Project Hoofdzaak } Werk
Meer baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
Meer baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
Hoofdzaak } Werk is een project van het convenant Sterk door Werk en heeft als doel om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. En dan gaat het specifiek om potentiële werknemers die nu nog een uitkering van de gemeente of UWV ontvangen én daarnaast een traject binnen de ggz volgen.
Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Velen van hen hebben geen betaald werk. Financieel zijn ze afhankelijk van een uitkering van het UWV of de gemeente. Bijna 60% van de ggz-kosten wordt gemaakt door mensen met een uitkering. Veel mensen met een uitkering en psychische klachten, willen graag aan het werk. Wanneer mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol re-integreren, levert dat een win-win-win op. Het betekent voor de persoon een waardevoller leven, maar het levert de maatschappij en de verschillende instanties die erbij betrokken zijn zoals UWV, gemeenten en zorginstellingen ook veel op. Mensen worden gelukkiger, gaan uit de uitkering, hebben minder zorg nodig en het levert werkgevers gemotiveerde werknemers op. Maar het vinden van een geschikte baan kost tijd en begeleiding. Om dit mogelijk te maken, betekent in de praktijk dat deze verschillende organisaties goed met elkaar samen moeten werken.
Samenwerking UWV, gemeenten, zorginstellingen, zorgverzekeraars en werkgevers
In alle 35 arbeidsmarktregio’s wordt samengewerkt door de Nederlandse ggz, gemeenten, UWV, zorgverzekeraars en werkgevers om in 2023 per arbeidsmarktregio minimaal 100 begeleidingstrajecten te realiseren. Dat betekent dat per jaar minimaal 3500 mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk begeleid worden. Daarbij worden diverse re-integratie-methodieken ingezet waaronder IPS, jobcoaching en Werk als beste zorg. Het is aan de samenwerkende partijen om te bepalen welk re-integratietraject het best passend is voor de kandidaat.
Hoofdzaak } Werk ondersteunt de regio’s met het inrichten van een zelflerend, duurzaam uitvoerbaar en structureel bekostigd proces. Iedere arbeidsmarktregio heeft een projectleider als aanspreekpunt. Klik hier voor de gegevens per regio (is een pdf van: kaart van NL met namen en mailgegevens)
Hoofdzaak } Werk Nieuwsbrieven
Ga naar een overzicht van de nieuwsbrieven van het Project Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk. Het programmateam Hoofdzaak } Werk houdt je via deze nieuwsbrieven maandelijks op de hoogte van de stand van zaken van het project waarin samen wordt gewerkt aan meer baankansen op werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Hoofdzaak } Werk Journaal
In het Hoofdzaak } Werk-Journaal is het laatste nieuws uit de regio te zien over het project Hoofdzaak } Werk, dat meer baankansen realiseert voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In het journaal worden gasten ontvangen in de studio en zijn er filmpjes vanuit de verschillende arbeidsmarktregio’s, zodat regio’s bij elkaar een kijkje in de keuken kunnen nemen en van elkaars ervaringen kunnen leren. Bedoeld voor iedereen die bij dit project betrokken is en zich hard maakt voor meer duurzame banen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bekijk hier die Journaals
Geschiedenis van het project Hoofdzaak } Werk
Vanuit het convenant Sterk door Werk wordt al sinds 2012 gewerkt aan een samenwerking tussen ggz, UWV en gemeente om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. Steeds meer partijen hebben zich bij Sterk door Werk aangesloten en de verschillende partijen op het gebied van ggz en Werk & Inkomen weten elkaar steeds beter te vinden. Vanaf 1 mei 2019 konden gemeenten en UWV daarnaast mensen met mildere psychische aandoeningen makkelijker aan het werk helpen door een subsidieregeling voor 200 IPS-trajecten (individuele plaatsing en steun). IPS is een gestandaardiseerde, bewezen effectieve methode om mensen met ernstige psychische aandoeningen naar werk te begeleiden. Kijk voor meer info over Individuele Plaatsing en Steun op de pagina IPS.
Met de toezegging van het kabinet dat het voor 2021 en 2022 18 miljoen vrijmaakt dat ingezet kan worden als trajectgeld, kan de landelijke opschaling die de convenantpartners voor ogen hebben van start. In het project Hoofdzaak } Werk kan de re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid landelijk worden opgeschaald met de doelstelling om uiterlijk in 2023 jaarlijks minimaal 100 mensen met een psychische kwetsbaarheid per arbeidsmartkregio duurzaam naar werk te begeleidden.
