Artikelen

Archief

Sterk door Werk

Artikelen

Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend kan werken.  Dit doen wij door mensen aan het woord te laten die hier persoonlijk ervaring mee hebben. Onderstaande artikelen zijn inspirerende verhalen van werkgevers e werknemers met psychische kwetsbaarheden aannemen, van professionals die zich voor (re)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten en verhalen van werknemers met psychische problemen die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent. 

Artikelen

Editie #5 JUNI 2020

Interview met Rowena van Manen

Werkneemster a.s.r.

Rowena van Manen heeft al haar hele werkende leven ‘baantjes’. Meestal gaat het werk haar goed af, maar de communicatie met haar collega’s en leidinggevende verloopt vaak stroef, waardoor ze nooit lang ergens zit. “Mijn gedrag is anders. Ik kan niet zo goed aangeven hoe anders, maar ik loop er wel op vast. Dat begon al op school. Ik werd veel gepest. Ik ben veel opleidingen gestart, zoals de kunstacademie in Breda, een opleiding museologie in Amsterdam en het grafisch lyceum in Utrecht, maar maakte ze niet af.”

Interview met Dries van der Jagt
en Paul van Belzen van a.s.r.

HR-manager en coördinator van de Participatiedesk bij a.s.r

De coronacrisis zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt gaat veranderen. Veel bedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden, hele sectoren worden hard geraakt. Zodra je een krant openslaat, lees je over de naderende economische crisis. Wat betekent deze veranderende arbeidsmarkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid? Als het aan Dries van der Jagt, HR-manager bij verzekeraar a.s.r. ligt, hetzelfde als voor reguliere medewerkers: “Zolang er werk is, is er plek voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.” En er is werk bij de verzekeraar, want in deze crisistijd zijn bij a.s.r. vier mensen met een psychische kwetsbaarheid aangenomen.

Artikelen

Editie #4 MEI 2020

Interview met Suzanne van Hees

Onderzoeker HAN

Wat betreft thuiswerken zullen we allemaal een lange adem moeten hebben. Al zijn de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen van start gegaan, zoveel mogelijk vanuit huis werken blijft de rest van dit jaar de norm. Technisch gezien is dat in de meeste gevallen goed uitvoerbaar, maar voor de mentale gezondheid kan fulltime thuiswerken wel degelijk risico’s met zich meebrengen. De scheiding tussen werk en privé kan vervagen en de dagelijkse structuur is minder vanzelfsprekend. Hier kunnen alle medewerkers last van krijgen. En voor werknemers die al voor de coronacrisis een psychische kwetsbaarheid hadden, kan deze crisis een extra trigger zijn waardoor hun kwetsbaarheid groter wordt.
Wat kan een werkgever doen om te voorkomen dat juist deze medewerkers door de onzekerheden rondom de coronacrisis en het vele thuiswerken gaan uitvallen?  Hiervoor belden wij met onderzoeker Suzanne van Hees van de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Ze werkt mee aan het onderzoeksproject De mentaal gezonde zaak, waarin een arbeidsdeskundige handreiking voor werkgevers wordt ontwikkeld.

Artikelen

Editie #3 APRIL 2020

Interview met Sjoerd van het Erve

Directeur van Weener XL in ‘s-Hertogenbosch

Weener XL komt voort uit een samenvoeging van de afdeling Arbeidsmarkt en Sociale Zaken van de gemeente en SW-bedrijf Weener Groep. Een bedrijf met meer dan tweeduizend medewerkers, waaronder vele die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of hadden. Ze werken bijvoorbeeld in het lokale postbedrijf, voeren vouw- en strijkwerk van textiel uit voor verzorgingshuizen of werken in de groenvoorziening. Aan directeur Sjoerd van het Erve de vraag wat de gevolgen zijn van de corona-uitbraak voor zijn werknemers en hoe hij daarmee omgaat, vooral als het kwetsbare werknemers betreft.

Interview met Harmen Kasper

IPS-trajectleider

Op welke manier kan een professional in deze tijden mensen met een psychische kwetsbaarheid toch bijstaan? Vrijwel alle ambulante zorg is stopgezet. Wat betekent dit voor de begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk of bij behoud van werk? Harmen Kasper, IPS (Individuele Plaatsing en Steun)-trajectbegeleider vertelt hoe hij nu vanaf huis contact blijft houden met ‘zijn mensen’. Voor de coronacrisis bestond het werk van Harmen voor 80% uit face to face contact. Zijn werk begint met vertrouwen. “Vaak zijn het mensen met een psychische aandoening die al jaren niet hebben gewerkt. Dan zijn mensen een beetje onzeker en soms zelfs mensenschuw.” Hoe bouwt hij nu aan de vertrouwensband?

