Video's

Archief

Sterk door Werk

Video's

Onderzoeken, cijfers en feitelijkheden over werk en psychische kwetsbaarheid zijn van groot belang om te zorgen dat meer mensen met een psychische kwetsbaarheid (blijven) werken, maar persoonlijke verhalen over een psychische kwetsbaarheid in relatie tot werk zijn van net zo’n groot belang. Want hoe voelt het eigenlijk om in de schoenen te staan van een werknemer/werkzoekende met een psychische kwetsbaarheid, hoe begeleidt een professional mensen op een waardevolle manier naar werk en wat heeft een werkgever nodig om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen of om te zorgen dat medewerkers aan het werk blijven? Het zijn vooral deze ervaringsverhalen die in de video’s aan bod komen, waardoor de thematiek letterlijk een gezicht krijgt.

Jong Ongekend Talent

SEPTEMBER 2021

Play Video

Aflevering 3 Jong Ongekend Talent

In deze aflevering zien we hoe Morgan-Mae en Fleur hun eigen ervaringen met psychische kwetsbaarheden willen inzetten om jongeren met mentale problemen te helpen.

Morgan-Mae heeft haar stage afgerond en haar diploma gehaald! Maar daarmee is haar doel bereikt en valt haar structuur weg. Ze voelt geen noodzaak meer om goed voor zichzelf te zorgen en oude gewoontes en psychische kwetsbaarheden borrelen weer op. Haar motivatie om een baan te zoeken is laag, maar ze krijgt hulp van de jongerenconsulent van de gemeente en samen met haar ggz therapeute werkt ze aan een mooi project.

Fleur is druk met de campagneweek van het platform #ikbenOpen. Ze doet inmiddels een jaar vrijwilligerswerk voor #ikbenOpen en ze merkt dat het werk haar goed doet. Daarnaast gaat ze ook als vrijwilliger aan de slag voor Levvel. Dit is een organisatie die specialistische jeugdhulp biedt en in de kliniek waar ze zelf voor het eerst werd opgenomen, gaat ze nu vrijwillig werken met jongeren.

Filmportret van Myrthe van Til

September 2021

Play Video

Balans tussen privé en werk na burn-out

In 2016 werkt Myrthe als docent in het speciaal onderwijs. Ze heeft een druk leven: drie dagen per week werken met een pittige groep kinderen in het autismespectrum, ze is bezig met een studie, sport drie keer per week en heeft thuis nog twee kinderen van 3,5 en 1,5 jaar oud.
Ze is moe, heel moe en geeft in de voorjaarvakantie van 2016 aan haar man aan dat ze zich slecht voelt en denkt dat ze misschien wel overspannen is. Ze probeert alle ballen in de lucht te houden, maar na de meivakantie gaat het echt niet meer en meldt ze zich ziek: het blijkt een burn-out. In het filmportret vertelt Myrthe over deze periode en hoe ze hieruit kwam en inmiddels heel gelukkig is met de balans die ze in haar privéleven en werk gevonden heeft.

De Blik van...

Juli 2021

Play Video

De Blik van... Erik Dannenberg op regelgekte

De Blik van…. is een video-serie waarin we in gesprek gaan met mensen die vanuit hun expertise zich met hart en ziel inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen.
Deze tweede aflevering van De Blik van… gaat over de regelgekte in ons land. We leven in een complexe systeemwereld. Wet- en regelgeving in het sociaal domein is erg ingewikkeld geworden en alles grijpt in elkaar: zorg, jeugd, wonen, uitkeringen en werk

Verander je iets in het ene systeem, dan heeft dat consequenties voor een ander systeem. Het zit zo ingewikkeld in elkaar dat zelfs hoogleraren soms het verband niet snappen. Niet zo gek dus dat dit bij veel mensen nogal eens misgaat. Met hele vervelende financiële consequenties als gevolg.

Volgens Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa, is het systeem één grote draak geworden waarvan nog maar weinig mensen het overzicht hebben en waar werknemers en werkgevers in vast lopen. 

De Blik van...

