Congres Sterk door Werk 4 november

Hoe zorgen we dat meer mensen met een psychische kwetsbaarheid een duurzame plek op de arbeidsmarkt vinden en behouden?

Want hoe kom je aan een baan als je een psychische kwetsbaarheid hebt? Hoe blijven werknemers mentaal veerkrachtig op de werkvloer? Wat heeft de werkgever nodig om werknemers hierin te ondersteunen? En wat gebeurt er als werk hoog op de agenda komt van alle professionals die mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk begeleiden?

Kortom wat is jouw bijdrage hierin als professional, werkgever en als werknemer?

Dat stond centraal op  het online congres van Sterk door Werk op 4 november 2021

 

 

Op naar een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid naar vermogen meewerken!

Het congres terugkijken

Talkshow met het bestuur van convenant Sterk door Werk 2021

Hoofdzaak } Werk
de animatiefilm

Ondertekening derde convenant handtekeningen film

Gesprek over inzet van
IPS-trajecten

Het beeldverhaal van
Jeroen Steehouwer // Draw up!

Aan tafel op het congres met
Jong Ongekend Talent

Play Video

Keynote speaker
Danielle Braun

Play Video

“Psychiatrisch caberet” met
Marjolein van Kooten

Het Programma 4 november

Dagvoorzitter Pearl Hartgers ging in een talkshow-setting vanuit De Amsterdamse Beurs van Berlage met verschillende mensen uit ‘het veld’ in gesprek over het belang van mentale gezondheid op de werkvloer, de rol van het convenant hierin én de bijdrage die iedereen hieraan kan leveren. Ervaringsdeskundige Thomas Pruijsen nam als sidekick naast Pearl plaats. Tussen deze talkshowdelen door waren 2 rondes met online workshops. In de workshops deelden we kennis, kunde en wisselen we ervaring uit over duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Dagvoorzitter Pearl Hartgers

Pearl Hartgers is Programmamanager Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk. Landelijke opschaling van re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid staat centraal in het convenantproject Hoofdzaak } Werk. Eerder zette zij zich jaren in als projectleider samenwerking GGZ en Werk & Inkomen voor de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt (Divosa, VNG, UWV en Cedris). 

Sidekick Thomas Pruijsen

Thomas Pruijsen is werkzaam bij MIND. Hij was tot oktober 2021 projectmedewerker Werk / Ambassadeurs Samen Sterk zonder Stigma. Thomas is tevens ervaringsdeskundige. Samen Sterk zonder Stigma werkte aan een samenleving waarin aandacht is voor psychische verschillen en psychische problematiek bespreekbaar is. Op 1 opktober 2021 is Samen Sterk zonder Stigma opgehouden te bestaan.

Stefan Groothuis
Ex-schaatser en ervaringsdeskundige
Gesprek met bestuurders
van UWV - Divosa - MIND - Zorgverzekeraars Nederland
Danielle Braun
Keynnote speaker
Evelien Brouwers
Bijzonder hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid
Morgan-Mae & Fleur
Marjolijn
van Kooten
Psychiatrisch cabaret
(óók voor normale mensen)
Previous
Next

09:00 – 10:00

TALKSHOW Deel 1

10:00 – 11:00

11:10 – 12:00

TALKSHOW Deel 2

12:00 – 12:50

LUNCH

12:50 – 13:50

14:00 – 16:00

TALKSHOW Deel 3

TALKSHOW DEEL 1

Stefan Groothuis

De dag opende om 9:00 uur met een filmportret van ex-schaatser Stefan Groothuis. In 2005 breekt Groothuis door op de 1000 meter. In 2011 kampt hij met een depressie waarover hij openhartig in het filmpje vertelt: ‘Ik was obsessief bezig om een resultaat te bereiken in het schaatsen. Ik moest en zou wereldkampioen worden. Toen dat steeds niet gebeurde, stortte ik in een depressie.’

Die depressie was zo heftig dat het hele schaatsen hem een half jaar lang helemaal niks meer interesseerde, maar hierdoor stelde hij zichzelf ook de vraag: ‘Waarom moet ik altijd de beste zijn?’ En daarmee begon zijn weg naar de uiteindelijke overwinning in 2014 waar hij goud op de Winterspelen van Sotsji behaalt! En we zien waar Stefan nu zijn werkgeluk uit haalt.

