Leven na een burn-out

Myrthe komt er sterker uit

Portret van
Myrthe van Til
over Burn-out 

Fotografie: Laura Schaafsma

 In de film ‘leven na een burn-out’ vertelt de 33-jarige Myrthe hoe zij een aantal jaar geleden een burn-out kreeg en daar uiteindelijk krachtiger uitkwam.

In 2016 werkt Myrthe als docent in het speciaal onderwijs. Ze heeft een druk leven: drie dagen per week werken met een pittige groep kinderen in het autismespectrum, ze is bezig met een studie, sport drie keer per week en heeft thuis nog twee kinderen van 3,5 en 1,5 jaar oud.

Ze is moe, heel moe en geeft in de voorjaarvakantie van 2016 aan haar man aan dat ze zich slecht voelt en denkt dat ze misschien wel overspannen is. Ze probeert alle ballen in de lucht te houden, maar na de meivakantie gaat het echt niet meer en meldt ze zich ziek: het blijkt een burn-out. Na een aantal maanden krabbelt ze langzaam op, sporten helpt haar, maar ook het besef dat de boog niet altijd gespannen kan staan en de lat niet altijd hoog hoeft te liggen. Ze gaat weer aan de slag, maar komt er al snel achter dat voor de klas staan niet meer bij haar past. Ze kiest ervoor om een eigen bedrijf te starten: Samen Wijzer Duin&Bollenstreek. Hier helpt/coacht ze kinderen en hun ouders die vastlopen op school.  

Terugkijkend is het een heel waardevol proces geweest. “Nu is goed, goed genoeg. Dat is heel fijn. Er werd altijd tegen mij gezegd, dat je na een burn-out nooit meer zo sterk wordt als daarvoor, maar nu weet ik dat dat niet zo is. Eigenlijk ben je sterker omdat je beter weet wat je nodig hebt, je eigen signalen kent en beter kan anticiperen op je eigen behoeften.”

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Zo’n 1,3  miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische klachten. Het helpt om bij beginnende klachten aan de bel te trekken en wanneer je situatie bespreekbaar is met je werkgever en/of bedrijfsarts. 

Play Video

1.3 miljoen

werknemers heeft burn-out klachten

0 %

van de werknemers geeft werkstress en werkdruk als reden van verzuim

Een burn-out kost
een organisatie gemiddeld

€ 60.000

Wist je dat als we zo doorgaan in 2030
ruim 1 op 4 medewerkers met burn-outklachten kampt

3,1 miljard

verzuimkosten voor werkgevers door werkstress in 2018

11 miljoen

verzuimdagen zijn werkstress gerelateerd

WIST JE DAT

WIJ OP ÉÉN DAG GEMIDDELD MEER PRIKKELS TE VERWERKEN KRIJGEN DAN IEMAND 100 JAAR GELEDEN IN EEN HEEL MENSENLEVEN

WIST JE DAT

een burn-out gemiddeld 294 dagen duurt en verzuimduur bij burn-out jaar in jaar uit verder oploopt

Meer lezen over dit onderwerp

Meer verhalen van Sterk door Werk

Uitval voorkomen
Sjoerd Wiersma & Yannick Diederen
Werkgevers
Play Video