JONG

ongekend

TALENT

4

In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk volgen we jongeren in hun eerste stappen naar betaald werk. De overgang van onderwijs naar het werkende volwassen leven is een hele belangrijke. Voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid kan het veroveren van een passende baan ingewikkeld zijn. Uit cijfers blijkt dat de arbeidsmarkt niet altijd klaar is voor kwetsbare jongeren en dat ligt meestal niet aan hun talenten en de wil om te werken.
In Jong Ongekend Talent zien we in verschillende afleveringen hoe jongeren het komende half jaar op zoek gaan naar hun plek op de arbeidsmarkt en hiermee hun leven opbouwen.

Play Video

Aflevering 4 Jong Ongekend Talent

We volgen Morgan-Mae en Fleur inmiddels een jaar lang op hun weg naar een betaalde baan. Beide zetten in deze 4e aflevering serieuze stappen richting werk.

Nu Morgan-Mae haar studie Diermanagement heeft afgerond, heeft ze tijd om eigen plannen uit te werken. Eén van die plannen is voorlichting geven over mentale gezondheid aan studenten omdat ze dat zelf tijdens haar studie heeft gemist. Dit doet ze met haar therapeut Herma Betten. Haar ervaring beroepsmatig inzetten, zou ze graag vaker doen. Verder mag Morgan op sollicitatiegesprek komen, maar dat loopt minder goed af. Gelukkig heeft Morgan ook nog het schrijven van haar boek waar ze zich op kan concentreren.

Fleur heeft een verdrietige tijd achter de rug. Haar oma is onverwachts overleden. Dat valt haar zwaar want oma heeft altijd een belangrijke rol in haar gespeeld. Na het overlijden zet Fleur haar vrijwilligerswerkzaamheden voor #Ik ben Open en Levvel tijdelijk op een laag pitje. Maar gelukkig merkt ze al na een paar weken dat ze weer zin heeft om te werken. En er komt zelfs sneller dan verwacht een vacature op haar pad. Al snel krijgt Fleur goed nieuws en levert haar allereerste sollicitatiebrief gelijk een eerste gesprek op. Weten hoe dit afloopt kijkt aflevering 4 van Jong Ongekend Talent.

Play Video

Aflevering 3 Jong Ongekend Talent

In deze aflevering zien we hoe Morgan-Mae en Fleur hun eigen ervaringen met psychische kwetsbaarheden willen inzetten om jongeren met mentale problemen te helpen.

Morgan-Mae heeft haar stage afgerond en haar diploma gehaald! Maar daarmee is haar doel bereikt en valt haar structuur weg. Ze voelt geen noodzaak meer om goed voor zichzelf te zorgen en oude gewoontes en psychische kwetsbaarheden borrelen weer op. Haar motivatie om een baan te zoeken is laag, maar ze krijgt hulp van de jongerenconsulent van de gemeente.

Fleur is druk met de campagneweek van het platform #ikbenOpen. Ze doet inmiddels een jaar vrijwilligerswerk voor #ikbenOpen en ze merkt dat het werk haar goed doet. Daarnaast gaat ze ook als vrijwilliger aan de slag voor Levvel. Dit is een organisatie die specialistische jeugdhulp biedt en in de kliniek waar ze zelf voor het eerst werd opgenomen, gaat ze nu vrijwillig werken met jongeren.

Play Video

Aflevering 2 Jong Ongekend Talent

In deze tweede aflevering zien we hoe de psychische kwetsbaarheden van Fleur en Morgan-Mae hun werkzaamheden beïnvloeden.

Morgan-Mae (23) loopt voor haar studie Diermanagement stage bij een kinderopvang waar ook boerderijdieren zijn en heeft het naar haar zin.  Door deze fijne werkplek weet ze steeds beter wat ze zoekt in een baan, al blijft ze het lastig vinden wat ze wel of niet vertelt over haar psychische kwetsbaarheid.

De 23-jarige Fleur besteedt meer tijd aan haar vrijwilligerswerk voor het platform #ikbenOpen. Ze zoekt steeds meer het podium op van sociale media om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. En dat lukt, maar daarnaast heeft ze ook twee dagen per week therapie en de balans tussen werk en therapie valt haar soms zwaar.

Play Video

Aflevering 1 Jong Ongekend Talent

In deze eerste aflevering maken we kennis met Fleur, Morgan Mae en Sanne.