APRIL 2021

Play Video

De Blik van...Beverley Rose op ervaringsdeskundigheid

De Blik van….. is een video-serie waarin we in gesprek gaan met mensen die vanuit hun expertise zich met hart en ziel inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen.
Deze eerste aflevering van de Blik van… gaat over de kracht van de ervaringsdeskundigheid en de noodzaak om dit beroep te professionaliseren. Beverley Rose, projectleider Ontwikkelen kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundige geeft haar visie op het vak ervaringsdeskundigen.

De rol van de ervaringsdeskundige wordt meer en meer gewaardeerd en ingezet. Naar schatting zijn ruim 2000 mensen in de ggz werkzaam als ervaringsdeskundigen en dat aantal is groeiende. Maar het is vooral de vraag: wanneer ben je een ervaringsdeskundige? Is iedereen met ervaring ook een ervaringsdeskundige? En wat heb je ervoor nodig om een ervaringsdeskundige te zijn?

Jong Ongekend Talent

MAART & APRIL 2021

Play Video

Aflevering 2 Jong Ongekend Talent

In deze tweede aflevering zien we hoe de psychische kwetsbaarheden van Fleur en Morgan-Mae hun werkzaamheden beïnvloeden.

Morgan-Mae (23) loopt voor haar studie Diermanagement stage bij een kinderopvang waar ook boerderijdieren zijn en heeft het naar haar zin.  Door deze fijne werkplek weet ze steeds beter wat ze zoekt in een baan, al blijft ze het lastig vinden wat ze wel of niet vertelt over haar psychische kwetsbaarheid.

De 23-jarige Fleur besteedt meer tijd aan haar vrijwilligerswerk voor het platform #ikbenOpen. Ze zoekt steeds meer het podium op van sociale media om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. En dat lukt, maar daarnaast heeft ze ook twee dagen per week therapie en de balans tussen werk en therapie valt haar soms zwaar.

Play Video

Aflevering 1 Jong Ongekend Talent

In deze eerste aflevering maken we kennis met Fleur, Morgan Mae en Sanne.

Morgan-Mae (23 jaar) zit in haar laatste maanden van de opleiding diermanagement. Het komende half jaar wil ze haar stage afronden en een werkplek vinden waar ze zich veilig voelt zodat ze zichzelf kan zijn.

Voor Fleur (23) is de eerste stap naar werk, vrijwilligerswerk bij #ikbenOpen. Ze gaat bloggen. Dit gaat zo goed dat ze al snel open staat voor meer werk. Met haar begeleidster Leonie bespreekt ze hoe ze haar taken kan uitbreiden zonder haar ‘mentale balans’ te verliezen.

De 27-jarige Sanne is afgestudeerd als psycholoog en is het laatste jaar fanatiek op zoek gegaan naar werk. Op het moment dat ze bijna moedeloos werd van alle afwijzingen op haar sollicitatiebrieven, komt er een baan in de IT-branche op haar pad. Ze kan hier over een aantal weken aan de slag, maar gaat ze meteen vertellen dat ze een psychische kwetsbaarheid heeft? Je ziet het in de nieuwe serie Jong Ongekend Talent.

Play Video

Trailer Nieuwe Serie

Sterk door Werk gaat het komend half jaar een aantal jongeren volgen en filmen in de transitie van onderwijs naar werk. In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk, laten we zien wat zij nodig hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te verwerven. De eerste aflevering zal te zien in editie #3.

De weg naar Werk

SEPTEMBER 2020

Play Video

Filmportret van Lisa Poelstra
over een leven na suïcidale gedachten

In de film ‘De weg naar werk’ vertelt de 33-jarige Lisa over haar roerige jeugd, haar verslaving, verschillende zelfmoordpogingen, maar vooral ook over de weg terug naar het leven. “Er kan echt een leven zijn na zulke chaos”, aldus Lisa. Voor de weg naar herstel is structuur en het hebben van werk een goede basis geweest. Vrijheid en onafhankelijkheid, dat is waar werk voor haar voor staat.

