Over een leven na suïcidale gedachten
“Er kan echt een leven zijn én een baan na verdriet, pijn en suïcidaliteit”
IPS-coach
In de film ‘De weg naar werk’ vertelt de 33-jarige Lisa over haar moeilijke jeugd en de lastige weg die ze heeft afgelegd om na meerdere zelfmoordpogingen op het juiste spoor te komen. Ze wil graag weer aan het werk, via de re-integratiemethode IPS wordt ze begeleid naar werk en uiteindelijk zelfs IPS-coach.
Suïcidaliteit onder jongeren hoog
In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 100 jongeren onder 23 jaar aan zelfmoord. Het grootste risico op suïcide lopen jongeren met depressieve klachten. Relatief vaak raken onzekere, perfectionistisch ingestelde meisjes in de problemen. Een andere risicogroep zijn jongeren met stoornissen als autisme, ADHD, anorexia of dyslexie. Ook is bekend dat wanneer zelfmoord is gepleegd binnen een familie, de kans op suïcide voor de andere familieleden verdubbelt. Aanleg tot zelfdoding zit dus deels in de genen.
Erfelijkheid en suïcidaliteit
Ook bij Lisa is dat het geval. Toen Lisa 10 jaar was, pleegde haar oma zelfmoord. Daarmee was het zaadje bij haar geplant en dat resulteerde na de zelfmoordpoging van haar moeder, in haar eigen pogingen. Toch heeft zij een nieuwe weg weten in te slaan en staat ze nu krachtig en positief in het leven. Het hebben van werk heeft hierbij een grote rol gespeeld. Haar baan betekent voor Lisa vrijheid en onafhankelijkheid.