Stefan Groothuis

Ambassadeur Sterk door Werk

Ambassadeur Stefan Groothuis zet zich in voor mentaal gezonde werkvloer

Sinds 2021 zet oud Olympisch schaatser Stefan Groothuis zich in als ambassadeur van Sterk door Werk. Groothuis kampte meerdere malen in zijn leven met een depressie.  Prestatiedruk en faalangst lagen daaraan vaak ten grondslag. Hij weet als geen ander dat werk de oorzaak kan zijn van het ontstaan en verergeren van psychische klachten, maar -met de juiste balans en begeleiding- juist herstel bevorderend kan werken. Open zijn over zijn mentale gezondheid is voor Stefan heel belangrijk. Hij hoopt hiermee ook anderen een hand toe te reiken, die te maken krijgen met een psychische kwetsbaarheid.

Stefan Groothuis en zijn depressie

In de winter van 2012 schaatste Stefan Groothuis een nieuw wereldrecord op de 1000 meter sprint en mocht hij de bovenste trede van het podium beklimmen. Twee jaar later stond hij daar weer, toen hij goud behaalde op diezelfde afstand tijdens de Olympische Spelen van Sotsji. Het waren zwaarbevochten overwinningen, waar perioden van extreme prestatiedruk en faalangst aan vooraf gingen.

De prestatiedrang van Stefan om de beste te zijn en te blijven, had in aanloop naar zijn successen zijn tol geëist en hem zelfs enige tijd helemaal van de schaatsbaan verdreven. Zijn liefde voor schaatsen verdween als sneeuw voor de zon toen het enkel nog om presteren ging, uiteindelijk kreeg Stefan een depressie. Toen de focus helemaal van het presteren af was, kwam de liefde voor het schaatsen weer langzaamaan terug. Nu hielp het hem juist bij zijn psychisch herstel. Al snel schaatste Stefan harder dan ooit en was hij in staat om zijn grote ambities te realiseren. Met twee gouden medailles afscheid nemen van het schaatsen was een prachtige revanche, maar niet op alle vlakken…

Werk als onderdeel van herstel bij psychische klachten

Want soms steken oude demonen en patronen nog weleens de kop op en moet hij alert blijven op zijn mentale gezondheid. Na zijn schaatscarrière start Stefan met een tweede loopbaan in de bouwsector. Ook in het huidige leven is de balans vinden tussen ambitie en plezier in het leven en werk af en toe een uitdaging. Inmiddels kent Stefan zichzelf goed genoeg om te weten wat hij nodig heeft om te functioneren én kent hij de kracht van werk als onderdeel van herstel. 

Groothuis zet zijn ervaring in voor Sterk door Werk

Stefan zet als ambassadeur vanuit Sterk door Werk zijn ervaring in. Zo geeft hij lezingen en trainingen over het belang van mentale gezondheid (op de werkvloer) en over de kracht van een open werkcultuur. Daarnaast gaat hij onderzoeken of hij mentale gezondheid op de agenda van zijn huidige werkgever het bouwbedrijf Heijmans krijgt. “Ik zou het mooi vinden om een steentje bij te kunnen dragen om mentale veiligheid bij zo’n groot bedrijf meer onder de aandacht te krijgen. Zodat er bijvoorbeeld een protocol komt over hoe om te gaan met werknemers met een psychische kwetsbaarheid”, aldus Stefan. Sterk door Werk volgt hem in deze weg. Klink hier voor meer informatie. 

recente Stefan Groothuis artikelen

Abonneer op onze nieuwsbrief