Verlenging IPS-regeling en extra middelen 2025

Het kabinet heeft extra middelen vrijgemaakt voor mensen uit de gemeentelijke doelgroep om Individuele Plaatsing en Steuntrajecten (IPS) in 2025 in te zetten. Hiermee is de gemeentelijke IPS-regeling met een jaar verlengd. Zo werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Jan Markerink, programmamanager Hoofdzaak } Werk

10 miljoen voor IPS

Het subsidiebudget dat via de IPS-regeling in 2025 beschikbaar is, is
10 miljoen euro. Er is in tegenstelling tot de eerdere IPS-regeling geen sprake van gemeentelijke co-financiering.

De verlenging is een prachtige uitkomst van de goede samenwerking tussen alle partijen die hier uitvoering aan geven. De domeinoverstijgende  samenwerking tussen ggz-instellingen en gemeenten kan nu worden voortgezet. Het is van belang dat mensen met een psychische kwetsbaarheid een volwaardige bijdrage kunnen leveren op de arbeidsmarkt.

 

Trots op werkende aanpak IPS

Jan Markerink: “Wij zijn heel blij dat het rijk voor nog een jaar geld heeft vrijgemaakt om onze aanpak te ondersteunen. Hierdoor kan een kwetsbare doelgroep geholpen worden met aan het werk komen en behoud van werk. Het zijn middelen voor een jaar. Eerder konden wij berichten dat er middelen voor de ondersteuning vanuit Hoofdzaak } Werk beschikbaar waren gekomen en nu is er ook financiering voor de gemeentelijke IPS-trajecten in 2025. Nu kan iedereen met veel energie door om zich in te blijven zetten voor deze doelgroep.”

Psychische aandoening en werk: de cijfers

Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Al decennia zijn er hoge drempels voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om mee te draaien in betaald werk. Al net zo lang vormen mensen met een psychische kwetsbaarheid 30-40 procent van de mensen met een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Voor mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid geldt dat hoogstens 21 procent een betaalde baan heeft van twaalf uur of meer per week, terwijl 70 procent van de mensen jonger dan 35 jaar graag zou willen werken. Het convenant Sterk door Werk is er om deze groep te helpen bij het vinden en behouden van betaald werk. 

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share