

voor mentale gezondheid
Menu
Je vraagt je als werkgever af hoe medewerkers die last hebben van psychische klachten aan het werk kunnen blijven. Dit is misschien vanuit economisch oogpunt, om ziekteverzuim en hoge kosten hiervan te voorkomen. Maar ook vanuit maatschappelijk oogpunt, om als werkgever optimaal gebruik te maken van de talenten en vermogens op de arbeidsmarkt.
HANDREIKING VOOR WERKGEVERS
Werkgevers hebben wel degelijk invloed op het wel of niet uitvallen van medewerkers door psychische klachten. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Blijf sterk aan het werk’ van HR-Master student Anne Achten van Tilburg University, in samenwerking met Suzanne van Hees Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Tranzo Tilburg.
TIPS & LINKS WERKGEVER
Een onderzoek naar ervaren werkvermogen van werkenden met psychische klachten en de kans om te blijven werken, en rol hierin van ervaren steun op de werkvloer en werkaanpassingen op het werk.
INFOGRAPHIC / ONDERZOEK
Met De Normaalste Zaak kennis en ervaringen verzamelen, om helder te krijgen hoe werkgevers ondersteund kunnen worden bij het aannemen van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Dit project sluit aan bij de samenwerkingstrajecten tussen GGZ en Werk & Inkomen, die in 2019 in 31 arbeidsmarktregio’s gestart zijn.
De coronacrisis heeft voor velen het leven ingrijpend veranderd. Mensen staan onder psychische hoogspanning, bijvoorbeeld omdat ze werk- en zorgtaken moeten combineren. Welke psychische uitdagingen komen medewerkers op dit moment tegen en hoe kunt u hen helpen aan het werk te blijven? Op deze pagina vindt u – vanuit verschillende rollen bezien – concrete tips.
HANDREIKING
IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening die graag willen werken,
te helpen bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan.
METHODE
Jij wilt psychische gezondheid op jouw werk bespreekbaar maken, voor iedereen. Misschien omdat je er zelf ervaring mee hebt of omdat je het simpelweg een belangrijk onderwerp vindt. Het oprichten van een netwerk kan je hierbij helpen. Dit handboek helpt je middels zes fasen door het proces van het oprichten van een netwerk heen.
HANDBOEK VOOR
MEDEWERKERSNETWERKEN
Deze pagina bevat specifieke vragen over inclusief werkgeven en het coronavirus. Voor werkgevers dus die werknemers met een beperking / afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk hebben.
In het project ‘Mensen Met Mogelijkheden’ (MMM) hebben tientallen professionals uit 21 beroepsgroepen die betrokken zijn bij de begeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met psychische kwetsbaarheid hun dromen en de wegen naar verwezenlijking daarvan met elkaar gedeeld.
VOOR WERKGEVERS
Overzicht van lopend en afgerond wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van interventies gericht op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
OVERZICHT
Kennisprogramma dat onderzoek stimuleert naar vragen over werk en inkomen m.b.t. kwetsbare groepen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Vragen en behoeften staan centraal bij het formuleren van de onderzoeksvragen. Onderzoeksresultaten staan op de site.
KENNISPROGRAMMA
Online kennisbibliotheek voor werkgevers, werknemers, zelfstandigen en professionals. Biedt handvatten om in gesprek te gaan over noodzakelijke stappen om aan het werk te blijven of te komen met een chronisch verminderde belastbaarheid.
KENNISBIBLIOTHEEK
Overzicht van divers aanbod van kennis en praktische ondersteuning voor beleidmakers en beslissers, professionals en experts en werknemers en werkzoekenden.
WEBSITE M.B.T.
MENSEN MET AFSTAND
TOT DE ARBEIDSMARKT
Overzicht van breed aanbod van onderzoeksverslagen, rapportages, evaluaties etc. over vraagstukken rond werk en inkomen. M.b.v. een zoekprogrammaatje kan gericht gezocht worden op thema.
OVERZICHT
Overzicht van door Instituut Gak gefinancierde (onderzoeks) projecten op het brede terrein van werkgelegenheid en sociale zekerheid.
OVERZICHT
Verslag van verkennend onderzoek naar de (mogelijke)) bijdrage van vakbonden en ondernemingsraden aan het bespreekbaar maken van psychische diversiteit op het werk.
ONDERZOEK ROL
VAKBONDEN EN
ONDERNEMINGSRADEN
Online platform voor inspiratie, tips en oplossingen voor werkgevers onderwerpen over o.a. re-integratie, nieuwe wet- en regelgeving, verzekeringstechnische en administratieve onderwerpen.
ONLINE PLATFORM
Factsheet met informatie en advies over het bespreekbaar maken van psychische diversiteit op de werkvloer en de rol die vakbonden daarin kunnen spelen.
FACTSHEET
VOOR VAKBONDEN
Verslag van literatuuronderzoek naar de rol van werkgevers in het bespreekbaar maken van psychische diversiteit.
LITERATUURONDERZOEK
Online magazine voor werknemers en werkzoekenden met een arbeidsbeidsbeperking. Ervaringsverhalen van mensen met een arbeidsongeschiktheids-uitkering, handige tips en links. Op UWV Perspectief kunnen lezers zelf hun eigen verhaal schrijven én reageren op verhalen van anderen.
ONLINE MAGAZINE
Factsheet met informatie en advies over het bespreekbaar maken van psychische diversiteit op de werkvloer en de rol die ondernemingsraden daarin kunnen spelen.
