

voor mentale gezondheid
Menu
Aanbod voor Professionals
Een verzameling documenten voor de professional van diverse aanbieders onderverdeeld in:
Je vraagt je als werkgever af hoe medewerkers die last hebben van psychische klachten aan het werk kunnen blijven. Dit is misschien vanuit economisch oogpunt, om ziekteverzuim en hoge kosten hiervan te voorkomen. Maar ook vanuit maatschappelijk oogpunt, om als werkgever optimaal gebruik te maken van de talenten en vermogens op de arbeidsmarkt.
ARBEIDSDESKUNDIGE HANDREIKING VOOR WERKGEVERS
IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening die graag willen werken,
te helpen bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan.
METHODE
Wat zijn de uitgangspunten voor zelfregie-initiatieven? Wat hebben mensen nodig om tijdens en na psychische ontwrichting vanuit eigen regie hun leven te leiden en weer op te bouwen? En wat is een kansrijke context voor participatie en herstel vanuit zelfregie?
BROCHURE
Het inspiratieboek ‘Mensen met Mogelijkheden’ biedt een krachtige methode in ondersteuning van mensen met psychische kwetsbaarheid naar arbeidsparticipatie en geeft voorbeelden in de regio. Het doel is om het handelen van de professionals meer te richten op betaald werk als onderdeel van interventies en behandeling.
DOCUMENT
Online kennisbibliotheek voor werkgevers, werknemers, zelfstandigen en professionals. Biedt handvatten om in gesprek te gaan over noodzakelijke stappen om aan het werk te blijven of te komen met een chronisch verminderde belastbaarheid.
KENNISBIBLIOTHEEK
Overzicht van divers aanbod van kennis en praktische ondersteuning voor beleidmakers en beslissers, professionals en experts en werknemers en werkzoekenden.
WEBSITE
M.B.T. MENSEN MET AFSTAND
TOT DE ARBEIDSMARKT
Digitale kennisdocumenten en interactieve trainingen die zelfstandig of in groepsverband (online) gevolgd kunnen worden. Voor professionals in het sociaal domein. Registeren of inloggen is verplicht.
KENNISWIJZER
Website over schulden en schuldhulpverlening. Tips, informatie en verwijzingen voor professionals en cliënten in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen.
WEBSITE
Samenvatting van de meest essentiële kennis rond psychische aandoeningen en werk vanuit de gedachte dat het voor samenwerking belangrijk is dat alle partners beschikken over dezelfde kennis.
FACTSHEET
Infographic die de ministeriële regeling IPS-CMD overzichtelijk in beeld brengt.
INFOGRAPHIC
Maandelijkse nieuwsbrief over de samenwerking tussen GGZ en W&I en het (beter) afstemmen van behandeling en re-integratie. Elke maand staat een ander thema centraal.
NIEUWSBRIEF
Toolkit om zorgprofessionals bewust te maken van hun eigen (voor)oordelen en daarmee het stigma in de behandeling en de relatie tussen zorgprofessional en cliënt te verminderen. Bevat 14 werkvormen die een open dialoog tussen collega’s over stigmatisering stimuleren.
TOOLKIT
Online overzicht van onderzoekscijfers m.b.t. psychische kwetsbaarheid en stigmatisering.
ONLINE OVERZICHT
Website met informatie over tools en instrumenten die scholen kunnen inzetten voor het bespreekbaar maken van psychische problemen bij leerlingen en het verminderen van stigma.
WEBSITE
Overzicht van informatie over de mogelijke bijdrage van journalisten aan het verminderen van stigmatisering rond psychische aandoeningen. De wijze waarop in de media wordt bericht over psychische problematiek heeft veel invloed op de beeldvorming.
WEBSITE
Hulpmiddelen en inspiratiebronnen voor gemeenten die iets willen doen aan de stigmatisering van inwoners met psychische aandoeningen. O.a. te downloaden draaiboek voor het organiseren van bewustwordings-bijeenkomsten over psychische kwetsbaarheid met bewoners.
HULPMIDDELEN
VOOR GEMEENTEN
Handleiding voor professionals bij de online beslishulp Coral 2.0. Deze beslishulp helpt werkenden en werkzoekenden bewust te kiezen of zij wel of niet open willen zijn over psychische problematiek tijdens een sollicitatie of in de werkomgeving (en zo ja, hoe zij dat het beste kunnen doen).
HANDLEIDING
VOOR PROFESSIONALS
Infosheet over ministeriële regeling (per 1-5-2019) die Individuele Plaatsing en Steun (IPS) ook voor mensen met Common Mental Disorders (CMD) beschikbaar te maken. Voor 200 trajecten wordt subsidie beschikbaar gesteld.
