In NRC aandacht voor suïcidepreventie van uitkeringsinstantie UWV

Mensen met een uitkering lopen aanzienlijk meer kans te overlijden aan zelfdoding, bleek afgelopen november uit onderzoek van het Trimbos-instituut en 113 Zelfmoordpreventie. Een van de aanbevelingen is dat arbo-artsen, gemeenten en uitkeringsinstanties meer aandacht schenken aan de mentale gezondheid van deze groep. UWV onderkent dit met het Geldzorgenteam.

Schulden hebben zo’n impact op mentale capaciteiten, en dus op het vinden van werk, dat er een rol ligt voor UWV, was de conclusie van de Raad van Bestuur na een landelijke pilot van het Geldzorgenteam in 2018. In 2022 in het Geldzorgenteam een vast onderdeel van het landelijke UWV. ‘UWV realiseert zich dat geldzorgen hevig doorwerken op mentaal welzijn’, zegt Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek.

‘Vaak zeggen ze: u bent die eerste die me als een mens ziet’

Edith de Bree, Geldzorgenteam UWV

Als de blaadjes gaan vallen, merkt UWV-medewerker Kamelia Boon, komen ze steeds vaker ter sprake in de gesprekken die ze voert met uitkeringsgerechtigden: suïcidale gedachten. „Dan maak je de afweging: moet er direct hulp worden ingeschakeld of kunnen we iemand doorverwijzen naar 113?”

Het aantal mensen dat aanklopt bij het Geldzorgenteam van uitkeringsinstantie UWV is in 2023 (opnieuw) verdubbeld. Gemiddeld voert het team vijf keer per week een gesprek over suïcide.

NRC nam een kijkje bij het Geldzorgenteam in Goes. Lees het hele artikel hieronder.

Meer weten over suïcidepreventie?

Heb je zelf hulp nodig?

Ben je persoonlijk geraakt door dit artikel? Blijf niet alleen rondlopen met je gevoelens en praat erover met iemand die je vertrouwt. 
Heb je zelf gedachten aan zelfmoord.

Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share