Het Bestuur aan het woord op het congres

Erik Dannenberg (Divosa), Titia Feldmann (MIND), Guus van Weelden (UWV) en Dirk-Jan van den Berg  (Zorgverzekeraars Nederland)

Play Video

Tijdens het eerste deel van de talkshow op het Congres Sterk door Werk op 4 november 2021 schoven Erik Dannenberg van Divosa, Titia Feldmann van MIND, Guus van Weelden van UWV en Dirk-Jan van den Berg van Zorgverzekeraars Nederland aan bij dagvoorzitter Pearl Hartgers en co-host Thomas Pruijsen. Ook Raymond Puts van AWVN nam deel, middels het inbrengen van stellingen. Centrale vraag tijdens het gesprek was, wat de organisaties concreet gaan doen om de aankomende convenant periode meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar (betaald) werk toe te leiden. Kijk het gesprek hier terug. 

Het Convenant STERK DOOR WERK 2021-2024

De jacht op de handtekeningen door de razende reporter

Play Video

Tekenen Nieuwe Convenant voor Congres deel 1

Play Video

Tekenen Nieuwe Convenant voor Congres deel 2

Play Video

Tekenen Nieuwe Convenant voor Congres deel 3

wat is

STERK
DOOR
WERK

Sterk door Werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met toeleiding en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Hierbij valt te denken aan werkzoekenden/werknemers met een psychische kwetsbaarheid, werkgevers en professionals die de mensen met psychische kwetsbaarheid ondersteunen.

Bijna driekwart van alle Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische klachten en wordt hierdoor gehinderd in het vinden/behouden van werk. Hoewel veel mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen en willen werken, is het realiseren daarvan in de praktijk moeilijk.

Sterk door Werk is een initiatief van het convenant Samen werken aan wat werkt!. Het convenant is een samenwerkingsverband tussen GGZ Nederland, UWV, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, Stichting Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en werkgeversvereniging AWVN. Klik hier voor meer informatie over het convenant en de aangesloten partijen.

wie is

STERK
DOOR
WERK

Door te focussen op de kracht, het talent van iemand, is werk vrijwel voor iedereen haalbaar. Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend werkt. Dit doen wij door persoonlijke verhalen in beeld te brengen. Inspirerende verhalen van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen, van professionals die zich voor (re)integratie en behoud van werk voor mensen met psychische aandoeningen inzetten en natuurlijk verhalen van mensen met psychische problemen die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent.

Vaak is het stigma op psychische kwetsbaarheid nog een grotere belemmering om aan werk te komen dan de psychische kwetsbaarheid zelf. Het taboe op het hebben van een psychische kwetsbaarheid is groot. 70% van de mensen ervaart vooroordelen of heeft last van discriminatie. De oorzaak is meestal onwetendheid. Met de verhalen willen we de impact van (zelf)stigma zichtbaar en bespreekbaar maken.

Ook gebrek aan kennis over psychische kwetsbaarheid en handelingsverlegenheid kunnen belemmerend werken bij het krijgen of behouden van werk. Door heel praktisch te laten zien wat er voor nodig is om te werken met een psychische kwetsbaarheid groeit het wederzijds begrip, wat kan bijdragen aan een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Wist je dat?

1 %
Minder kans

Mensen met ernstige psychische aandoeningen 30% minder kans hebben op een betaalde baan en drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder psychische aandoeningen.

10 %
Minder kans

Mensen met lichte tot milde psychische aandoeningen 10 tot 15% minder kans op een betaalde baan hebben en twee keer zo vaak werkloos zijn.

1
Miljoen

Stress op het werk inmiddels beroepsziekte nummer één is. Uit een onderzoek van TNO en CBS blijkt dat in 2018 bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten hadden. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn in 2018 opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar.

1 %
mate van geluk

De mate van geluk bij mensen met een ernstige psychische aandoeningen over een periode van twee jaar met 47% toenam, wanneer ze meer dan 32 uur gingen werken. Bij een baan van minder dan 32 uur is de toename 32%.(onderzoek Fit4Work, Hoogleraar Burdorf)

1 %
GGZ-zorgkosten

60% van de GGZ-zorgkosten naar mensen met een uitkering gaat. En 30% van de mensen met een uitkering ook GGZ-problematiek heeft.

DE CONVENANT-PARTNERS AAN HET WOORD

Zet de mens centraal
in plaats van het werk

De meeste mensen met psychische problemen willen graag werken en sectoren als de zorg en het onderwijs zitten om personeel te springen. Eén plus één is twee, zou je denken. Wat staat er in de weg? Verschillende partners van het Convenant Samenwerken aan wat werkt!, debatteren over deze uitdaging.

Sterk door Werk is voor Werkgevers is voor Professionals is voor Werk(zoek)enden Werk je mee?

DE CONVENANT PARTIJEN

van het Convenant 'Sterk door Werk'

DE CONVENANT PARTIJEN

van het Convenant
"Samen werken aan wat Werkt!"
Alle Partijen

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief van Sterk door Werk