Congres Sterk door Werk

Wat was er te zien, te beluisteren, te doen, te leren, te ervaren en te concluderen?

Congres Sterk door Werk op 4 november 2021

Wat was er te zien, te beluisteren, te doen, te leren, te ervaren en te concluderen?

Verhalen van het Congres

INTERVIEW
Stefan Groothuis
Ambassadeur Sterk door Werk

In 2012 won Stefan Groothuis zijn eerste grote wedstrijd. Hij was toen al 10 jaar professioneel schaatser en had bij de grote wedstrijden steeds net naast een medaille gegrepen. Tomeloze ambitie gecombineerd met tegenslagen maakten dat hij in een depressie raakte. In de korte documentaire vertelt hij hoe hij uiteindelijk toch wereld-én Olympisch kampioen werd. Op het congres werd bekend dat Groothuis ambassadeur wordt van Sterk door Werk.

Gesprek bestuur

Tijdens deel 1 van de talkshow op het Congres Sterk door Werk namen Erik Dannenberg (Divosa), Titia Feldmann (MIND), Guus van Weelden (UWV) en Dirk-Jan van den Berg  (ZN) plaats aan de talkshowtafel. Centrale vraag tijdens het gesprek was, wat de organisaties concreet in petto hebben om de aankomende convenantsperiode meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk toe te leiden. Kijk het gesprek hier terug. 

ANIMATIE
Hoofdzaak } Werk

Meer werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid duurzaam en betaald aan het werk. Dat is het doel van het project Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk. In deze animatiefilm is te zien hoe gemeenten, zorgverzekeraars, UWV, de Nederlandse ggz en werkgevers met arbeidsmarktregio’s samenwerken om meer begeleidingstrajecten naar werk te realiseren. 

Ondertekening
derde convenant

Op 4 november ging het 3e convenant officieel in. Onze razende reporter reed in haar rode cabrio sportwagen het hele land door om de handtekeningen van alle representanten van de  convenantspartijen op te halen en van hen te horen wat hun inzet gaat worden om de opschaling van het aantal (re-)integratietrajecten te realiseren. In drie filmpjes haalde zij alle handtekeningen op. Deze werden door de dag uitgezonden. Kijk hier de 3 filmpjes terug.

Gesprek met
staatssecretaris SZW en de praktijk

Hoe kan duurzaam werk bereikbaar worden voor meer mensen. Daarover ging het besprek met staatssecretaris  Dennis Wiersma (SZW). Daarna gingen Werknemer Rochae, werkgever Marlon Muller, IPS-coach Merel van Maanen en hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid, Evelien Brouwers  met staatssecretaris  Dennis Wiersma (SZW) in gesprek over hoe de inzet van IPS-trajecten in de praktijk verloopt. Beide gesprekken zijn terug te zien.

BEELDVERHAAL
Jeroen //
Draw up!

Jeroen Steehouwer (Jeroen // Draw up!) had de taak het hele congres Sterk door Werk samen te vatten. Nu eens niet in de vorm van notulen, maar als een beeldverhaal. Als sneltekenaar woonde hij alle drie de delen van de talkshow, de optredens, lezingen en een aantal workshops bij om die vervolgens kernachtig te vertalen naar 16 tekeningen, hier en daar overgoten met een licht ironisch sausje. Kijk alle tekeningen hier terug.

Ook Morgan-Mae en Fleur schoven tijdens het congres aan tafel bij Pearl en Thomas. Sinds maart worden zij voor de online documentaire-serie Jong Ongekend Talent met de camera gevolgd en zien we waar zij tegenaan lopen op hun weg naar een eerste baan. Beiden hebben een psychische kwetsbaarheid en dat maakt het veroveren van een plek op de arbeidsmarkt best lastig.

Play Video

Danielle Braun was de keynote speaker op het congres. Ze schotelde de deelnemers een breed scala voor aan do’s & don’ts en tips & tricks met betrekking tot inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Opgeleid als antropoloog, gebruikte ze haar opgedane kennis over verre volken om verouderde bedrijfsculturen en omgangsvormen aan de orde te stellen. Kijk haar hele performance hier terug.

Play Video

Een betere afsluiting had het congres Sterk door Werk niet kunnen hebben; Met haar “psychiatrisch cabaret (ook voor normale mensen)” hield Marjolijn van Kooten de deelnemers een ware spiegel voor. Vooroordelen, onbegrip en stigma passeerden in hoog tempo de revue, maar altijd gebracht met een flinke, soms ongemakkelijke, maar altijd rake dosis humor. Kijk hier een deel van haar optreden terug.  

Congres Sterk door Werk op 4 november 2021

Donderdag 4 november was er dan eindelijk het langverwachte congres Sterk door Werk!

