Contact houden
is heel belangrijk


Wij zijn niet van ‘ge moet en ge zal thuiswerken’. Dat haalt de druk weg
van het Erve
Tekst: Hans Westland Fotografie: Nathan Mooij
“We hebben heel veel zorg voor mensen die niet meer op het werk kunnen of mogen zijn. De risicogroepen zitten massaal thuis. Consulenten en werkleiders werken hard om contact te blijven houden met de medewerkers, ook ik doe mee aan de belrondes. We hebben de mensen in beeld. Sommigen wonen in woongroepen, die kunnen ook elkaar in de gaten houden, van anderen weten we dat ze een sociaal netwerk hebben. Maar onze consulenten bellen mensen waarvan we weten dat ze weinig contacten hebben elke week een paar keer. Contact houden met medewerkers thuis is heel belangrijk. We sturen ze nieuwsbrieven met de post, onze eigen post. In die nieuwsbrieven benadrukken we ook steeds: ‘als je wilt, als je ergens mee zit, kom praten!’ We doen alles om de mensen betrokken te houden.”
Corona onder medewerkers geeft bij ons geen onrust.
Iets hebben is bij ons normaal.
“Van een aantal medewerkers is vastgesteld dat ze corona hebben gehad. Een handjevol is echt getest, maar ik denk dat er veel meer zijn die het ook gehad hebben. Je zou kunnen verwachten dat dat onrust geeft onder de collega’s, maar dat is niet het geval. Dat is de kracht van de ‘kwetsbare’ doelgroep: wij zijn een bedrijf waar veel mensen iets hebben, iets hebben is bij ons normaal. En onze mensen houden van hun werk, sommigen vinden langer vrij met de feestdagen al niet fijn. Ze komen graag op het werk. Juist mensen met psychische klachten vinden dagstructuur en regelmaat belangrijk.”


Ik denk dat we nooit meer teruggaan naar hoe het was. Thuis werken gaat het 'm voor een deel worden. maar over die nieuwe werkelijkheid ben ik niet ontevreden
“Mijn tip is wees niet te overspannen. Om me heen zie ik verschillende vormen van hoe bedrijven ermee omgaan: thuis werken en niet anders, geen flexibiliteit. Ons bedrijf is open, er zijn momenten dat je op kantoor kunt komen. Wij zijn niet van ‘ge moet en ge zal en ge zult’. Het haalt de druk weg, vooral bij de mensen met kantoorbanen, die kunnen naar hier komen als ze dat even willen, het is onnodig thuis spanning op te gaan zitten bouwen. Alleen al te weten dat die mogelijkheid er is haalt de druk weg. Er kan zoveel met mail en Skypen, maar het is ook prettig op kantoor te zijn.”
“Ik denk dat we nooit meer teruggaan naar hoe het was. Thuis werken gaat het ‘m voor een deel worden. Er kan best veel met Skype en Zoom en we raken er steeds meer bedreven in. Echt een eyeopener, je ziet de gezichten en de non-verbale communicatie. Natuurlijk, elkaar ontmoeten heeft een belangrijke functie en zal nooit verdwijnen, maar over de werkelijkheid van nu ben ik niet ontevreden. Het heeft me even gekost om de humor er ook in te brengen, maar het is efficiënt. Mensen luisteren beter, het is zakelijker, maar er moet absoluut ook gelachen kunnen worden.”
Over Weener XL:
Er werken meer dan tweeduizend mensen bij of via Weener XL. Circa driehonderd ambtenaren, negenhonderd mensen met een SW-dienstverband, negentig met een werkervaringsplaats en honderdvijftig bij reïntegratievoorziening ‘Aan de slag’. Zo’n vijfhonderdvijftig mensen zijn aan het werk met behulp van loonkostensubsidie vanuit de Participatiewet. Via de regeling ‘Beschut werk’ hebben ze bijna honderd mensen kunnen plaatsen. Ook participeren ongeveer zeshonderd mensen als vrijwilliger, mantelzorger of via arbeidsmatige dagbesteding. Weener XL richt zich op mensen die niet in staat zijn zelfstandig en zonder subsidie en/of extra begeleiding werk te vinden. Ze willen Bosschenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar werk of laten participeren naar vermogen. Er wordt gestreefd naar bijstandsonafhankelijkheid en toeleiding tot (regulier) werk.
070 850 86 05
Toolbox corona & banenafspraak
Op de site van Op naar de 100.000 banen staat de toolbox Corona en banenafspraak, daarin vindt u o.a. tips over communiceren met medewerkers met een beperking in deze ‘thuistijd’. Ook staan er voorbeelden van inclusief werkgeven tijdens de coronacrisis
Zorg voor kwetsbare werknemers
Hoe kunnen we de zorg voor kwetsbare werknemers zo goed mogelijk inrichten?
Cedris krijgt daar veel vragen en opmerkingen over.
Niet toevallig, want juist deze groep mensen heeft het in deze coronacrisis extra zwaar.