Om deze doelstelling te bereiken wordt een ondersteuningsprogramma ingericht met de landelijke key stakeholders UWV, VNG, Divosa, AWVN, de Nederlandse ggz en Zorgverzekeraars Nederland. Ook SZW en VWS hebben zich verbonden aan de doelstelling en werken actief mee aan de uitvoering van het plan, o.a. door subsidiering van de proceskosten in 2021.
Subsidieregeling IPS-trajecten
De ‘Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep’ werd in 2022 uitgewerkt door het ministerie van SZW en betrokken partners zoals UWV, gemeenten en ggz-instellingen. De regeling is op 1 maart van start gegaan. De regeling heeft tot doel de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen.
Ga voor een aanvraagformulier en meer informatie over subsidieregeling IPS-trajecten naar
Meer weten over het project Hoofdzaak } Werk?
kennisbank AAN HET Werk onderdelen
KENNISBANK AAN HET WERK
Weten hoe je mensen met een psychische kwetsbaarheid begeleid naar werk?
Hieronder vind je praktische informatie, handige tips en tools, onderzoeken en trainingen die helpen bij toeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
AWVN: Gelijke kansen op de werkvloer
De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Kansen om aan werk te komen en je verder te ontwikkelen. Bijna nergens ter wereld doen zoveel mensen mee op de arbeidsmarkt. Toch is die arbeidsmarkt niet voor iedereen even gastvrij. Er staan nog steeds mensen aan de kant die wel willen en kunnen werken. Er zijn bedrijven die daar oog voor hebben, maar nog niet iedereen ziet het belang van diversiteit en inclusie. Met dit manifest wil AWVN daarom een beweging in gang zetten. Doel is dat álle werkgevers zorgen voor gelijke kansen. Want daar profiteert uiteindelijk iedereen van.
AWVN: Toolbox gelijke kansen op de arbeidsmarkt
Met een denktank van bedrijven, brancheverenigingen en deskundigen hebben we een manifest opgesteld. Daarin benoemen we 8 principes waarmee we een beweging in gang kunnen zetten; een beweging die zorgt voor gelijke kansen voor iedereen.
Op deze pagina vindt u de bijbehorende toolbox: een verzameling van alle praktische stappen die u als werkgever kunt zetten richting een diverse en inclusieve organisatie. De toolbox is onderverdeeld in 14 inclusieve thema’s.
Phrenos: Openbaar dashboard landelijke werkmonitor
Kenniscentrum Phrenos heeft, in samenwerking met Hoofdzaak Werk, Divosa en GGZ Dataportaal (onderdeel van Akwa GGZ), de eerste versie van het openbaar dashboard van de landelijke werkmonitor beschikbaar gesteld U kunt deze direct inzien via:
Meer over de Werkmonitor Hoofdzaak Werk →
De eerste versie van het openbaar dashboard van de landelijke werkmonitor →
Trimbos: Psychische aandoeningen in de algemene bevolking
Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Stemmingsstoornissen en angststoornissen komen allebei bij ruim een kwart van de volwassenen voor.
HARRIE-training: Hoe begeleid je een collega met een psychische kwetsbaarheid?
De Harrie Helpt-training is een tweedaagse training waarin de deelnemer opgeleid wordt tot de ideale collega van iemand met een arbeidsbeperking- Harrie. Deze training is ontwikkeld voor mensen die als Harrie zullen gaan functioneren of die dit al doen.
ZINZIZ onderzoek: Samenwerking ggz en Werk & Inkomen
Hoe houd je regionale samenwerking tussen werk & inkomen en ggz levend? Ook in coronatijd & met een aflopende ministeriele financiële impuls. In dit rapport schetsen we de initiatieven rondom borging en inbedding van regionale samenwerkingen tussen partijen uit de domeinen Werk & Inkomen en GGZ. Deze samenwerking is niet recent gestart, maar is een resultaat van jarenlange aandacht voor het thema.