INFOSHEET
Online hulpmiddel voor het vinden van +/- 300 cliënten- en familieorganisaties in heel Nederland, zowel landelijk als regionaal. Zoeken kan met behulp van een kaart, op plaatsnaam of op thema.
ONLINE HULPMIDDEL
Online routekaart ter bevordering van kennisdeling- en opbouw over de relatie tussen werk en herstel van psychische aandoeningen. Bevat links naar diverse andere websites met betrouwbare informatie.
ONLINE ROUTEKAART
Factsheet voor gemeenten met informatie over de doelgroep ‘mensen met een psychische kwetsbaarheid’ en over de verantwoordelijkheid van gemeenten t.a.v. deze groep. Ook geven ze adviezen voor het invullen van deze verantwoordelijkheid en de rol die cliënten- en familieorganisaties daarin kunnen spelen.
FACTSHEET
VOOR GEMEENTEN
Je vraagt je als werkgever af hoe medewerkers die last hebben van psychische klachten aan het werk kunnen blijven. Dit is misschien vanuit economisch oogpunt, om ziekteverzuim en hoge kosten hiervan te voorkomen. Maar ook vanuit maatschappelijk oogpunt, om als werkgever optimaal gebruik te maken van de talenten en vermogens op de arbeidsmarkt.
ARBEIDSDESKUNDIGE HANDREIKING VOOR WERKGEVERS
De beweging MMM daagt professionals uit om samen met ervaringsdeskundigen en werkgevers in actie te komen. De gezamenlijk ontwikkelde producten binnen de beweging MMM – inspiratieboek, magazine, online training, Masterclass, workshop, Platform SamenWerken – stellen iedereen in staat de stappen van het project MMM te doorlopen.
PROJECT MMM
Document dat patiënten en hulpverleners helpt om tijdens de intake en behandeling aandacht te hebben voor de rol van arbeid in de psychische problematiek. Document bestaat uit vragenlijsten, achtergrondinformatie en verwijzingen naar andere websites/instanties.
DOCUMENT
Evaluatieblad voor het evalueren van gesprekken met klanten met psychische aandoeningen of lichte verstandelijke beperkingen. Kan ook samen met de klant worden ingevuld.
EVALUTIEBLAD
Omvangrijk online document dat klantmanagers die werken met klanten met psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen informeert en adviseert. Centraal staat de vraag hoe deze doelgroep zo effectief mogelijk kan worden begeleid naar werk.
DOCUMENT
Verslag van 31 projecten op het gebied van betere samenwerking tussen geestelijke gezondheidszorg en de sector Werk en Inkomen. Welke keuzes zijn gemaakt en welke ervaringen zijn opgedaan?
VERSLAG
Online werkwijzer voor medewerkers van gemeenten die zich willen informeren over verschillende diagnose-instrumenten om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een voor hun gemeente geschikt instrument.
WERKWIJZER
Deze module biedt een leidraad voor het verminderen van stigmatisering in de behandeling, begeleiding en ondersteuning van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Implementatie van deze module in de zorginstelling kan plaatsvinden tijdens een Dialoogdag van Samen Sterk zonder Stigma.
MODULE
Verslag van vernieuwende vorm van samenwerking tussen GGZ-organisatie Yulius, de gemeente Drechtsteden en zorgverzekeraar VGZ. De samenwerking is, onder het motto ‘werk is de beste zorg’ gericht op het koppelen van werk en behandeling.
VERSLAG
Overzicht van praktijkvoorbeelden van innovatieve projecten gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bedoeld om kennis en ervaring met elkaar te delen.
OVERZICHT
Online magazine met 50 praktijkvoorbeelden van manieren waarop Cedris-leden bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Thema’s zijn o.a. het versterken van de verbinding tussen de GGZ/dagbesteding en de sociale werkbedrijven en projecten voor specifieke doelgroepen als jongeren en statushouders.
ONLINE MAGAZINE
Beschrijving van 15 zelfregie- en herstelinitiatieven in het hele land. De beschreven projecten kunnen inspireren en stimuleren bij het opzetten van nieuwe initiatieven.
INSPIRATIEBOEKJE
Digitale brochure waarin de verschillende bouwstenen worden beschreven waarover gemeenten en regio’s moeten beschikken om mensen met een psychische kwetsbaarheid in de gelegenheid te stellen hun leven vanuit eigen regie op te bouwen.
BROCHURE
De modulaire leergang is zowel bedoeld voor geïnteresseerden als voor professionals die zich (verder) willen specialiseren als adviseur Inclusieve Arbeidsorganisatie of als consultant inclusief en duurzaam werken. Voor managers, HR-functionarissen, beleidsadviseurs en andere geïnteresseerden.
