Doorbraak voor mensen met psychische kwetsbaarheid die betaald willen werken
Met ingang van 2026 wordt Individuele Plaatsing en Steun (IPS) structureel mogelijk gemaakt voor de gemeentelijke doelgroep. Het Rijk stelt hiervoor jaarlijks circa 12 miljoen euro beschikbaar. Deze beslissing, vastgelegd in de Voorjaarsnota 2025, betekent een doorbraak voor duizenden mensen met psychische kwetsbaarheid die graag vanuit een gemeentelijke uitkering willen werken, maar hierin belemmeringen ervaren. Voor mensen met een uitkering vanuit UWV wordt IPS al structureel bekostigd.
IPS is een bewezen effectieve methode om mensen met psychische aandoeningen duurzaam te begeleiden naar regulier, betaald werk. Een IPS-trajectbegeleider helpt met werk zoeken en het vinden en behouden van werk. Door de samenwerking tussen het ggz-team, de IPS-trajectbegeleider en Werk & Inkomen biedt het inzetten van IPS mensen uitzicht op een eigen plek op de arbeidsmarkt. Er zijn nu 4100 IPS-trajecten door heel Nederland. Het aantal trajecten neemt jaarlijks toe. Kenniscentrum Phrenos is het kennisinstituut rond de implementatie van IPS in Nederland en monitort onder andere de landelijke resultaten van IPS-trajecten.
Gemeenten kunnen nu echt verder
Met de structurele middelen kunnen gemeenten IPS nu duurzaam inzetten voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Dit zorgt voor continuïteit en maakt het mogelijk om op grotere schaal resultaten te boeken. “Deze structurele financiering geeft gemeenten de ruimte om IPS onderdeel te maken van hun reguliere dienstverlening,” zegt Cris Bergmans, projectleider van Hoofdzaak } Werk. “Dat betekent dat we veel meer mensen kunnen ondersteunen op weg naar werk, met begeleiding die écht werkt.”
Een resultaat van jarenlange samenwerking
De structurele verankering van IPS is mede te danken aan de inzet van het programma Hoofdzaak } Werk, waarin landelijke partijen samenwerken om de drempels naar werk voor mensen met psychische kwetsbaarheid weg te nemen. Hoofdzaak } Werk is een project van het convenant Sterk door Werk waarin samenwerkende organisaties al sinds 2012 hard werken aan meer kansen op werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Mijlpaal
“Echt een mijlpaal,” zegt Jan Markerink, programmamanager van Hoofdzaak } Werk namens Divosa. “Het laat zien wat er mogelijk is als gemeenten, ggz-instellingen, UWV en ervaringsdeskundigen samen optrekken.” “We gaan hiermee van experimenteren naar verankeren – en dat maakt op de lange termijn het verschil.”
Miranda van Soest, programmaleider van het convenant Sterk door Werk, sluit zich aan bij Markerink. “Het is fantastisch nieuws.” Met structurele financiering van Individuele Plaatsing en Steun (IPS) creëren we meer baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en realiseren we een structurele weg naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die willen werken. Daar werken we al jaren hard aan.”
Samenwerkende partijen
Deelnemende partijen aan deze succesvolle domeinoverstijgende samenwerking op het gebied van werk en psychische kwetsbaarheid zijn de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN, Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en het Verbond van Verzekeraars.
Over Hoofdzaak } Werk
Hoofdzaak } Werk is een landelijk programma dat zich richt op de verbetering van de arbeidsparticipatie van mensen met psychische kwetsbaarheid. Door het stimuleren van samenwerking tussen ggz-instellingen, gemeenten, UWV, werkgevers en ervaringsdeskundigen werkt Hoofdzaak } Werk aan duurzame oplossingen die leiden tot meer inclusief werk. IPS is een van de meest ingezette reïntegratie methodes binnen het programma Hoofdzaak } Werk. In de landelijke werkmonitor zijn de laatste resultaten te zien: https://www.divosa.nl/projecten/hoofdzaak-werk/werkmonitor-hoofdzaak-werk
Succes IPS blijkt uit onderzoek
Uit recent onderzoek van UWV en Amsterdam UMC blijkt dat mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid re-integratietraject IPS de grootste kans op een baan hebben.