WERKGELUK

Verhalen deze maand #4

DE BLIK VAN...
Gea Peper
op Werkgeluk

Bekijk hier De Blik van… met werkgeluk-expert Gea Peper. Wat is werkgeluk en wat levert het werkgever én werknemer op? Of het luxe of pure noodzaak is vroegen we niet alleen aan Gea maar ook aan mensen op straat. Verder horen we werkgever Ellen de Boer van Multifood over het belang van ‘werkgelukkige’ werknemers, vertelt re-integratiecoach Brigitte Lange hoe zij werkgeluk inzetten in re-integratietrajecten en geeft Myrthe van Til aan wat werkgeluk preventief doet om een burn-out te voorkomen.

Werkgeluk
eerder noodzaak dan luxeproduct
Interview met Gea Peper
Werkgeluk-expert en oprichter van het HappinessBureau

In dit verdiepende interview geeft Gea Peper aan wat je als organisatie kunt doen om het werkgeluk van medewerkers te vergroten. ‘Meten is weten’ leren we en dat het bewezen effectief is ook. Hoe effectief? De voordelen voor werknemer en werkgever zijn legio. En uiteindelijk vergroot het ook de baankansen voor mensen die wat moeilijker aan een baan komen, omdat organisaties niet alleen focussen op targets maar ook het welzijn en de talenten van medewerkers.

Werkgeluk

Goed voor welzijn, inclusiviteit én targets

Deze editie van Sterk door Werk staat geheel in het teken van werkgeluk. Kort samengevat betekent werkgeluk: fluitend naar je werk gaan, maar ook fluitend thuiskomen, zodat je nog energie over hebt voor je privéleven. Hoe je dat bereikt, legt werkgeluk-expert Gea Peper van HappinessBureau in de videoserie De Blik van… uit. En wat het oplevert? Een hele waslijst: vitalere, gezondere werknemers, die creatieverproductiever en innovatiever zijn. Maar ook beter bestand zijn tegen tegenslagen, conflicten beter kunnen oplossen en beter herstellen van werkbelasting. Organisaties die aandacht besteden aan gelukkig werken, rapporteren minder personeelsverloop, lagere zorgkosten, minder fouten en ongevallen, meer efficiëntie, grotere aandeelhouderswaarde en sneller herstel na ongunstige gebeurtenissen. En ten slotte: ‘gelukkige organisaties’ hebben loyalere klanten en groeien sneller dankzij mond-tot-mondreclame. Gelukkiger zijn op je werk heeft ook een preventieve werking horen we van Gea in het video-interview. Jaarlijks telt Nederland 9,4 miljoen verzuimdagen als gevolg van stress, kosten daarvoor zijn 3,2 miljard euro. Welke werkgeluk-tips geeft Gea om uitval van werknemers te voorkomen? En we stellen Gea de vraag welke oplossende rol speelt werkgeluk op de krappe arbeidsmarkt?

Werkgever, werknemer en professional

Verder zien we in de serie wat werkgeluk commercieel directeur Ellen de Boer van Multifood oplevert. Volgens De Boer is zorgen voor werkgeluk van je medewerkers een must. Natuurlijk kost het geld, maar het levert veel meer op, legt zij uit.

Myrthe van Til vertelt hoe zij werkgeluk na haar burn-out inzet om mentaal gezond te blijven. “Werkgeluk is voor mij echt het hebben van flexibiliteit zodat ik mijn werk zo optimaal mogelijk kan combineren met mijn gezinsleven. Ik ben heel blij dat ik weet wat werkgeluk is en dat ik gedreven ben om met heel veel passie mijn werk te doen.”