MODULAIRE LEERGANGEN
De online training MMM biedt je in acht weken in vier tot vijf uur vanaf kantoor of thuis een ander perspectief op je manier van werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid en werkgevers. De training leert je op een leuke manier te reflecteren op basis van films en opdrachten.
ONLINE TRAINING MMM
E-learning voor werknemers, werkgevers en andere belangstellenden over psychische aandoeningen. Vanuit de visie dat openheid over psychische aandoeningen bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit van werknemers. Met theorie, praktische tips en herkenbare casussen.
E-LEARNING
Online module van twee uur voor medewerkers in de ggz die meer willen weten over de impact van stigma op het herstel van een cliënt en over de vraag hoe zij kunnen bijdragen aan destigmatisering.
ONLINE MODULE
Overzicht van de verschillende modules behorende tot de Masterclass Banenafspraak. De modules worden kosteloos aangeboden in de eigen arbeidsmarktregio en hebben een duur van 1-1,5 uur.
MODULES
In-company training van 2-3 werkdagen voor gemeenteconsulenten, re-integratiecoaches en klantmanagers in het effectief begeleiden van Wajongers bij het zoeken en vinden van werk.
TRAINING
Training waarin deelnemers leren een actieve bijdrage te leren aan een wereld waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid op hun talenten worden ingezet. Na het doorlopen van de training mogen deelnemers zich gekwalificeerd MMM-professional noemen.
4-DAAGSE KERNTRAINING
ARBEIDSPARTICIPATIE
Online training van 4-5 uur voor professionals in het sociaal domein die een nieuw perspectief biedt op je manier van werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun werkgevers.
ONLINE TRAINING
1-daagse training waarin deelnemers leren succesvol ondersteuning te bieden aan mensen met een psychische kwetsbaarheid bij het vinden en behouden van passend werk.
1-DAAGSE MASTERCLASS
ARBEIDSPARTICIPATIE
E-learning over psychische aandoeningen voor professionals die zich bezighouden met het begeleiden van werknemers die door psychische problemen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De e-learning bestaat uit drie programmaonderdelen, totale tijdsinvestering +/- 5 uur.
E-LEARNING
Driedaagse training voor professionals in het sociaal domein over het vergroten van de zelfsturing en motivatie van klanten door middel van effectieve(re) gespreksvoering. Drie bewezen effectieve begeleidingsmethodes en de bijbehorende basishouding komen aan bod en worden vertaald naar de dagelijkse praktijk van de deelnemer.
INCOMPANY
TRAINING
Verdiepende training voor professionals in het sociaal domein die reeds over algemene basiskennis over psychische aandoeningen beschikken en meer willen weten over specifieke psychische aandoeningen. In overleg samen te stellen afhankelijk van de betreffende cliëntengroep. Maximaal 6 deelnemers (heeft de voorkeur), tijdsinvestering één dagdeel per aandoening.
INCOMPANY
VERDIEPINGSTRAINING
Driedaagse training voor klantmanagers en andere uitvoerende professionals in het sociaal domein. Over het herkennen/signaleren van verschillende psychische aandoeningen en/of van een lichte verstandelijke beperking, de betekenis daarvan voor het contact met de cliënt en de basishouding- en vaardigheden die nodig zijn om deze mensen goed te kunnen begeleiden naar (betaald) werk.
INCOMPANY
BASISTRAINING
Met deze routekaart willen we je concrete handvatten bieden om de inzichten en adviezen van het onderzoek naar de regionale samenwerking GGZ en Werk & Inkomen ook in de praktijk te gaan toepassen.
ROUTEKAART
Borging & inbedding In 31 regio’s van de samenwerkingen tussen GGZ en Werk & Inkomen
INFOGRAPHIC
Eindresultaten Borging en inbedding van de samenwerkingen tussen GGZ en Werk & Inkomen
INFOGRAPHIC
EINDRAPPORTAGE
Hoe houd je regionale samenwerking tussen werk & inkomen en ggz levend?
Ook in coronatijd & met een aflopende ministeriele financiële impuls
ONDERZOEK
De Mentaal Gezonde Zaak
tips voor leidinggevenden en medewerkers in praktische beroepen.
LESSEN UIT ONDERZOEK
Verslag van onderzoek naar de positie van psychisch kwetsbare kinderen (10-14 jaar) in het onderwijs. Over het bespreekbaar maken van psychische klachten en (het voorkomen van) stigmatisering door leraren en medeleerlingen.