FACTSHEET VOOR
ONDERNEMINGSRADEN
Online overzicht van onderzoekscijfers m.b.t. psychische kwetsbaarheid en stigmatisering.
ONLINE OVERZICHT
Advies voor werkgevers en leidinggevenden over het creëren van openheid over psychische aandoeningen tijdens sollicitatiegesprekken. Dat is een voorwaarde voor gelijke baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
WEBSITE
Website met informatie voor werkgevers en leidinggevenden over psychische diversiteit op de werkvloer. Met verwijzingen naar relevante informatiebronnen.
WEBSITE
Vanwege het coronavirus is er de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen sinds 6 april een aanvraag doen. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen waardoor zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract kunnen doorbetalen.
NOW
Website met diverse actuele informatie over wet- en regelgeving m.b.t. werknemers met een uitkering.
ONLINE INFORMATIE
In hoeverre ben jij je bewust van de mogelijkheden van anderen en luister je écht? Maak je wel eens gebruik van waarderend onderzoeken als leidinggevende? Werk je goed samen in de keten en benut je de kwaliteiten van andere professionals? De Film online training MMM biedt je een ander perspectief op je manier van werken.
Online training MMM
Eendaagse training voor managers en leidinggevenden over het bespreekbaar maken en vergroten van de mentale gezondheid van werknemers. Training biedt effectieve toerusting op de complexe dynamiek van psychische diversiteit op de werkvloer.
MANAGEMENTTRAINING
HBO Master-opleiding van 8 maanden voor professionals in het sociaal domein die werken aan functiecreatie voor mensen met een arbeidsbeperking. Je leert een gedegen analyse maken van werkprocessen en arbeidsmogelijkheden en hierover te adviseren aan werkgevers.
POST HBO-OPLEIDING
Praktijkgerichte HBO Master-opleiding van 4 maanden voor HRM’ers en professionals. Je leert een inclusieve arbeidsanalyse te maken, waardoor je voor werknemers met een arbeidsbeperking een functie kunt vinden waarin zij productief kunnen zijn en hun talenten kunnen benutten.
TRAINING
1-daagse training waarin deelnemers leren succesvol ondersteuning te bieden aan mensen met een psychische kwetsbaarheid bij het vinden en behouden van passend werk.
1-DAAGSE MASTERCLASS
Training waarin deelnemers leren een actieve bijdrage te leren aan een wereld waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid op hun talenten worden ingezet. Na het doorlopen van de training mogen deelnemers zich gekwalificeerd MMM-professional noemen.
4-DAAGSE KERNTRAINING
Online magazine waarin werkgevers vertellen over hoe en waarom zij in hun organisatie ruimte maken voor medewerkers met een beperking. De praktijkvoorbeelden kunnen andere werkgevers/HR-managers etc. inspireren om ook bewust te kiezen voor het in dienst nemen van mensen met een beperking.
ONLINE MAGAZINE
Project waarin werkgevers kennis en ervaringen verzamelen en uitwisselen over het aannemen van werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Het project bevindt zich inmiddels in fase 3: in 2020 wordt in totaal in 20 arbeidsmarktregio’s de pilot uitgevoerd.
PROJECT
Verslag van onderzoek naar de ervaringen van bedrijven en organisaties met beleid gericht op psychische diversiteit.
ONDERZOEK
Overzicht van praktijkvoorbeelden van innovatieve projecten gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bedoeld om kennis en ervaring met elkaar te delen.
OVERZICHT
Online magazine met 50 praktijkvoorbeelden van manieren waarop Cedris-leden bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Thema’s zijn o.a. het versterken van de verbinding tussen de GGZ/dagbesteding en de sociale werkbedrijven en projecten voor specifieke doelgroepen als jongeren en statushouders.
INSPIRATIE MAGAZINE
Tijdens onze uitwisselingssessies gaan inclusieve werkgevers met elkaar in gesprek over de uitdagingen die de ‘coronatijd’ met zich meebrengt. Door ervaringen en tips te delen zorgen we ervoor, dat we allemaal een stap verder komen.
De eerstvolgende is op 8 juni, 15.00 – 16.00 uur
(evt. uitloop tot 16.30 uur)
INCLUSIEF WERKGEVEN IN CORONATIJD
Jaarlijks evenement waarbij geld wordt ingezameld voor initiatieven die de psychische gezondheid van jongeren bevorderen. Honderden deelnemers staan maximaal zes uur op een paal in het water om aandacht te vragen voor een aspect van psychische gezondheid(szorg) dat hen persoonlijk raakt.
EVENEMENT
Bijeenkomst (1 dagdeel) voor werkgevers en werkzoekenden over mogelijkheden in de huidige arbeidsmarkt. Deelnemers worden geïnspireerd om met een frisse blik te kijken naar de werving van personeel. Tevens krijgen werkgevers en werkzoekenden de gelegenheid met elkaar in contact te komen.
BIJEENKOMST
Website duurzame inzetbaarheid AWVN
Website over duurzame inzetbaarheid met informatie en advies over de wijze waarop werkgevers eraan kunnen bijdragen dat hun werknemers zo lang mogelijk vitaal en gezond kunnen doorwerken.
DUURZAME INZETBAARHEID
Toeleiding naar werk
Online zoekhulp voor het vinden van een werkgeversservicepunt, dat werkgevers kan adviseren over diverse aspecten van de werving en selectie van personeel.
TOELEIDING NAAR WERK
Voor mentale gezondheid