ARBEIDSKRAPTE?
Op dit moment is de krapte op de arbeidsmarkt het meest besproken onderwerp in ons land. En er lijkt op korte termijn geen oplossing te komen. Want hoe kom je aan goede medewerkers? De afgelopen weken wordt op luchthaven Schiphol de huidige krapte op de arbeidsmarkt pijnlijk duidelijk blootgelegd: lange rijen wachtende mensen in en zelfs buiten Schiphol omdat er te weinig grondpersoneel beschikbaar is. Passagiers missen hun vlucht en raken gefrustreerd.
Maar er zijn wel degelijk veel mensen die willen werken, alleen kunnen ze de juiste plek niet vinden. Of ze durven niet te zoeken omdat ze bang zijn weinig te kunnen bieden. Dit komt omdat ze zich soms mentaal niet helemaal top voelen en bijvoorbeeld wat langer moeten wennen aan de nieuwe werkplek.
Als digital marketeer werken met een psychische kwetsbaarheid? Ja, dat kan prima!
Sandra Polman is hier een goed voorbeeld van. Door haar psychische kwetsbaarheid is ze lang onzeker geweest over wat ze een werkgever te bieden heeft. “Eigenlijk heeft iedereen wel een kwetsbaarheid, alleen zit die bij mij op het psychische vlak”.
“Wanneer je uitgaat van iemands kwaliteiten en talenten in plaats van in bestaande functies te denken, heb je als werkgever meer kansen om nieuwe werknemers te vinden”, aldus Leendert Bos, leidinggevende van Sandra. Er zijn dus wél kansen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te krijgen en zo met elkaar de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Hoe je mensen met een psychische kwetsbaarheid in kan zetten op de arbeidsmarkt lees je hier in het openhartige gesprek met Sandra Polman en Leendert Bos.
De cijfers liegen er niet om…
Er zijn meer banen dan werklozen. Het aantal vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar is maar liefst 451 duizend tegenover 338 duizend werklozen. Per 100 werklozen zijn er 133 vacatures beschikbaar. Sinds het CBS deze cijfers meet, is het niet eerder voorgekomen dat het aantal openstaande vacatures het aantal banen overtreft.
Je zou denken dat dit kansen biedt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die wel willen werken. Het ‘onbenutte arbeidspotentieel’ telt ruim een miljoen mensen. Een deel hiervan heeft vaak een Wajong of WIA-uitkering. En dat terwijl deze groep nu of in de toekomst wel weer wil en kan gaan werken.
De Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is vier jaar geleden begonnen om het thema psychische kwetsbaarheid binnen de organisatie en bij werkgevers op de agenda te zetten. Steven Hubeek: “De aanleiding was dat we ons verbaasden en het ons ook pijn deed dat mensen vanuit de ggz zo’n vreselijk slechte kans maken om terug te keren op de arbeidsmarkt. En dat terwijl het natuurlijk qua motivatie en talenten niet zo is dat mensen dat allemaal zomaar ineens kwijt zijn na een traject bij de ggz.”
Met Steven Hubeek, adviseur inclusieve arbeidsmarkt van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) spreken we over wat AWVN hieraan kan bijdragen.
De AWVN/Normaalste zaak doet veel om werkgevers enthousiast te maken voor het aannemen van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Zo is er op 20 juni een inspiratiesessie. Deze sessie wordt door Olympisch kampioen schaatsen en Sterk door Werk-ambassadeur Stefan Groothuis gegeven. Hij is zelf ervaringsdeskundige en begrijpt als geen ander hoe een psychische kwetsbaarheid je leven beheerst. Stefan Groothuis roept Leidinggevenden, managers en HR-medewerkers om deel te nemen aan zijn workshop op 20 juni!
Agenda Sterk door Werk
Als voormalig olympisch kampioen schaatsen en ervaringsdeskundige roept Stefan Groothuis werkgevers op om deel te nemen aan zijn workshop op 20 juni. Op dit moment staan nog 75.000 mensen met psychische kwetsbaarheden langs de zijlijn en dat terwijl 9 op de 10 werkgevers aangeeft personeelstekorten te ervaren. Verbreed samen met ons je blik op het werven van nieuwe medewerkers! Hoe? Meld je aan voor de inspiratiesessie die Sterk door Werk-partner AWVN en De Normaalste Zaak op 20 juni organiseren.
Voor meer informatie en aanmelding klik hier
De site Sterk door Werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met de weg naar werk en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij valt te denken aan werkzoekenden/werknemers met een psychische kwetsbaarheid, werkgevers en professionals die mensen met psychische kwetsbaarheid ondersteunen.
De site bestaat uit een kennisportal waar onderzoeken, kennis, praktische informatie, tips en tools over toeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te vinden is, maar daarnaast is de site Sterk door Werk vooral ook een plek waar de kracht van werk letterlijk in verhalen zichtbaar wordt.
Door te focussen op het talent van iemand, is werk vrijwel voor iedereen haalbaar. Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend kan werken.
Dit doen wij door persoonlijke verhalen in beeld te brengen. Inspirerende verhalen van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen, van professionals die zich voor (re)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten en natuurlijk verhalen van mensen met psychische problemen die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent.
Iedere maand verschijnt op deze pagina een nieuwe editie met gloednieuwe, actuele artikelen en films over de ervaringen van werkgevers, professionals en mensen met een psychische kwetsbaarheid in relatie tot werk. Met deze verhalen komen thema’s aan bod als (zelf)stigma, bespreekbaarheid op de werkvloer, het voorkomen van uitval, werken ten tijde van corona en vele andere relevante onderwerpen.
Kijk voor meer informatie over Sterk door Werk op over ons.
Deze site is een initiatief van het convenant Sterk door Werk 2021-2024 Het convenant is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, werkgeversvereniging AWVN en Zorgverzekeraars Nederland Klik hier voor meer informatie over het convenant en de aangesloten partijen.
Elke maand uitgelicht
Alle convenant-partijen zetten zich vanuit hun eigen perspectief in om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden of aan het werk te houden. Hierover publiceren ze regelmatig artikelen. Elke maand brengen we deze voor het voetlicht.