De-Blik-van-Gea-Peper-logo

Gea Peper over Werkgeluk in videoserie De Blik van…


De Blik van… is een video-serie waarin we in gesprek gaan met mensen die vanuit hun expertise zich met hart en ziel inzetten voor een inclusieve, mentaal gezonde arbeidsmarkt, zodat iedereen naar vermogen mee kan doen.
Deze aflevering van De Blik van… gaat over werkgeluk. Wat is werkgeluk eigenlijk? Hoe belangrijk is het en wat levert het werknemer en werkgever op? Deze vragen stellen we werkgeluk-expert Gea Peper.

Volgens Gea Peper van HappinessBureau is werkgeluk voor iedere werknemer van groot belang, maar vult ieder mens het naar eigen behoefte in. Voor de één is het hebben van fijne collega’s heel belangrijk, voor de ander juist veel autonomie of waardering. Werkgeluk is volgens Gea gestoeld op drie aspecten: zingeving, voldoening en plezier & verbinding. Maar hoe zorg je nou dat je dit ervaart en wat levert dat op? Zo hangt gelukkig zijn op het werk bijvoorbeeld samen met een betere gezondheid en welzijn, meer productiviteit en innovatie én een snellere loopbaanontwikkeling.

We stellen haar ook de vraag welke oplossende rol werkgeluk op de krappe arbeidsmarkt kan spelen? En heeft het ook een preventieve werking? Jaarlijks telt Nederland 9,4 miljoen verzuimdagen als gevolg van stress en de kosten daarvoor zijn 3,2 miljard euro (!) per jaar. Als je als werknemer lekker in je vel zit, kukel je minder snel om. Welke werkgeluk-tips geeft Gea om uitval van werknemers te voorkomen?

Gea Peper

is werkgeluk-expert en oprichter van het HappinessBureau, dat als doel heeft werkgeluk in organisaties (verder) te vergroten. Ze heeft meer dan 25 jaar (internationale) ervaring op het gebied van change management consulting en HR. Ze is hoofddocent van de opleiding Werkgelukdeskundige aan diverse hogescholen. Gea is co-auteur van de boeken ‘Employee Experience’ en ‘Werken aan Werkgeluk’ en organisator van het jaarlijkse event ‘Happy People Better Business’ dat op 30 juni 2022 plaatsvindt.

Wat is Werkgeluk volgens:

Brigitte Lange


Re-integratiecoach BuroBras

Werkgeluk is volgens re-integratiecoach Brigitte Lange voor mensen met een psychische kwetsbaarheid niet anders dan voor wie dan ook. Brigitte heeft als re-integratiecoach al veel mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol naar een duurzame baan begeleid en weet goed wat mensen nodig hebben om gelukkig te worden en blijven op een werkplek. In de begeleiding naar werk focussen re-integratiecoaches zich op wat iemand nodig heeft, welke waardes belangrijk voor iemand zijn en waar iemands talenten liggen en of deze waardes matchen met de toekomstige werkgever. Dat zijn precies de onderdelen die voor werkgeluk zorgen. Zonder het expliciet te benoemen, speelt werkgeluk dus een belangrijke rol in deze re-integratie trajecten.

Ellen de Boer


Commercieel directeur Multifood

Het hebben van werkgelukkige medewerkers is volgens commercieel directeur Ellen de Boer van Multifood (groothandel in levensmiddelen) voor een werkgever een noodzaak. “Als een werknemer gezond en vitaal is, gaat ie met veel meer plezier aan de slag en uiteindelijk behaal je daarmee ook het beste resultaat.” Volgens Ellen zijn belangrijke waarden voor werkgeluk: je thuis voelen op je werk, verbinding voelen, balans hebben in privé en werk, en goede gezondheid. Ellen vergroot het werkgeluk van haar werknemers door heel specifiek te kijken wat iemand nodig heeft. “Ik heb altijd goede gesprekken met de medewerkers, dan weet je wat er speelt. Waar nodig geef ik iemand bewust ruimte. Natuurlijk kost dat geld, maar het levert veel meer op. Je wilt voorkomen dat mensen opbranden, dat kost nog veel meer. Dus uiteindelijk vind ik het een verkeerde zuinigheid om niet op het werkgeluk van je medewerkers te focussen. Mijn motto is: ‘Als we het leuk hebben, dan komt het resultaat vanzelf’.”

Myrthe van Til


pver Werkgeluk na een burn-out

Myrthe van Til is op het moment heel gelukkig als zelfstandig pedagoog, maar dat is ook wel anders geweest. Zes jaar geleden was ze leerkracht in het speciaal onderwijs. De balans met haar drukke privéleven naast haar werk was ver te zoeken, waardoor ze met een burn-out thuis kwam te zitten. “Toen ik in het onderwijs zat, had ik jonge kinderen en dat vrat energie. Mijn werk als leerkracht in het speciaal onderwijs kostte ook veel energie. Ik kon ook weinig stappen vooruitzetten. Elke dag was ik aan het vechten om het zo goed mogelijk te doen, daardoor klapte ik eruit. Ik denk dat ik op dat moment niet eens wist wat werkgeluk was, ik was zo bezig met overleven.” Nu ervaart Myrthe wel werkgeluk in haar huidige situatie. “Werkgeluk is voor mij echt het hebben van flexibiliteit zodat ik mijn werk zo optimaal mogelijk kan combineren met mijn gezinsleven.”


Wat is werkgeluk eigenlijk?
We vroegen het mensen op straat

Is werkgeluk luxe of pure noodzaak?
We vroegen het mensen op straat.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share