Morgan-Mae (23 jaar) zit in haar laatste maanden van de opleiding diermanagement. Het komende half jaar wil ze haar stage afronden en een werkplek vinden waar ze zich veilig voelt zodat ze zichzelf kan zijn.

Voor Fleur (23) is de eerste stap naar werk, vrijwilligerswerk bij #ikbenOpen. Ze gaat bloggen. Dit gaat zo goed dat ze al snel open staat voor meer werk. Met haar begeleidster Leonie bespreekt ze hoe ze haar taken kan uitbreiden zonder haar ‘mentale balans’ te verliezen.

De 27-jarige Sanne is afgestudeerd als psycholoog en is het laatste jaar fanatiek op zoek gegaan naar werk. Op het moment dat ze bijna moedeloos werd van alle afwijzingen op haar sollicitatiebrieven, komt er een baan in de IT-branche op haar pad. Ze kan hier over een aantal weken aan de slag, maar gaat ze meteen vertellen dat ze een psychische kwetsbaarheid heeft? Je ziet het in de nieuwe serie Jong Ongekend Talent.

Play Video

Trailer Jong Ongekend Talent

Sterk door Werk gaat het komend half jaar een aantal jongeren volgen en filmen in de transitie van onderwijs naar werk. In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk, laten we zien wat zij nodig hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te verwerven. De eerste aflevering zal te zien in editie #3.

Play Video

Jong Ongekend Talent

Aan tafel op het congres

Morgan-Mae en Fleur van de online docu-serie Jong Ongekend Talent schoven aan tafel bij dagvoorzitter Pearl Hartgers en sidekick Thomas Pruijsen tijdens het Congres Sterk door Werk op 4 november 2021. Aan de hand van fragmenten uit deze serie bespraken ze hun weg naar werk.

Sinds maart worden de 23-jarigen Morgan-Mae en Fleur voor Jong Ongekend Talent met de camera gevolgd en zien we waar zij tegenaan lopen op hun weg naar een eerste baan. Beiden hebben een psychische kwets­baarheid en dat maakt het veroveren van een plek op de arbeidsmarkt best lastig. 

Bekijk hier het gesprek

Fleur

Fleur (23) heeft door psychische problemen haar middelbare school niet kunnen afronden. Ze ging in therapie en heeft veel tijd doorgebracht in klinieken. Sinds een jaar gaat het beter met haar en heeft ze ruimte om naast haar therapie te starten met vrijwilligerswerk bij het online platform #ikbenOpen. En dat werk doet haar goed! Het helpt in haar herstel en ze ziet het als eerste stap richting een betaalde baan. De komende tijd wil Fleur dan ook haar vrijwilligerswerk uitbreiden.

Morgan-Mae

Morgan-Mae (23) zal deze zomer haar studie Diermanagement afronden en wil daarna zo snel mogelijk aan het werk. Ze loopt nu stage en ze merkt dat werken goed is voor haar; ze  heeft een reden om op te staan en ze voelt zich beter over zichzelf. Door haar psychische kwetsbaarheden vindt ze alles wat nieuw en onbekend is heel eng en dat zou ze liever vermijden. Maar Morgan-Mae weet ook dat hoe langer ze het uitstelt om een baan te zoeken, hoe moeilijker het voor haar wordt.

Fleur

Fleur (23) heeft door psychische problemen haar middelbare school niet kunnen afronden. Ze ging in therapie en heeft veel tijd doorgebracht in klinieken. Sinds een jaar gaat het beter met haar en heeft ze ruimte om naast haar therapie te starten met vrijwilligerswerk bij het online platform #ikbenOpen. En dat werk doet haar goed! Het helpt in haar herstel en ze ziet het als eerste stap richting een betaalde baan. De komende tijd wil Fleur dan ook haar vrijwilligerswerk uitbreiden.

Morgan-Mae

Morgan-Mae(23) zal deze zomer haar studie Diermanagement afronden en wil daarna zo snel mogelijk aan het werk. Ze loopt nu stage en ze merkt dat werken goed is voor haar; ze  heeft een reden om op te staan en ze voelt zich beter over zichzelf. Door haar psychische kwetsbaarheden vindt ze alles wat nieuw en onbekend is heel eng en dat zou ze liever vermijden. Maar Morgan-Mae weet ook dat hoe langer ze het uitstelt om een baan te zoeken, hoe moeilijker het voor haar wordt.

Meer lezen over dit onderwerp