JONG

ongekend

TALENT

op het Congres

In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk volgen we jongeren in hun eerste stappen naar betaald werk. De overgang van onderwijs naar het werkende volwassen leven is een hele belangrijke. Voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid kan het veroveren van een passende baan ingewikkeld zijn. Uit cijfers blijkt dat de arbeidsmarkt niet altijd klaar is voor kwetsbare jongeren en dat ligt meestal niet aan hun talenten en de wil om te werken.
In Jong Ongekend Talent zien we in verschillende afleveringen hoe jongeren het komende half jaar op zoek gaan naar hun plek op de arbeidsmarkt en hiermee hun leven opbouwen.

Jong Ongekend Talent

Aan tafel op het congres

Morgan-Mae en Fleur van de online docu-serie Jong Ongekend Talent schoven aan tafel bij dagvoorzitter Pearl Hartgers en sidekick Thomas Pruijsen tijdens het Congres Sterk door Werk op 4 november 2021. Aan de hand van fragmenten uit deze serie bespraken ze hun weg naar werk.

Sinds maart worden de 23-jarigen Morgan-Mae en Fleur voor Jong Ongekend Talent met de camera gevolgd en zien we waar zij tegenaan lopen op hun weg naar een eerste baan. Beiden hebben een psychische kwets­baarheid en dat maakt het veroveren van een plek op de arbeidsmarkt best lastig. 

Het thema openheid op de werkvloer kwam ter sprake. Ben je wel of niet open over je psychische kwetsbaarheid speelt bij beiden een grote rol. Waar Fleur bij haar vrijwilligerswerk bij het mentale platform #IkbenOpen wordt gestimuleerd om open te zijn over haar mentale gezondheid, ervaart Morgan-Mae tijdens haar stage dat het nog best lastig is om te bepalen wat je wel of niet deelt van je ervaringen met psychische kwetsbaarheid op de werkvloer.

Ook de kracht van werk kwam aan bod. Zowel het werken op het stageadres van Morgan-Mae als het vrijwilligerswerk van Fleur heeft een positieve uitwerking: beter voor je zelf zorgen, een ritme hebben, je nuttig voelen, maar ook meer zelfvertrouwen krijgen door het vertrouwen dat anderen in jou hebben. Helaas blijkt bij Morgan-Mae ook het tegenovergestelde: zodra haar stage is afgerond en ze haar doel heeft bereikt, is ze een HBO-diploma rijker, maar zorgt de wegvallende structuur van haar stage en opleiding voor een mentale crisis.

Fleur en Morgan willen allebei hun eigen ervaring in gaan zetten in werk. Fleur doet dat nu al met vrijwilligerswerk bij Levvel, een organisatie die specialistische jeugdhulp biedt aan kinderen, jongeren en gezinnen en waar Fleur zelf als jongere ook hulp heeft gekregen. Ze heeft warme herinneringen aan hulpverleners die tijdens haar opname in een gesloten kliniek niet enkel met therapie bezig waren, maar ook afleiding boden. Door nu zelf workshops ‘cupcakes bakken’ te geven aan jongeren in een soortgelijke situatie, probeert ze voor hen de hulpverlener te zijn die voor een fijn moment zorgt in een slechte tijd. Ook Morgan-Mae zoekt naar mogelijkheden om haar eigen ervaringen in te zetten voor anderen. Op dit moment verwerkt ze haar eigen ervaringen in een boek. Dit boek zal in het beheer van Sterk door Werk uitgegeven worden. Het gesprek is hieronder terug te zien. 

Bekijk hier het gesprek

Play Video
Play Video

Aflevering 3 Jong Ongekend Talent

In deze aflevering zien we hoe Morgan-Mae en Fleur hun eigen ervaringen met psychische kwetsbaarheden willen inzetten om jongeren met mentale problemen te helpen.

Morgan-Mae heeft haar stage afgerond en haar diploma gehaald! Maar daarmee is haar doel bereikt en valt haar structuur weg. Ze voelt geen noodzaak meer om goed voor zichzelf te zorgen en oude gewoontes en psychische kwetsbaarheden borrelen weer op. Haar motivatie om een baan te zoeken is laag, maar ze krijgt hulp van de jongerenconsulent van de gemeente.

Fleur is druk met de campagneweek van het platform #ikbenOpen. Ze doet inmiddels een jaar vrijwilligerswerk voor #ikbenOpen en ze merkt dat het werk haar goed doet. Daarnaast gaat ze ook als vrijwilliger aan de slag voor Levvel. Dit is een organisatie die specialistische jeugdhulp biedt en in de kliniek waar ze zelf voor het eerst werd opgenomen, gaat ze nu vrijwillig werken met jongeren.

Play Video

Aflevering 2 Jong Ongekend Talent

In deze tweede aflevering zien we hoe de psychische kwetsbaarheden van Fleur en Morgan-Mae hun werkzaamheden beïnvloeden.

