Succesvol IPS-traject op Schiphol

Werkgever Petra, professional Astrid en werkneemster Sascha aan het woord

Werkneemster
Sascha Koekkoek
Passagiers-assistente
Axxicom Airport Caddy
IPS-coach
Astrid van der Hoogen
Actenz
Werkgever
Petra Ruwaard
Axxicom Airport Caddy

Verhalen deze maand

Een drieluik rond het verhaal van Sascha Koekkoek

Sascha Koekkoek werkt sinds een half jaar als passagiers-assistente op Schiphol. Via een IPS-traject heeft ze een baan gevonden bij Axxicom Airport Caddy. IPS, individuele plaatsing en steun, is een beproefde methode om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij het vinden en behouden van een betaalde baan. Hiervoor zat Sascha drie jaar ziek thuis met een zware depressie. In haar interview vertelt ze: “Ik had nooit durven dromen dat ik hier nu ben. Dat ik weer een baan heb en mijn eigen geld verdien. Drie jaar geleden voelde het als het einde van de wereld. Nu loop ik als een blij ei over de terminal.”

Astrid van der Hoogen (Actenz) is nu ruim een jaar de IPS-coach van Sascha. Astrid legt in haar interview uit hoe ze samen met Sascha op zoek is gegaan naar een geschikte werkplek. “Dat is het mooie van deze reis die je samen maakt. Ik zet de kandidaat helemaal centraal: ‘Wat is het dat jij wilt? Waar heb je behoefte aan? En wat heb je nodig om het tot een succes te maken?’ Daar sluit je op aan en ga je samen mee aan de slag. En als iemand dan enthousiast en blij wordt van een baan, weer contact heeft met collega’s en een zinvolle dag heeft, dan is dat mooi om te zien. Ik heb al heel wat ervaring binnen de psychiatrie, maar dit is echt mijn leukste baan ooit.”

Werkgever Petra Ruwaard (Axxicom Airport Caddy) geeft in haar interview aan dat zij regelmatig contact onderhoudt met IPS-coach Astrid. Axxicom is een bedrijf waar meerdere werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn, toch is de ondersteuning van IPS-coach Astrid heel waardevol voor werkgever Petra: “De administratieve kant is vaak heel ingewikkeld. Met allerlei documenten en aanvragen. Ik ben heel blij dat Astrid dat doet. Dat zou voor mij bijna abacadabra zijn. Tuurlijk kun je je daar als bedrijf in verdiepen, maar dat is best veel werk.”

Elke maand uitgelicht

Alle convenant-partijen zetten zich, vanuit hun eigen perspectief in om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden of aan het werk te houden. Hierover publiceren ze regelmatig artikelen. Elke maand brengen we deze voor het voetlicht.