Achter het Raam

Achter
het Raam

Thuiswerken in tijden van corona met een psychische kwetsbaarheid

Corona icon 600

Corona & Thuiswerken 3

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. In aflevering 3 mag Wesley als vrijwilliger beginnen bij de kringloopwinkel RataPlan. Zit er in de toekomst een betaalde baan voor hem in? Mark focust zich vooral op de positieve kanten van de coronacrisis: eindelijk komt hij toe aan de zo gewenste fietstour door Nederland. Asuerus lukt het niet meer om thuis te werken. Werkgever Rabobank geeft toestemming om naar kantoor te komen. Dat doet hem zichtbaar goed. Debby heeft heel verdrietig nieuws, dat invloed heeft op haar mentale gezondheid en Lisa neemt ons mee naar haar roots.

Play Video

Debby

Play Video

Wesley

Play Video

Mark

Play Video

Lisa

Play Video

Asuerus

Corona & Thuiswerken 2

In aflevering 2 krijgt Wesley uitsluitsel over zijn horeca-contract en is ie helemaal klaar met zijn krantenwijk. Het extreem vroege opstaan en het ontbreken van een goede dagbesteding maakt hem mentaal kwetsbaar. Mark mist de interactie met zijn collega’s en heeft steeds meer moeite om zijn bed uit te komen. Maar dan is er goed nieuws: eindelijk een dagje naar kantoor! Asuerus vindt het lastig om een gezonde leefstijl te combineren met het thuiswerken. Debby mist haar vaste begeleider die door corona niet meer bij haar thuis komt en Lisa vond thuiswerken de eerste weken heel prettig, maar inmiddels is het leuke er wel vanaf. Ze mist haar collega’s en de mogelijkheid om hulp te vragen.

Corona & Thuiswerken 1

In aflevering 1 van de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen. Wesley maakt zich zorgen over zijn horeca-contract, wordt dit straks nog wel verlengd? Asuerus mist vooral zijn collega’s en Debby lijkt de angst die ze bij aanvang van de corona-uitbraak voelde, goed overwonnen te hebben.

Enquête MIND over gevolgen corona

Uit een enquête van MIND onder duizend deelnemers van hun ggz-panel blijkt dat de helft van de ondervraagden nu meer last heeft van bijvoorbeeld angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde van de respondenten weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Een klein deel geeft aan positieve gevolgen te ondervinden: de samenleving komt meer tot rust en ze voelen zich niet meer zo’n uitzondering als veel mensen van slag raken.