De Blik van…. is een video-serie waarin we in gesprek gaan met mensen die vanuit hun expertise zich met hart en ziel inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen.
Deze tweede aflevering van De Blik van… gaat over de regelgekte in ons land. We leven in een complexe systeemwereld. Wet- en regelgeving in het sociaal domein is erg ingewikkeld geworden en alles grijpt in elkaar: zorg, jeugd, wonen, uitkeringen en werk
Verander je iets in het ene systeem, dan heeft dat consequenties voor een ander systeem. Het zit zo ingewikkeld in elkaar dat zelfs hoogleraren soms het verband niet snappen. Niet zo gek dus dat dit bij veel mensen nogal eens misgaat. Met hele vervelende financiële consequenties als gevolg.
Volgens Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa, is het systeem één grote draak geworden waarvan nog maar weinig mensen het overzicht hebben en waar werknemers en werkgevers in vast lopen. Hoe kan het dat 6 op de 10 mensen die vanuit een bijstandsuitkering parttime gaan werken er financieel op achteruit gaan? Dat werkgevers zich door een wirwar van regels moeten worstelen om werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid aan te kunnen nemen en dat de overheid één van de grootste schuldeisers van ons land is geworden? Heeft het huidige systeem eigenlijk nog wel bestaansrecht?
Erik Dannenberg
Erik Dannenberg heeft ruime ervaring in het sociaal domein. Na zijn studie Maatschappelijk werk is hij actief geweest in de hulpverlening aan mensen die verslaafd waren, dakloos waren geraakt en aan gezinnen met meerdere ernstige problemen; eerst in uitvoerende en al snel in leidinggevende rollen. Van maart 2005 tot maart 2014 was Erik wethouder in de gemeente Zwolle met diverse portefeuilles in het sociale domein.
Sinds 1 januari 2017 is hij voorzitter van Divosa. Divosa is de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden in het sociaal domein.
Erik werkt waar mogelijk vanuit het principe van inclusie. Zijn levensmotto is: ‘Iedereen hoort erbij, iedereen doet ertoe en iedereen moet mee kunnen doen.’
Kijk hier de fragmenten uit deze aflevering van De Blik van…
Uitkeringsgerechtigde Gerard Sangers
Schrijver ‘Met dank, door Mijn Overheid, bij de voedselbank’
Na bijna 40 jaar werken, verliest Gerard Sangers in 2011 zijn baan. Hij solliciteert op alles wat los en vast zit, maar zonder succes en uiteindelijk komt hij in de bijstand. Het lukt wel om flexwerk te doen en Gerard heeft bij verschillende bedrijven een nul-urencontract waardoor hij soms heel veel werk heeft en soms helemaal niets. Na een tijdje merkt hij dat hij steeds vaker rood komt te staan. Als hij gaat rekenen hoe dat kan, komt hij er tot zijn grote schrik achter dat het flexwerk hem geld kost in plaats van oplevert. Als hij de gemeente om raad vraagt, krijgt hij nul op het rekest. Gerard schrijft zijn frustratie over zijn ervaringen met de overheid van zich af in het boek Met dank, door Mijn Overheid bij de Voedselbank. Lees meer op zijn site: www.tegekvoorwoorden.org
Werkgever Evelien van den Bosch
Eigenaar restaurant Casa 22
In het restaurant van Evelien van den Bosch is altijd plek voor werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Voordat ze samen met haar broer een eigen restaurant startte, heeft zij als interne jobcoach voor meerdere horecazaken gewerkt. Hierdoor weet ze maar al te goed dat horecawerkzaamheden heel geschikt kunnen zijn voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast vindt Evelien het belangrijk dat iedereen mee kan doen in deze maatschappij. De vele wet- en regelgeving waar je ook als werkgever mee te maken krijgt zodra je een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt, is Evelien een doorn in het oog. Door haar eigen achtergrond als jobcoach kent ze de meeste regelingen, maar voor een gemiddelde werkgever kost alle regelgeving uitzoeken en bijhouden veel te veel tijd en energie.
Professional Daniëlle Beevendorp
Benefit councelor gemeente Haarlem
Daniëlle Beevendorp geeft mensen die vanuit een uitkering gaan werken financieel onafhankelijk advies. En dat is hard nodig want wanneer iemand vanuit een uitkering (deels) gaat werken, kan dat vervelende financiële consequenties hebben. Als door loon je inkomsten hoger worden, heeft dat invloed op andere inkomsten zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, etc. Met een relatief laag salaris gaan mensen er zelfs netto op achteruit omdat ze dan net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor bepaalde toeslagen. Vaak duurt het maanden voordat duidelijk is wat de nieuwe financiële situatie wordt en die onzekerheid geeft mensen veel stress. Daniëlle kan mensen overzicht geven, zodat ze voordat ze beginnen met werken, weten wat hun nieuwe financiële situatie wordt. En die zekerheid helpt mensen om de stap naar werk te durven zetten.