De Staatssecretarissen aan het Woord

MEI 2020

Play Video

Paul Blokhuis en Tamara van Ark
over mentale gezondheid, werk & corona

In deze film geven de staatssecretarissen Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hun visie op mentale gezondheid en werk in tijden van corona. Werk is voor sommige mensen weggevallen, anderen werken noodgedwongen vanuit huis. Contact blijven houden met dierbaren en collega’s gaat niet vanzelf en voor velen is de dagstructuur veranderd of weggevallen. Terwijl het hebben van werk juist zo goed is voor de mentale gezondheid. Hoe behouden mensen met psychische klachten in deze tijden hun baan? En blijven er ook nu re-integratie kansen op de arbeidsmarkt?

Achter het Raam De Serie

Debby

APRIL - DECEMBER 2020

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen.

Aflevering #1

Aflevering #2

Aflevering #3

Aflevering #4

Wesley

APRIL - DECEMBER 2020

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen. Wesley maakt zich zorgen over zijn horeca-contract, wordt dit straks nog wel verlengd? Asuerus mist vooral zijn collega’s en Debby lijkt de angst die ze bij aanvang van de corona-uitbraak voelde, goed overwonnen te hebben.

Aflevering #1

Aflevering #2

Aflevering #3

Aflevering #4

Mark

APRIL - DECEMBER 2020

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen. Wesley maakt zich zorgen over zijn horeca-contract, wordt dit straks nog wel verlengd? Asuerus mist vooral zijn collega’s en Debby lijkt de angst die ze bij aanvang van de corona-uitbraak voelde, goed overwonnen te hebben.

Aflevering #1

Aflevering #2

Aflevering #3

Aflevering #4

Lisa

APRIL - DECEMBER 2020

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen. Wesley maakt zich zorgen over zijn horeca-contract, wordt dit straks nog wel verlengd? Asuerus mist vooral zijn collega’s en Debby lijkt de angst die ze bij aanvang van de corona-uitbraak voelde, goed overwonnen te hebben.

Aflevering #1

Aflevering #2

Aflevering #3

Aflevering #4

Asuerus

APRIL - DECEMBER 2020

In de videoportret-serie Achter het Raam vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. Hoe is het om noodgedwongen thuis te zitten of thuis te werken? Lisa vaart er redelijk wel bij, terwijl Mark de muren langzaam op zich af ziet komen. Wesley maakt zich zorgen over zijn horeca-contract, wordt dit straks nog wel verlengd? Asuerus mist vooral zijn collega’s en Debby lijkt de angst die ze bij aanvang van de corona-uitbraak voelde, goed overwonnen te hebben.

Aflevering #1

Aflevering #2

Aflevering #3

Aflevering #4

Sterk door Werk openingsfilm

FEBRUARI 2020

Door te focussen op de kracht, het talent van iemand, is werk vrijwel voor iedereen haalbaar. In deze film vertellen werknemers, werkgevers en professionals hoe werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid mogelijk is en herstelbevorderend werkt. 

De Kracht van Betaald Werk

APRIL 2018

Naar de Yentl pagina

De weg van Yentl naar werk

In ‘De kracht van betaald werk’ zien we de 28-jarige Yentl. Zij is een goed voorbeeld van iemand die dankzij het hebben van werk een stuk gelukkiger in het leven staat.

Op haar 18ontwikkelt Yentl een eetstoornis en op haar 21krijgt ze een depressie. Een aantal jaar later volgt de diagnose autisme. Ze wil heel graag werken, maar dat lukte maar niet. De kans op betaald werk heeft ze eigenlijk al volledig opgegeven.

Eind 2016 begint Yentl via UWV aan een IPS traject (Individuele Plaatsing en Steun), waarbij mensen met een psychische kwetsbaarheid intensief begeleid worden naar (betaald) werk. Al snel krijgt ze een werkervaringsplek bij de administratie van U-stal, een fietsendepot in Utrecht. En al na drie maanden wordt dit een betaalde plek. Het hebben van betaald werk verandert het leven van Yentl volledig. Ze ziet haar toekomst weer positief in.

Met dit portret van Yentl opende het convenant ‘Samenwerken aan wat werkt!’ in 2018 het Kennis & Participatie Festival dat gericht is op duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief van Sterk door Werk