Bekijk hier de pdf →
ZINZIZ onderzoek: Routekaart borging & inbedding
Regionale samenwerking ggz en werk & inkomen. Met deze routekaart willen we je concrete handvatten bieden om de inzichten en adviezen van het onderzoek naar de regionale samenwerking GGZ en Werk & Inkomen ook in de praktijk te gaan toepassen. We hebben daarbij de zes vormen van inbedding en borging van een regionale samenwerking die uit eerder onderzoek naar voren zijn gekomen, verder uitgewerkt.
Bekijk hier de routekaart →
AWVN: Tips voor inclusief werkgeven vindt u bij Zelfcoach
Hier vindt u veel informatie over het waarom van inclusief werkgeven, hoe te starten en wat u als werkgever hiervoor nodig heeft. De informatie is met name gericht op de doelgroep van de banenafspraak.
De Zelfcoach is gratis en bevat handige tips, sprekende voorbeelden, checklists, stappenplannen, informatieve brochures en relevante links.
Naar de zelfcoach →
ZonMw: Vakkundig aan het werk
Gemeenten hebben de afgelopen jaren meer taken en verantwoordelijkheden gekregen rondom werk en inkomen, re-integratie, schuldhulpverlening en armoedebestrijding. Wat werkt voor wie, wat niet en waarom? Het ZonMw kennisprogramma Vakkundig aan het werk stimuleert onderzoek naar concrete antwoorden op deze vragen.
AKC Kennisbibliotheek Chronisch Werkt voor werkgevers, werknemers en professionals
Deze kennisbibliotheek biedt werkgevers, werknemers, zelfstandigen en professionals handvatten om samen het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke stappen om aan het werk te blijven of te komen met een chronisch verminderde belastbaarheid. De Kennisbibliotheek Chronisch Werkt is ontwikkeld door onderzoekers van de Hogeschool van Rotterdam, het Erasmus Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met arbeidsdeskundigen en ervaringsdeskundigen.
Naar de kennisbibliotheek→
Instituut GAK Kennisbank
In deze Kennisbank staan publicaties uit de diverse (onderzoeks)projecten die Instituut Gak financiert. De thema’s bestrijken het brede terrein van sociale zekerheid en arbeidsmarkt, waaronder ook pensioenen, de relatie onderwijs-arbeidsmarkt, HRM en arbeid en gezondheid. Op al deze thema’s is zowel aandacht voor de onderliggende stelsels als voor de uitvoeringspraktijk. De publicaties zijn divers en bedoeld voor zowel beleidsprofessionals, sociale ondernemers als voor onderzoekers. In de Kennisbank zijn onder andere te vinden: handreikingen, proefschriften, brochures, artikelen, essays en onderzoeksrapporten.
Open Hiring – Een baan vinden zonder te hoeven solliciteren
Met Open Hiring heeft iedereen een eerlijke kans op een baan. Wie wil werken, kan zó aan de slag. Zonder sollicitatiegesprek, zonder brief, zonder vragen. Met één druk op de knop. Open Hiring draait namelijk niet om diploma’s, maar om mensen. Niet om praatjes, maar om aanpakken.
Werken met IPS
IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening die graag willen werken, te helpen bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan.
De Normaalste Zaak: Werken met een psychische kwetsbaarheid
Samen met werkgeversvereniging AWVN agenderen we een belangrijk thema: werken met een psychische kwetsbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid tot 7 keer moeilijker aan een baan komen. Ontzettend zonde, voor zowel de werkzoekende als voor de werkgever die gemotiveerde medewerkers misloopt.
HAN: Infographic Blijf Sterk aan het Werk
Een onderzoek naar ervaren werkvermogen van werkenden met psychische klachten en de kans om te blijven werken, en rol hierin van ervaren steun op de werkvloer en werkaanpassingen op het werk. Onderzoekers:
Anne Achten, Msc | anneachten@hotmail.com
Suzanne van Hees, PhD-kandidaat TRANZO Tilburg University | suzanne.vanhees@han.nl
HAN: Blijven werken met psychische klachten
Je vraagt je als werkgever af hoe medewerkers die last hebben van psychische klachten aan het werk kunnen blijven. Dit is misschien vanuit economisch oogpunt, om ziekteverzuim en hoge kosten hiervan te voorkomen. Maar ook vanuit maatschappelijk oogpunt, om als werkgever optimaal gebruik te maken van de talenten en vermogens op de arbeidsmarkt.