Werkgeluk is volgens re-integratiecoach Brigitte Lange van BuroBras voor mensen met een psychische kwetsbaarheid niet anders dan voor wie dan ook. Brigitte heeft als re-integratiecoach veel mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol naar een duurzame baan begeleid en weet goed wat mensen nodig hebben om gelukkig te worden en blijven op een werkplek. In de begeleiding naar werk focussen re-integratiecoaches zich op wat iemand nodig heeft, welke waardes belangrijk voor iemand zijn en waar iemands talenten liggen en of deze waardes matchen met de toekomstige werkgever. Dat zijn precies de onderdelen die voor werkgeluk zorgen. Zonder het expliciet te benoemen, speelt werkgeluk dus een belangrijke rol in deze re-integratie trajecten. Omdat werkgeluk voor iedereen belangrijk is, gingen we de straat op om te vragen wat werkgeluk betekent, hoe je het bereikt en of het luxe is of noodzaak.

Tot slot vertelt Gea in een verdiepend interview hoe je werkgeluk kunt meten en vergroten. Meer focussen op welzijn en minder op het behalen van targets, zorgt voor werkgeluk, maar vergroot ook de baankansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dus ook voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Workshop Stefan Groothuis

Sterk door Werk-ambassadeur Stefan Groothuis roept werkgevers op om deel te nemen aan zijn workshop op 20 juni! Op dit moment staan nog ruim 75.000 mensen met psychische kwetsbaarheden langs de zijlijn. Zij willen én kunnen werken, maar komen toch moeilijk aan een baan. En dat terwijl 9 op de 10 werkgevers aangeeft personeelstekorten te ervaren, waarvan ze verwachten dat ze het komende jaar eerder zullen toenemen dan verminderen. Verbreed samen met ons je blik op het werven van nieuwe medewerkers!

Hoe? Door aan te sluiten bij de inspiratiesessie die Sterk door Werk-partner AWVN en De Normaalste Zaak op 20 juni organiseren. Laat je inspireren door het verhaal van Stefan en anderen, verken wat er mogelijk is binnen jóuw organisatie en hoe je hier als werkgever in ondersteund kan worden.

Play Video

Praktijkdag Programmaraad | 23 juni 2022

Ga voor eerdere edities naar

Voor de losse artikelen naar

Voor de video’s naar

Sterk door Werk
De site Sterk door Werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met de weg naar werk en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij valt te denken aan werkzoekenden/­werknemers met een psychische kwetsbaarheid, werkgevers en professionals die mensen met psychische kwetsbaarheid ondersteunen. De site bestaat uit een kennisportal waar onderzoeken, kennis, praktische informatie, tips en tools over toeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te vinden is, maar daarnaast is de site Sterk door Werk vooral ook een plek waar de kracht van werk letterlijk in verhalen zichtbaar wordt. Door te focussen op het talent van iemand, is werk vrijwel voor iedereen haalbaar. Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend kan werken.

Dit doen wij door persoonlijke verhalen in beeld te brengen. Inspirerende verhalen van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen, van professionals die zich voor (re)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten en natuurlijk verhalen van mensen met psychische problemen die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent.
Iedere maand verschijnt op deze pagina een nieuwe editie met gloednieuwe, actuele artikelen en films over de ervaringen van werkgevers, professionals en mensen met een psychische kwetsbaarheid in relatie tot werk. Met deze verhalen komen thema’s aan bod als (zelf)stigma, bespreekbaarheid op de werkvloer, het voorkomen van uitval, werken ten tijde van corona en vele andere relevante onderwerpen.

Kijk voor meer informatie over Sterk door Werk op over ons.

Deze site is een initiatief van het convenant Sterk door Werk 2021-2024 Het convenant is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, werkgeversvereniging AWVN en Zorgverzekeraars Nederland Klik hier voor meer informatie over het convenant en de aangesloten partijen.

Elke maand uitgelicht

Alle convenant-partijen zetten zich vanuit hun eigen perspectief in om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden of aan het werk te houden. Hierover publiceren ze regelmatig artikelen. Elke maand brengen we deze voor het voetlicht.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief van Sterk door Werk