Artikelen

Editie #2 MAART 2020

Interview met Rita Grootendorst

Projectleider Rabo Inclusief

“Growing a better world together” is de slogan van Rabobank. En volgens Rabobank is het creëren van kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen die wil werken, een manier om bij te dragen aan een betere wereld. 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking geeft aan moeite te hebben met het vinden van werk. Rabobank vindt het belangrijk dat iedereen die wil werken, mee kan doen op de arbeidsmarkt en dus startte Rabobank in mei 2017 Rabo Inclusief. Daarmee biedt de bank werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking zoals een psychische kwetsbaarheid.
Rita Grootendorst is vanaf het eerste uur betrokken bij Rabo Inclusief als projectleider en kan als geen ander aangeven wat de werkvloer nodig heeft om deze werkplekken duurzaam te maken.

Interview met Theo Kamps

Vestigingsmanager in Nijmegen bij familiebedrijf Koskamp

Theo Kamps is vestigingsmanager in Nijmegen bij familiebedrijf Koskamp, een groothandel in auto-onderdelen met 12 filialen in het noorden en het oosten van het land. Een aantal jaar geleden besloot de directie van Koskamp te starten met ‘maatschappelijk ondernemen’. Inmiddels heeft 60 tot 70% van de medewerkers in het filiaal in Nijmegen een afstand tot de arbeidsmarkt, hieronder vallen ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Theo: “Ik vind het een hele interessante manier van werken, waarvoor we gekozen hebben. Door iemand goed te begeleiden, kom je samen heel ver.”

Artikelen

Editie #1 FEBRUARI 2020

Interview met Sascha Koekkoek

Passagiers-assistent op Schiphol

Sascha Koekkoek werkt sinds een half jaar als passagiers-assistente op Schiphol. Via een IPS-traject heeft ze een baan gevonden bij Axxicom Airport Caddy. IPS, individuele plaatsing en steun, is een beproefde methode om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij het vinden en behouden van een betaalde baan. Hiervoor zat Sascha drie jaar ziek thuis met een zware depressie. In haar interview vertelt ze: “Ik had nooit durven dromen dat ik hier nu ben. Dat ik weer een baan heb en mijn eigen geld verdien. Drie jaar geleden voelde het als het einde van de wereld. Nu loop ik als een blij ei over de terminal.”

Interview met Astrid van der Hoogen

IPS-coach

Astrid van der Hoogen (Actenz) is nu ruim een jaar de IPS-coach van Sascha. Astrid legt in haar interview uit hoe ze samen met Sascha op zoek is gegaan naar een geschikte werkplek. “Dat is het mooie van deze reis die je samen maakt. Ik zet de kandidaat helemaal centraal: ‘Wat is het dat jij wilt? Waar heb je behoefte aan? En wat heb je nodig om het tot een succes te maken?’ Daar sluit je op aan en ga je samen mee aan de slag. En als iemand dan enthousiast en blij wordt van een baan, weer contact heeft met collega’s en een zinvolle dag heeft, dan is dat mooi om te zien. Ik heb al heel wat ervaring binnen de psychiatrie, maar dit is echt mijn leukste baan ooit.”

Interview met Werkgever Petra Ruwaard

Teammanager Axxicom Airport Caddy

Petra Ruwaard (teammanager Axxicom Airport Caddy) is sinds een half jaar de werkgever van Sascha Koekkoek, die drie jaar ziek thuis zat met een zware depressie. Ruwaard geeft in haar interview aan dat zij regelmatig contact onderhoudt met IPS-coach Astrid. Axxicom is een bedrijf waar meerdere werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn, toch is de ondersteuning van IPS-coach Astrid heel waardevol voor werkgever Petra: “De administratieve kant is vaak heel ingewikkeld. Met allerlei documenten en aanvragen. Ik ben heel blij dat Astrid dat doet. Dat zou voor mij bijna abacadabra zijn. Tuurlijk kun je je daar als bedrijf in verdiepen, maar dat is best veel werk.”

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief van Sterk door Werk