Handreiking HAN: blijven werken met psychische klachten: 5 handvatten om je medewerker met psychische klachten te ondersteunen.
Kenniscentrum Inclusieve en Sociale Werkgelegenheid
Overzicht van Kenniscentrum Inclusieve en Sociale Werkgelegenheid met een divers aanbod van kennis en praktische ondersteuning voor beleidsmakers en beslissers, professionals en experts en werknemers en werkzoekenden.
Een samenwerking van SBCM, het Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid, en Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt.
Psychische aandoening: Houd je dat voor jezelf… of vertel je het tijdens een sollicitatie?
Een psychische aandoening komt veel voor. De meeste werkgevers hebben dus al lang 1 of meer mensen in dienst die een psychische aandoening hebben, of hebben gehad.
Maar is het slim om een psychische aandoening te bespreken tijdens een sollicitatie?
Trimbos: Veel eenzaamheid onder mensen met ernstige psychische problemen
De kwaliteit van leven van mensen met ernstige psychische problemen blijft nog steeds achter op die van de algemene bevolking. Dit blijkt uit recente uitkomsten van het panel Psychisch Gezien van het Trimbos-instituut, dat sinds 2010 rapporteert over de levenskwaliteit, zorgbehoefte en deelname aan de maatschappij van mensen met ernstige psychische problemen.
Meer weten? →
Werkgeversservicepunt biedt werkgevers ondersteuning
Een WerkgeversServicepunt (WSP) geeft werkgevers advies en ondersteuning bij de werving en selectie van personeel en ondersteunt bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is het Landelijk WerkgeversServicepunt en er zijn 35 regionale WerkgeversServicepunten. Deze WerkgeversServicepunten zijn een samenwerking van UWV, gemeenten en andere organisaties uit uw eigen regio. Het Landelijk WerkgeversServicepunt maakt deel uit van UWV.
UWV – NLWerkt Magazine voor Werkgevers
NLWerkt Magazine is het gratis magazine van UWV voor werkgevers. Hierin vindt u reportages en achtergrondverhalen van collega-ondernemers door heel het land. Maar ook uitleg over complexe wetgeving, oplossingen, tips en advies bij arbeidsmarktvraagstukken.
UWV – informatie over werknemers met een uitkering
U heeft een werknemer met een uitkering van UWV in dienst genomen. Of uw werknemer krijgt een uitkering van UWV, maar blijft bij u in dienst. UWV kan daarbij helpen met een aantal voordelen en vergoedingen voor u en uw werknemer.
Generieke module Arbeid als medicijn: leidraad om gesprek te voeren over ‘Werk als Medicijn’
Werken kan bijdragen aan uw herstel. Werk kan u helpen om meer grip te krijgen op uw leven. Maar werk kan uw herstel ook in de weg staan. Of zelfs een oorzaak zijn van uw klachten. Daarom is het belangrijk dat u met uw hulpverleners en met anderen praat over wat werk voor u betekent. Welk werk past bij u? Wat doet u graag? Wat zijn uw mogelijkheden? In welke situatie kunt u optimaal functioneren? Wat en wie helpt u hierbij? Deze leidraad helpt u bij het vinden van antwoorden op deze vragen.
Kerntraining arbeidsparticipatie: wordt een erkend MMM-professional
Hoe ondersteun je mensen met een psychische kwetsbaarheid in het proces van arbeidsparticipatie? En hoe doe je dat zonder het bedrijfsbelang uit het oog te verliezen? In deze vierdaagse module leer je hoe je het gedachtegoed van ‘Mensen met Mogelijkheden’ (MMM) toepast in de praktijk.
UWV: Ervaringsdeskundige zet klant in beweging
UWV WerkBedrijf Rijk van Nijmegen zet sinds een kleine drie jaar ervaringsdeskundigen in bij het begeleiden van klanten met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. De dienstverlening is een succes: het helpt klanten stappen te maken richting participatie. Bovendien ontstaat door de komst van ervaringsdeskundigen binnen de UWV-organisatie meer begrip voor de problematiek en is er een betere relatie met bijvoorbeeld lokale GGZ-instellingen en wijkteams.