Morgan-Mae (23) loopt voor haar studie Diermanagement stage bij een kinderopvang waar ook boerderijdieren zijn en heeft het naar haar zin.  Door deze fijne werkplek weet ze steeds beter wat ze zoekt in een baan, al blijft ze het lastig vinden wat ze wel of niet vertelt over haar psychische kwetsbaarheid.

De 23-jarige Fleur besteedt meer tijd aan haar vrijwilligerswerk voor het platform #ikbenOpen. Ze zoekt steeds meer het podium op van sociale media om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. En dat lukt, maar daarnaast heeft ze ook twee dagen per week therapie en de balans tussen werk en therapie valt haar soms zwaar.

Play Video

Aflevering 1 Jong Ongekend Talent

In deze eerste aflevering maken we kennis met Fleur, Morgan Mae en Sanne.

Morgan-Mae (23 jaar) zit in haar laatste maanden van de opleiding diermanagement. Het komende half jaar wil ze haar stage afronden en een werkplek vinden waar ze zich veilig voelt zodat ze zichzelf kan zijn.

Voor Fleur (23) is de eerste stap naar werk, vrijwilligerswerk bij #ikbenOpen. Ze gaat bloggen. Dit gaat zo goed dat ze al snel open staat voor meer werk. Met haar begeleidster Leonie bespreekt ze hoe ze haar taken kan uitbreiden zonder haar ‘mentale balans’ te verliezen.

De 27-jarige Sanne is afgestudeerd als psycholoog en is het laatste jaar fanatiek op zoek gegaan naar werk. Op het moment dat ze bijna moedeloos werd van alle afwijzingen op haar sollicitatiebrieven, komt er een baan in de IT-branche op haar pad. Ze kan hier over een aantal weken aan de slag, maar gaat ze meteen vertellen dat ze een psychische kwetsbaarheid heeft? Je ziet het in de nieuwe serie Jong Ongekend Talent.

Play Video

Trailer Jong Ongekend Talent

Sterk door Werk gaat het komend half jaar een aantal jongeren volgen en filmen in de transitie van onderwijs naar werk. In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk, laten we zien wat zij nodig hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te verwerven. De eerste aflevering zal te zien in editie #3.

Fleur

Fleur (23) heeft door psychische problemen haar middelbare school niet kunnen afronden. Ze ging in therapie en heeft veel tijd doorgebracht in klinieken. Sinds een jaar gaat het beter met haar en heeft ze ruimte om naast haar therapie te starten met vrijwilligerswerk bij het online platform #ikbenOpen. En dat werk doet haar goed! Het helpt in haar herstel en ze ziet het als eerste stap richting een betaalde baan. De komende tijd wil Fleur dan ook haar vrijwilligerswerk uitbreiden.

Morgan-Mae

Morgan-Mae (23) zal deze zomer haar studie Diermanagement afronden en wil daarna zo snel mogelijk aan het werk. Ze loopt nu stage en ze merkt dat werken goed is voor haar; ze  heeft een reden om op te staan en ze voelt zich beter over zichzelf. Door haar psychische kwetsbaarheden vindt ze alles wat nieuw en onbekend is heel eng en dat zou ze liever vermijden. Maar Morgan-Mae weet ook dat hoe langer ze het uitstelt om een baan te zoeken, hoe moeilijker het voor haar wordt.

Fleur

Fleur (23) heeft door psychische problemen haar middelbare school niet kunnen afronden. Ze ging in therapie en heeft veel tijd doorgebracht in klinieken. Sinds een jaar gaat het beter met haar en heeft ze ruimte om naast haar therapie te starten met vrijwilligerswerk bij het online platform #ikbenOpen. En dat werk doet haar goed! Het helpt in haar herstel en ze ziet het als eerste stap richting een betaalde baan. De komende tijd wil Fleur dan ook haar vrijwilligerswerk uitbreiden.

Morgan-Mae

Morgan-Mae(23) zal deze zomer haar studie Diermanagement afronden en wil daarna zo snel mogelijk aan het werk. Ze loopt nu stage en ze merkt dat werken goed is voor haar; ze  heeft een reden om op te staan en ze voelt zich beter over zichzelf. Door haar psychische kwetsbaarheden vindt ze alles wat nieuw en onbekend is heel eng en dat zou ze liever vermijden. Maar Morgan-Mae weet ook dat hoe langer ze het uitstelt om een baan te zoeken, hoe moeilijker het voor haar wordt.

Het congres terugkijken

Talkshow met het bestuur van convenant Sterk door Werk 2021

Hoofdzaak } Werk
de animatiefilm

Ondertekening derde convenant handtekeningen film

Gesprek over inzet van
IPS-trajecten

Het beeldverhaal van
Jeroen Steehouwer // Draw up!

Stefan Groothuis
Sterk door Werk Ambassadeur

Play Video

Keynote speaker
Danielle Braun

Play Video

“Psychiatrisch caberet” met
Marjolein van Kooten

Meer lezen over dit onderwerp