Welke factoren spelen een rol bij herhaald verzuim door veelvoorkomende psychische klachten? Een lage sociaaleconomische status en eerdere verzuimervaringen voorspellen de kans op herhaald verzuim. Dit blijkt uit een literatuurstudie die in juli gepubliceerd is in Journal of Occupational Rehabilitation. Deze literatuurstudie is het eerste artikel van het promotietraject van arbeidsdeskundige Lydia in ‘t Hout.
‘Meer begeleiding na terugkeer op de werkvloer is wenselijk en zou lonend moeten zijn’
Lydia in ‘t Hout, arbeidsdeskundige en onderzoeker psychisch verzuim
Wat beïnvloedt of een werknemer uitvalt
Het verzuim als gevolg van psychische klachten is hoog en de instroom in de WIA als gevolg van psychische klachten neemt nog altijd toe. Een relatief groot deel van de werknemers die uitvallen door psychische klachten verzuimt op een later moment opnieuw. Arbeidsdeskundige Lydia in ’t Hout doet – gefaciliteerd door het AKC – promotieonderzoek naar de achtergrond hiervan.
Lydia trekt uit haar eerste onderzoek ook de voorzichtige conclusie dat mensen na verzuim langer begeleid zouden moeten worden. ‘Het is wenselijk dat werknemers die terugkeren op de werkvloer na psychisch verzuim langer ondersteund worden. Nu is het zo dat de begeleiding na terugkeer direct stopt. Uit de cijfers blijk dat 20 tot 30% opnieuw verzuimt en daarvan doet 90% dat binnen 3 jaar. Dus begeleiden op de werkvloer na uitval door psychische klachten zou lonend moeten zijn”.
Vervolg onderzoek psychisch verzuim
Lydia doet sinds 2021 onderzoek naar herhaald uitval door psychische klachten. Werknemers met psychische klachten die uitvallen, doen dat in relatief veel gevallen vaker dan één keer. Lydia onderzoekt onder meer door welke persoonlijke, sociale en werkgerelateerde risicofactoren die herhaling optreedt en wat nodig is om iemand duurzaam terug te laten keren.
Met dit onderzoek zijn er eerste inzichten in factoren die van invloed zijn op herhaald verzuim van werknemers met veelvoorkomende psychische klachten. Maar er blijft nog veel onbekend. “In het vervolg van ons onderzoek willen we in gesprek met de praktijk, de mensen om wie het gaat, namelijk: werknemers die uitvallen door veelvoorkomende psychische klachten. En daarnaast met hun werkgevers en de Arbo professionals die om hen heen staan. Op die manier krijgen we een nog beter beeld van factoren en processen die een rol spelen bij herhaald verzuim”, aldus Lydia in ‘t Hout.
Tool voor arbeidsdeskundigen om herhaald verzuim te voorkomen
“Ons uiteindelijk doel is een digitale tool voor arbeidsdeskundigen te ontwikkelen waarmee risico’s op herhaald verzuim ingeschat kunnen worden en tevens onderzocht kan worden welke aanvullende begeleiding de werknemer nodig heeft om een nieuwe periode van verzuim te voorkomen.
Lees hieronder het hele artikel uit advisie | wetenschappelijk