ONDERZOEK
Wetenschappelijk artikel over onderzoek door de Tilburg University naar de vraag wanneer het voor een werkende of werkzoekende wel of niet verstandig is om openheid te geven over psychische problematiek.
ONDERZOEK
Wetenschappelijk onderzoek naar de vraag of de implementatie van IPS succesvoller kan worden door een betere samenwerking tussen de betrokken organisaties en door een duurzame vorm van financiering.
ONDERZOEK
Evaluatie van pilot van UWV WERKbedrijf Rijk van Nijmegen. Pilot bestond uit de inzet van twee adviseurs met ervaringsdeskundige expertise met als doel de dienstverlening aan klanten met een psychische kwetsbaarheid te verbeteren.
EVALUATIE
Onderzoek door het Amsterdam UMC in opdracht van Middin en Cordaan naar de begeleiding naar werk van mensen met een lichte verstandelijke beperking en bijkomende complexe problemen (LVB+). Onderzoek loopt en wordt afgerond in het tweede kwartaal van 2020.
ONDERZOEK
Overzicht van breed aanbod van onderzoeksverslagen, rapportages, evaluaties etc. over vraagstukken rond werk en inkomen. M.b.v. een zoekprogrammaatje kan gericht gezocht worden op thema.
OVERZICHT
Eindverslag van evaluatieonderzoek naar IPS-pilot in Den Haag. Onderscheidende pilot vanwege de doelgroep: mensen met ernstige psychische problematiek in de bijstand.
ONDERZOEK
Overzicht van lopend en afgerond wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van interventies gericht op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
OVERZICHT
Kennisprogramma dat onderzoek stimuleert naar vragen over werk en inkomen m.b.t. kwetsbare groepen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Vragen en behoeften staan centraal bij het formuleren van de onderzoeksvragen. Onderzoeksresultaten staan op de site.
KENNISPROGRAMMA
Verslag van onderzoek uit 2018 door Het Instituut voor Publieke Waarden naar de waarde van zelfregie- en herstelinitiatieven. MIND gaf opdracht voor dit onderzoek om die waarde expliciet te maken en het daarmee voor de diverse initiatieven eenvoudiger te maken duurzame financiering te organiseren.
ONDERZOEK
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk, midden in de maatschappij! Dat is het doel van de beweging “Mensen met Mogelijkheden‟ van 21 beroepsgroepen. Werk biedt mensen de kracht en de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. De beweging “MMM” biedt professionals in de keten zorg, onderwijs en werk een krachtige methode.
Bijeenkomsten over de Participatiewet, Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten en Wet SUWI. Doel is onder meer om via praktijkvoorbeelden de uitvoering van deze wetten te ondersteunen. Tijdens de Praktijkdagen is veel gelegenheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen.
PRAKTIJKDAGEN
Regionale voor leden van Divosa over regionaal arbeidsmarktbeleid, gezamenlijke dienstverlening aan klanten op Werkpleinen en diverse actuele thema’s. Tevens gelegenheid voor actieve uitwisseling en voor netwerken.
BIJEENKOMST
Bijeenkomsten voor leden van Divosa en andere belangstellenden over actuele ontwikkelingen in het sociaal domein en de gevolgen daarvan voor gemeenten.
BIJEENKOMST
Jaarlijkse bijeenkomst voor leden van Divosa en andere belangstellenden over de veranderingen in het sociaal domein en de gevolgen daarvan voor gemeenten.
BIJEENKOMST
Gestructureerde dialoog voor hulpverleners, cliënten en familieleden over de invloed van stigmatiserend gedrag op het herstel van de cliënt. Samen Sterk zonder Stigma ondersteunt de voorbereiding van deze dag in de betreffende zorginstelling en is aanwezig met een aantal ervaringsdeskundigen en een gespreksleider.
DIALOOG
Jaarlijks evenement waarbij geld wordt ingezameld voor initiatieven die de psychische gezondheid van jongeren bevorderen. Honderden deelnemers staan maximaal zes uur op een paal in het water om aandacht te vragen voor een aspect van psychische gezondheid(szorg) dat hen persoonlijk raakt.
EVENEMENT
Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk, midden in de maatschappij! Dat is het doel van de beweging “Mensen met Mogelijkheden‟ van 21 beroepsgroepen. Werk biedt mensen de kracht en de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. De beweging “MMM” biedt professionals in de keten zorg, onderwijs en werk een krachtige methode.
Website Onbeperkt aan de slag
Website van de organisatie Onbeperkt aan de slag, die als missie heeft bij te dragen aan een genormaliseerde arbeidsmarkt waar werkzoekenden met een arbeidsbeperking voor vol worden aangezien.
DUURZAME INZETBAARHEID
Voor mentale gezondheid