Dagvoorzitter Pearl Hartgers en co-host Thomas Pruijsen presenteerden vanuit de Amsterdamse Beurs van Berlage een gevarieerd programma aan een groot aantal congresdeelnemers, bestaande uit professionals, werkgevers, bestuurders, werknemers en onderzoekers. Centrale vragen die gedurende de dag beantwoord zouden moeten worden: Hoe is het gesteld met de mentale gezondheid op de werkvloer, wat is de rol van het convenant hierin en welke bijdrage kunnen alle betrokkenen hierin leveren?

In studio 1903 ontvingen Pearl en Thomas verschillende tafelgasten, te beginnen met bestuurders van een aantal convenantspartijen. Guus van Weelden van UWV, Erik Dannenberg van Divosa, Titia Feldmann van MIND en Dirk-Jan van den Berg van ZN wisselden van gedachten over de vraag waarom de verlenging van het convenant belangrijk is en hoe die concreet ingevuld gaat worden om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk toe te leiden. Vanuit de tafelgasten en AWVN-bestuurder Raymond Puts kwamen vragen die tijdens het volgende tafelgesprek met staatssecretaris Dennis Wiersma van SZW aan de orde kwamen. Want voor een succesvolle opvolging van het eerste convenant, is politiek commitment en financiële continuïteit nodig.

Staatssecretaris Wiersma ging hier uitvoerig op in, en kreeg tien minuten later de kans om het Haagse beleid naast de praktijk te leggen door in gesprek te gaan met de aangeschoven tafelgenoten; Evelien Brouwers, bijzonder hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid, werknemer Rochae, werkgever Marlon Muller en IPS-trajectbegeleider Merel van Maanen. Zij spraken over de vraag of de voornemens vanuit Den Haag overeen komen met wat in het werkveld nodig is, en dat leverde genoeg stof tot nadenken op.

De talkshow-gesprekken werden afgewisseld door twee workshoprondes, online verzorgd door o.a. Tilburg University, Rijksuniversiteit Groningen, UWV, Dames die Raken, MIND en gloednieuwe Sterk door Werk-Ambassadeur Stefan Groothuis.

Ook aan inspirerende sprekers, optredens en films ontbrak het niet. Danielle Braun hield een vlammend betoog over cultuurveranderingen die nodig zijn om iedereen de kans te bieden mee te doen op de werkvloer. Cabaretier Marjolijn van Kooten stelde haar eigen psychische kwetsbaarheid centraal in haar show en in een korte documentaire vertelde Stefan Groothuis hoe het hoogst haalbare kan leiden tot het diepste dal.

In het laatste talkshowdeel ontvingen Pearl en Thomas Morgan-Mae en Fleur, twee jonge vrouwen met een mentale kwetsbaarheid die de afgelopen maanden op zoek zijn gegaan naar een (passende) baan. De conclusie uit dit gesprek dat de arbeidsmarkt nog niet altijd klaar is voor kwetsbare werknemers, kan alleen maar betekenen dat de verlenging van het convenant niet alleen nodig, maar ook noodzakelijk is. Maar met alle deelnemende partijen die vol overtuiging hun handtekening hebben gezet onder het nieuwe convenant, moeten grote stappen voorwaarts gemaakt kunnen worden…

Ga voor eerdere edities naar

Voor de losse artikelen naar

Voor de video’s naar

Sterk door Werk
De site Sterk door Werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met de weg naar werk en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij valt te denken aan werkzoekenden/­werknemers met een psychische kwetsbaarheid, werkgevers en professionals die mensen met psychische kwetsbaarheid ondersteunen. De site bestaat uit een kennisportal waar onderzoeken, kennis, praktische informatie, tips en tools over toeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te vinden is, maar daarnaast is de site Sterk door Werk vooral ook een plek waar de kracht van werk letterlijk in verhalen zichtbaar wordt. Door te focussen op het talent van iemand, is werk vrijwel voor iedereen haalbaar. Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend kan werken.
Dit doen wij door persoonlijke verhalen in beeld te brengen. Inspirerende verhalen van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen, van professionals die zich voor (re)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten en natuurlijk verhalen van mensen met psychische problemen die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent. Iedere maand verschijnt op deze pagina een nieuwe editie met gloednieuwe, actuele artikelen en films over de ervaringen van werkgevers, professionals en mensen met een psychische kwetsbaarheid in relatie tot werk. Met deze verhalen komen thema’s aan bod als (zelf)stigma, bespreekbaarheid op de werkvloer, het voorkomen van uitval, werken ten tijde van corona en vele andere relevante onderwerpen.

Kijk voor meer informatie over Sterk door Werk op over ons.

Deze site is een initiatief van het convenant Sterk door Werk 2021-2024 Het convenant is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, Stichting Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, werkgeversvereniging AWVN en Zorgverzekeraars Nederland Klik hier voor meer informatie over het convenant en de aangesloten partijen.

Elke maand uitgelicht

Alle convenant-partijen zetten zich vanuit hun eigen perspectief in om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden of aan het werk te houden. Hierover publiceren ze regelmatig artikelen. Elke maand brengen we deze voor het voetlicht.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief van Sterk door Werk