"Praten over suïcidale gedachten helpt"
schrijfster Morgan-Mae Bibo
Authentiek, met een vleug humor en lichte zelfspot, dat typeert de autobiografische debuutroman ‘Mistig’ van de 25-jarige Morgan-Mae Bibo. Een ware pageturner over wanhoop en de moed om door te gaan. Of zoals Titia Feldmann van MIND aangeeft: “Schrijfster Morgan-Mae neemt je als lezer mee in haar twijfels en onzekerheden, maar ook in haar levensdrang, creativiteit en onopgesmukte eerlijkheid.”
En juist dat maakt deze roman die gaat over mentale worstelingen en suïcidaliteit onder jongeren zo krachtig, het is toegankelijk en niet intens zwaar. Goede ingrediënten om met jongeren een open gesprek aan te gaan over deze thema’s en dat is nu precies wat schrijfster Morgan-Mae Bibo wil bereiken met haar boek.
Je hebt het boek bewust geschreven voor een jonge doelgroep van 15 tot 24 jaar. Waarom?
“Ik was zelf 15 jaar toen ik voor het eerst suïcidale gedachten had en het idee had dat ik de enige was die zo dacht. Ik voelde me daardoor heel raar en eenzaam en ik had het gevoel dat ik gefaald had. Ik denk dat het goed is voor jongeren om een boek te lezen waar dit thema in voor komt, zodat jongeren met suïcidale gedachten zich niet gek of vreemd hoeven te voelen, zoals ik deed. En voor andere jongeren is het goed om te weten dat iemand zich zo kan voelen.”
Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag het afgelopen jaar 15 procent hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder jongeren tussen 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS).
Morgan-Mae gaat naar aanleiding van haar boek met leerlingen in heel het land in gesprek over mentale problemen en suïcidaliteit. En daarom is op 6 september, aan de vooravond van World Suicide Prevention Day (10 september a.s.) het boek gelanceerd op de oude middelbare school van de schrijfster -het Griftland College in Soest- en zal ze hier binnenkort in gesprek gaan met leerlingen over het thema van het boek. En om dat kracht bij te zetten nam het Griftland Collega deze middag al 100 boeken af!


Morgan-Mae Bibo temidden van klankbord Johan, docente Frans Lize van den Berg, hulphond Giel en en therapeute Herma Betten


Waar gaat het boek over?
Fragment uit Mistig:
Voel jij dit zelf ook zo?
“Ja. Ik ben nu een jaar afgestudeerd en op zoek naar een baan. Ik heb het gevoel dat ik alles goed en perfect moet doen en dat mijn eerste baan ook gelijk een topbaan moet zijn. Dat is inderdaad waarom ik Kim dit laat zeggen in het boek. Ik denk dat ik hierin niet de enige ben, ik zie meer jongeren op de rem staan en liever niets doen dan de verkeerde keuze te maken. En dat niks doen is echt niet goed, weet ik nu.”
Waarom is niks ondernemen niet goed?
Kun je iets doen om die suïcidale gedachten te verminderen?
“Ja dagbesteding! Wanneer ik ergens mee bezig bent en mezelf nuttig maak, denk ik veel minder negatief over mezelf aan het eind van de dag. Alleen al het schrijven van dit boek was voor mij een manier om mezelf nuttig te voelen. Het schrijfproces is voor mij heel belangrijk geweest omdat je langzaam iets aan het creëren bent dat steeds meer vorm krijgt. Ik kreeg steeds meer inspiratie en hoe meer ideeën ik kreeg, des te blijer ik werd!


"Werk of dagbesteding helpt tegen suïcidale gedachten. Het is fijn om nuttig bezig te zijn"
Het boek is nu af en te koop. Wat hoop je dat er nu gebeurt?
Wat hoop je voor de toekomst? Komt er een vervolg op ‘Mistig’?


‘Mistig’ biedt een intense leeservaring
C.Titia Feldmann (MIND) over Mistig
Ondanks mijn gevorderde leeftijd kostte het me geen moeite me in te leven in de hoofdpersoon Kim. Na een paar regels voelde ik me naast haar liggen in dat ziekenhuisbed, leefde mee met haar verwarring, eenzaamheid en boosheid. Een toestand waarin ieder gesprek, iedere ontmoeting er toe doet. Een paar bladzijden verder kwam de wat angstige vraag bij me op: kan, mag, wil ze echt alleen naar huis? Zo snel?
Schrijfster Morgan-Mae Bibo gebruikt heldere en concrete taal om haar verhaal, het verhaal van Kim, te vertellen. Ze neemt je als lezer mee in haar twijfels en onzekerheden, maar ook in haar levensdrang, creativiteit en onopgesmukte eerlijkheid. Af en toe klinkt lichte zelfspot door, die het voor de lezer wat luchtiger maakt.
Bladzijde voor bladzijde las ik verder – ik wilde weten hoe deze jonge vrouw haar weg zoekt en langzamerhand vindt, hoe therapie en mensen om haar heen haar daar wel of niet bij helpen. Hoe zij omgaat met onverwachte tegenslagen en gebeurtenissen. Hoe zij leert minder afhankelijk te zijn van oordelen van anderen, zichzelf de moeite waard te vinden. Een van de mooie uitspraken in het boek vond ik: ‘Durf te leven, ook als je bang bent.’
Veel jongeren, tieners en twintigers, worstelen met deze thema’s. Ieder op zijn of haar manier. Het gevoel dat je niet alleen bent met je worstelingen, dat je niet gefaald hebt als je het zo moeilijk hebt, dat er wegen en mogelijkheden zijn om door te gaan, kan van grote waarde voor hen zijn. Dat is wat dit boek van Morgan-Mae Bibo bij uitstek kan bieden. Dan moet je wel bereid zijn het boek open te slaan en te gaan lezen…