Gesprek met bestuurders

Hierna ging dagvoorzitter Pearl Hartgers aan tafel in gesprek met een aantal bestuurders uit het convenant Sterk door Werk. Guus van Weelden (UWV), Erik Dannenberg (Divosa),  Titia Feldmann (MIND) en Dirk Jan van den Berg (Zorgverzekeraars Nederland) gingen met elkaar in gesprek over de urgentie van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Waarom is een verlenging van het convenant noodzakelijk? Wat gaan zij bijdragen om het (werkende) leven van meer mensen met een psychische kwetsbaarheid te veranderen? Waar liggen nu in een krappe arbeidsmarkt de kansen voor mensen met mentale issues?

Guus van Weelden (UWV)

Erik Dannenberg (Divosa)

Titia Feldmann (MIND)

Dirk Jan van den Berg (Zorgverzekeraars Nederland)

TALKSHOW DEEL 2

Staatssecretaris van SZW

In dit tweede deel gingen we met de staatssecretaris van SZW in gesprek over de kracht van werk. En natuurlijk stelden we hem de vraag: hoe kan het kabinet zorgen dat meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam kunnen (blijven) werken? Er is nu 18 miljoen beschikbaar gesteld door het kabinet om meer mensen naar werk te begeleiden. In het convenantproject Hoofdzaak } Werk zal de opschaling van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid uitgevoerd worden. Hoe dit succesvol uitgerold kan worden, werd inzichtelijk gemaakt. Maar hoe zorgen we dat ook op lange termijn dit thema op de agenda blijft staan?

Dennis Wiersma 

staatssecretaris van SZW

Evelien Brouwers

Hoe werkt werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in de praktijk?

Een werkgever, begeleider en werknemer vertelden uit ervaring wat zij nodig hebben om tot een goede match te komen. Waar lopen zij in de praktijk tegenaan? Wat werkt en wat niet? Wat levert het op en wat doet het met hen? Bij dit gesprek schoof Evelien Brouwers, bijzonder hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid in Arbeid, aan. Zij kan deze praktijkverhalen ondersteunen vanuit de wetenschap. Evelien Brouwers doet onder andere onderzoek naar de invloed van stigma op het krijgen en behouden van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.  In deze korte film vertelt Brouwers hier meer over.

Danielle Braun

Keynnote speaker op het congres was niemand minder dan corporate antropoloog Danielle Braun dr. Danielle is expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap en zet zich in om organisaties klaar te maken voor verandering. Danielle reist de wereld rond op zoek naar best practices over samenwerken en -leven. Danielle nam ons mee op een boeiende reis naar het wezen van cultuur en zo keken we door de bril van een antropoloog naar het thema inclusie en diversiteit op de werkvloer.

Wil je meer weten over Danielle Braun, luister dan deze podcast over haar nieuwste boek Patronen
https://lnkd.in/dMBCy8r5

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 1 op de 4 jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) zich de eerste helft van 2021 psychisch ongezond voelde. Voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid kan het veroveren van een passende baan ingewikkeld zijn. De  arbeidsmarkt is niet altijd klaar voor kwetsbare jongeren en dat ligt meestal niet aan hun talenten en de wil om te werken. In de serie Jong Ongekend Talent, op weg naar werk volgt Sterk door Werk de afgelopen maanden Morgan-Mae en Fleur in hun eerste stappen naar betaald werk. Pearl en Thomas gingen met ze in gesprek over hun weg naar werk. 

En als afsluiter van de dag...

Marjolijn van Kooten

Psychiatrisch cabaret (óók voor normale mensen)

Marjolijn van Kooten heeft met haar psychiatrisch cabaret (óók voor normale mensen) een heel nieuwe doelgroep aangeboord. De zalen zijn gevuld met drie groepen: cabaretliefhebbers, psychologen/psychiaters/huisartsen en natuurlijk mensen die zelf ook bekend zijn met angst, paniek of depressie. Over haar huidige voorstelling “Ongestoord”: Als je geen patiënt meer bent, ben je dan… eh…normaal? Want het gaat nu al een paar jaar zó goed met Marjolijn, dat we ons bijna zorgen gaan maken. Bovendien, de humor zit toch vaak in de ellende. Dus kom maar op met die tegenslag; met de moed der wanhoop zet Van Kooten haar hangende schouders eronder en maakt er denderende grappen over. Speciaal voor de deelnemers van het congres Sterk door Werk kwam ze met een korte op maat gemaakte voorstelling. 
De jury van het Amsterdams Kleinkunstfestival: ‘Marjolijn is een originele theaterpersoonlijkheid; een genot om naar te kijken. Ze weet te ontroeren in kleine liedjes en weet haar grappen goed te plaatsen.’