Sketch van het sollicitatiegesprek over stigma op de werkvloer

Sketches Stigma op de Werkvloer

Minstens één op de vijf mensen krijgt ooit te maken met een psychische kwetsbaarheid. Een collega, een leidinggevende, een vriend — of jijzelf. Toch lijkt het op de werkvloer vaak alsof mentale uitdagingen niet bestaan. Er wordt gezwegen, genegeerd of geoordeeld. Niet de kwetsbaarheid zelf, maar het stigma eromheen vormt vaak de grootste drempel om mee te doen.

Iedereen heeft vooroordelen. Vooroordelen ontstaan vaak in ons snelle, automatische ‘systeem 1-denken’ — het deel van ons brein dat snel oordeelt op basis van eerste indrukken, ervaringen of wat we in de media zien. Dat is menselijk, maar het is belangrijk om hier bewust van te worden. Dat doen we door ook ons ‘systeem 2’ aan te spreken: het langzamere, bewustere denken dat ons helpt om stil te staan, vragen te stellen en ons in te leven in de ander.

In vier herkenbare sketches laten we zien hoe stigma werkt. Bij sollicitaties, promotiekansen of gewoon in de dagelijkse samenwerking. Wat gebeurt er als iemand met een psychische kwetsbaarheid juist wél open is? En hoe reageren anderen?

Aan de hand van sketches schetsen we herkenbare situaties waarin stigma’s op de werkvloer een rol spelen. Deze sketches zijn in te zetten bij trainingen of op andere momenten om stigma voor mensen met een psychische kwetsbaarheid op de werkvloer tegen te gaan.

Sketch 1 De Sollicitatie

Als Frans de Lange op gesprek komt voor de marketingfunctie, gaat het helemaal mis zodra hij open is over zijn psychische kwetsbaarheid. Het gesprek neemt een hele andere wending dan hij zou willen….

Sketch 2 De Promotie

Wanneer Lucretia aangeeft dat ze graag wil solliciteren op de interne vacature voor strategisch adviseur blijkt dat niet alleen haar vaardigheden en talenten door anderen worden meegewogen….

Sketch 3 Diversiteitsbeleid

Drie managers zijn druk in de weer met het diversiteitsbeleid van de organisatie. Ze zijn er sterk van overtuigd dat het belangrijk is om ook mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen, maar ja in de praktijk blijkt het toch een stuk ingewikkelder dan op papier.

Sketch 4 Betutteling

Marjolijn is druk in de weer achter haar computer. Ze heeft niet zo lekker geslapen, maar daar zoekt ze niets achter. “Gewoon een nachtje niet zo goed geslapen, wie heeft dat nou niet”. Haar collega’s denken daar heel anders over….

Wil jij als professional of als werkgever aan de slag om stigma te voorkomen en wil je hier praktische tools voor of deelnemen aan een training?  Neem dan contact op met projectleider Destigmatisering Thomas Pruijsen van MIND:

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share