04/10/2023 12:51 MIN
De Weg naar Werk – Aflevering 1: verborgen potentieel aan werknemers
27/08/2024 6:47 MIN
De Weg naar Werk – Aflevering 2: oplossingen IPS voor kleine GGZ-instellingen
In de docu-serie De Weg naar Werk volgen we de bevlogen re-integratiecoaches Brigitte Lange en Astrid van der Hoogen van BuroBras. In opdracht van het Sterk door Werk-project Hoofdzaak } Werk helpen zij andere professionals (van UWV, gemeente en GGZ) en hun cliënten in de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond om de soms moeilijke weg naar werk te verbeteren. We volgen Astrid en Brigitte op de voet om zo in beeld te brengen welke knelpunten zij tegenkomen en om te zien wat nodig is om meer baankansen te creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
“Aan het eind van onze opdracht moet de weg structureel zijn en wij overbodig”
Brigitte Lange – BuroBras
Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is de weg naar werk vaak moeilijk en complex. Dankzij de jarenlange werkervaring binnen de wereld van zorg en re-integratie (via bijvoorbeeld IPS) hebben Astrid en Brigitte de juiste kennis om voor zowel de professional als de cliënt de weg naar werk makkelijker te maken. Ze zijn een waardevolle schakel in het proces om mensen met een psychische kwetsbaarheid vanuit verschillende domeinen beter te ondersteunen in de stappen naar werk. “Aan het eind van onze opdracht moet de weg structureel zijn en wij overbodig”, aldus Brigitte.
De Weg naar Werk
– Aflevering 2: oplossingen IPS voor kleine GGZ-instellingen –
IPS voor cliënt kleine GGZ
In de tweede aflevering van De Weg naar Werk gaan Brigitte en Astrid langs bij Kenniscentrum Phrenos om te onderzoeken hoe cliënten van kleine ggz-instellingen in aanmerking kunnen komen voor een IPS-traject. Voor deze minder grote instellingen is het namelijk lastig om de re-integratiemethodiek te verstrekken omdat ze vaak de capaciteit en de financiële middelen daarvoor niet hebben.
“Dit vraagstuk leeft in bijna iedere arbeidsmarktregio. Maar er zijn wel oplossingen”
Dorien verhoeven – Phrenos
Geen IPS-coach beschikbaar
Binnen de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond is dit een actueel probleem, daarom sluit Romany Beentjes, procesregisseur Hoofdzaak Werk van deze arbeidsmarktregio aan bij het gesprek. Romany: “We lopen er nu tegenaan dat cliënten van kleine ggz-instellingen wel graag een IPS-traject willen volgen om zo naar werk begeleid te worden, maar omdat de instelling waarbij ze in behandeling zijn geen IPS-coach heeft, komen ze er niet voor in aanmerking.” Brigitte vult aan: “Het is zelfs zo dat er binnen de arbeidsmarktregio nog wel trajecten vanuit de subsidieregeling beschikbaar zijn, terwijl deze mensen daar nu niet voor in aanmerking komen. Of je bij een grote of kleine instelling in behandeling bent, mag eigenlijk geen verschil maken. Voor ons is de cliënt hetzelfde.”
Probleem leeft in alle regio’s
Astrid, Brigitte en Romany gaan in gesprek met Lars de Winter en Dorien Verhoeven van Phrenos. Het kennisinstituut draagt zorg voor het waarborgen van de kwaliteit van IPS in Nederland, maar leidt ook IPS’ers op, begeleidt organisaties bij het inrichten van IPS en doet onderzoek en trainingen naar de methodiek. De aangewezen partij dus om de vraag te stellen. En dit blijkt een hele actuele vraag. “Eigenlijk leeft dit in veel arbeidsmarktregio’s. Bij de start van IPS hebben we ons heel erg gericht op de grote organisaties omdat zij veel cliënten hebben die voor IPS in aanmerking komen en de financiële ruimte hebben om te investeren in opleiding en implementatie. Maar nu zijn we op het punt gekomen dat we merken dat we nog heel veel cliënten niet bereikt hebben.”
De oplossingen
Lars vult aan dat vanuit Phrenos samen met het werkveld gezocht wordt naar oplossingen zodat ook cliënten van kleine(re) GGZ-instellingen van deze weg naar werk gebruik kunnen maken. In het gesprek komen verschillende oplossingen naar voren die het mogelijk maken dat ook cliënten van een kleine GGZ-instelling in aanmerking komen voor IPS.
– Aflevering 1: verborgen potentieel aan werknemers –
Pilot van Hoofdzaak } Werk
In deze eerste aflevering vieren Brigitte en Astrid de voortgang van een pilot die ze het afgelopen jaar in opdracht van het project Hoofdzaak } Werk in arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond hebben uitgevoerd. En dat is goed nieuws want deze pilot had onder andere als uitkomst dat er een groot verborgen potentieel is aan mensen met een psychische kwetsbaarheid dat niet werkt, maar wel kan en wil werken. Met de doorstart van de pilot van het project Hoofdzaak } Werk kunnen Brigitte en Astrid ook het komend jaar hun werk vervolgen en professionals van UWV, gemeente en GGZ helpen om de weg naar werk voor hun cliënten met een psychische kwetsbaarheid, makkelijker te maken. En dus gaat Brigitte langs bij GGZ-professional Raymond Weijers van BuurtzorgT om samen aan de slag te gaan. Astrid en Brigitte delen hun specifieke kennis niet alleen met de professionals in deze arbeidsmarktregio, ook cliënten begeleiden zij op hun weg naar duurzaam werk. In deze aflevering gaan we mee met Astrid die op het strand van IJmuiden heeft afgesproken met Martine Blinkhof. Zij heeft een uitkering van UWV en Astrid begeleidt Martine nu bijna een jaar met een werkfit-traject.
“Hierdoor zullen meer mensen passend werk vinden, dat is goed voor hen en voor de maatschappij”
Raymond Weijers – BuurtzorgT
Wil je het verhaal van Martine los bekijken of ter inspiratie gebruiken binnen de samenwerking in jouw arbeidsmarktregio? klik dan hier.
Brigitte Lange en Astrid van der Hoogen
Contact BuroBras
Ben je geïnteresseerd in de pilot van BuroBras neem dan contact op met: info@burobras.nl