UWV: Op weg naar werk met de webinars van UWV
De webinars van UWV helpen je bij het vinden van werk. Een webinar is een online presentatie die je van achter je eigen computer of tablet bekijkt. Je leert bijvoorbeeld hoe je opvalt met je cv, waar veel kans is op werk en hoe jij jezelf onderscheidt van andere sollicitanten. Via chat kun je direct je vragen stellen.
WijzijnMind: Op weg naar werk
Website met informatie en tips voor mensen met psychische klachten die een baan zoeken of zich binnen hun huidige baan verder willen ontwikkelen.
Werk en participatie als medicijn – Erasmus MC
Measurement of cost-effectiveness van Alex Burdorf, ism Merel Schuring Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, Rotterdam
Kans op werk daalt door lange ggz-wachtlijsten
De gemiddelde wachttijd voor een behandeling in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz) is op dit moment vijftien weken. Wat zijn de gevolgen van deze wachttijden voor ggz-behandeling op de arbeidsmarktstatus van wachtenden?
Tranzo – Arbeid en gezondheid
Tranzo is het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University. Tranzo verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn. Binnen de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid wordt actief samengewerkt tussen wetenschap en praktijk in onderzoek en kennisuitwisseling. Onderzoeksprojecten binnen de Academische Werkplaats hebben tot doel duurzame inzetbaarheid en arbeidsparticipatie te bevorderen en zijn derhalve ook gericht op kennisdeling, kennisvermeerdering en implementatie. Er wordt nadrukkelijk aandacht gegeven aan het werknemersperspectief en er wordt beoogd om relevante anderen, zoals werkgevers, professionals en burgers te betrekken bij projecten en activiteiten.
Divosa: Simpel Switchen in de participatieketen
Veel mensen die vanuit een uitkering willen gaan werken durven die stap niet te zetten. Zij hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg nodig. Simpel Switchen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen en het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt.
Cedris: Ontwikkeling van de inclusieve arbeidsmarkt
De feitelijke analyse laat de ontwikkeling van de inclusieve arbeidsmarkt zien. Centrale vraag waar deze analyse een antwoord op probeert te vinden: is de arbeidsmarkt in 2020 inclusiever geworden? De analyse is gebaseerd op cijfers van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), de banenafspraak en beschut werk die onlangs zijn gepubliceerd.
UWV: Kansen op de arbeidsmarkt
UWV onderzoekt in welke beroepen de kans op het vinden van een baan het grootst is. En in welke beroepen juist minder werk is. Bekijk op deze pagina het overzicht van kansrijke en minder kansrijke beroepen.
IHW 2.0 – Kunnen we het werk niet slimmer verdelen? Ja dat kan!
Inclusief Herontwerp van Werk (IHW) 2.0 is een door CIAO i.s.m. UWV ontwikkelde methode om werk duurzaam anders te organiseren voor werkenden en werkzoekenden. In nauwe samenspraak met werkenden kunnen personeelstekorten effectief aangepakt worden. Plan B Media heeft voor CIAO een animatiefilmpje gemaakt waarin kort en helder uitgelegd wordt wat CIAO doet, en hoe en waarom je werk anders kunt verdelen om passend en duurzaam werk te realiseren voor iedereen.
Programmaraad: De routekaart psychische aandoeningen en werk
Online routekaart ter bevordering van kennisdeling- en opbouw over de relatie tussen werk en herstel van psychische aandoeningen. Aanbieder Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt.
Programmaraad: Kennisbank Psychische Kwetsbaarheid en Werk
De kennisbank Psychische Kwetsbaarheid en Werk is bedoeld om kennis en ervaringen op het gebied van psychische kwetsbaarheid en werk toegankelijk te maken voor beslissers, beleidsmedewerkers en professionals van GGZ-instellingen en gemeentelijke afdelingen Werk & Inkomen en alle andere geïnteresseerden. De Kennisbank is in november 2020 opgezet door de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt als de opvolger van de publicatie Routekaart Psychische aandoeningen en werk. De informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Nieuwe ontwikkelingen en informatie nemen we graag op.
Proefschrift ‘Decisions on disclosure of mental illness in the workplace’
Beslissingen over openbaarmaking van psychische aandoeningen op de werkplek: Evaluatie van een stigma-bewustmakingsinterventie voor werklozen met psychische aandoeningen.
Ga naar het proefschrift →