Project Hoofdzaak } Werk

Meer baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Meer baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Hoofdzaak } Werk is een project van het convenant Sterk door Werk en heeft als doel om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. En dan gaat het specifiek om potentiële werknemers die nu nog een uitkering van de gemeente of UWV ontvangen én daarnaast een traject binnen de ggz volgen.

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Velen van hen hebben geen betaald werk. Financieel zijn ze afhankelijk van een uitkering van het UWV of de gemeente. Bijna 60% van de ggz-kosten wordt gemaakt door mensen met een uitkering. Veel mensen met een uitkering en psychische klachten, willen graag aan het werk. Wanneer mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol re-integreren, levert dat een win-win-win op. Het betekent voor de persoon een waardevoller leven, maar het levert de maatschappij en de verschillende instanties die erbij betrokken zijn zoals UWV, gemeenten en zorginstellingen ook veel op. Mensen worden gelukkiger, gaan uit de uitkering, hebben minder zorg nodig en het levert werkgevers gemotiveerde werknemers op. Maar het vinden van een geschikte baan kost tijd en begeleiding. Om dit mogelijk te maken, betekent in de praktijk dat deze verschillende organisaties goed met elkaar samen moeten werken.

Samenwerking UWV, gemeenten, zorginstellingen, zorgverzekeraars en werkgevers

In alle 35 arbeidsmarktregio’s wordt samengewerkt door de Nederlandse ggz, gemeenten, UWV, zorgverzekeraars en werkgevers om in 2023 per arbeidsmarktregio minimaal 100 begeleidingstrajecten te realiseren. Dat betekent dat per jaar minimaal 3500 mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk begeleid worden. Daarbij worden diverse re-integratie-methodieken  ingezet waaronder IPS, jobcoaching en Werk als beste zorg. Het is aan de samenwerkende partijen om te bepalen welk re-integratietraject het best passend is voor de kandidaat.

Hoofdzaak } Werk ondersteunt de regio’s met het inrichten van een zelflerend, duurzaam uitvoerbaar en structureel bekostigd proces. Iedere arbeidsmarktregio heeft een projectleider als aanspreekpunt. Klik hier voor de gegevens per regio (is een pdf van: kaart van NL met namen en mailgegevens)

Hoofdzaak }  Werk Journaal

In het Hoofdzaak } Werk-Journaal is het laatste nieuws uit de regio te zien over het project Hoofdzaak } Werk, dat meer baankansen realiseert voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In het journaal worden gasten ontvangen in de studio en zijn er filmpjes vanuit de verschillende arbeidsmarktregio’s, zodat regio’s bij elkaar een kijkje in de keuken kunnen nemen en van elkaars ervaringen kunnen leren. Bedoeld voor iedereen die bij dit project betrokken is en zich hard maakt voor meer duurzame banen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bekijk hier die Journaals

Geschiedenis van het project Hoofdzaak } Werk

Vanuit het convenant Sterk door Werk wordt al sinds 2012 gewerkt aan een samenwerking tussen ggz, UWV en gemeente om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. Steeds meer partijen hebben zich bij Sterk door Werk aangesloten en de verschillende partijen op het gebied van ggz en Werk & Inkomen weten elkaar steeds beter te vinden. Vanaf 1 mei 2019 konden gemeenten en UWV daarnaast mensen met mildere psychische aandoeningen makkelijker aan het werk helpen door een subsidieregeling voor 200 IPS-trajecten (individuele plaatsing en steun). IPS is een gestandaardiseerde, bewezen effectieve methode om mensen met ernstige psychische aandoeningen naar werk te begeleiden. Kijk voor meer info over Individuele Plaatsing en Steun op de pagina IPS.

Met de toezegging van het kabinet dat het voor 2021 en 2022 18 miljoen vrijmaakt dat ingezet kan worden als trajectgeld, kan de landelijke opschaling die de convenantpartners voor ogen hebben van start. In het project Hoofdzaak } Werk kan de re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid landelijk worden opgeschaald met de doelstelling om uiterlijk in 2023 jaarlijks minimaal 100 mensen met een psychische kwetsbaarheid per arbeidsmartkregio duurzaam naar werk te begeleidden.

Om deze doelstelling te bereiken wordt een ondersteuningsprogramma ingericht met de landelijke key stakeholders UWV, VNG, Divosa, AWVN, de Nederlandse ggz en Zorgverzekeraars Nederland. Ook SZW en VWS hebben zich verbonden aan de doelstelling en werken actief mee aan de uitvoering van het plan, o.a. door subsidiering van de proceskosten in 2021.

Subsidieregeling IPS-trajecten

De ‘Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep’ werd in 2022 uitgewerkt door het ministerie van SZW en betrokken partners zoals UWV, gemeenten en ggz-instellingen. De regeling is op 1 maart van start gegaan. De regeling heeft tot doel de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen.

Ga voor een aanvraagformulier en meer informatie over subsidieregeling IPS-trajecten naar

Meer weten over het project Hoofdzaak } Werk?

Chris Bergmans-vragen aan

Vragen aan Cris Bergmans?

Neem dan contact op met:
Cris Bergmans
T  
06-18875012
E  cbergmans@divosa.nl

Vragen aan Jan Markerink?

Neem dan contact op met:
Jan Markerink
T
  06-19616697
E  jmarkerink@divosa.nl

kennisbank Project Hoofdzaak } Werk onderdelen

KENNISBANK PROJECT HOOFDZAAK } WERK

Doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia. Doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas.Meer over dit onderdeel →

Doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia. Doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas.Meer over dit onderdeel →

Abonneer op onze nieuwsbrief