In de Ondernemer: Krappe arbeidsmarkt, maar wel 85.000 mensen met autisme werkloos

Charlotte Melkert (26), stelt zich in haar blog in de Ondernemer de vraag: Hoe kan het dat, in deze markt van extreme tekorten, ruim 85.000 mensen met autisme werkloos thuis zitten? Het antwoord is volgens haar simpel en pijnlijk: De meeste bedrijven willen hen niet.

54 procent van de mensen met autisme werkloos

Charlotte is mede-oprichter Equalture, dat bedrijven helpt de geschiktheid van een kandidaat te toetsen door gebruik te maken van algoritmes. Op die manier wil Melkert eraan bijdragen dat sollicitanten opvallen door hun kwaliteiten en niet buitenspel worden gezet wegens hun geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur of geloof. Charlotte is samen met zus Fleur ooit het techbedrijf gestart om iedereen een eerlijke kans op een baan te kunnen bieden.

Werknemers met autisme tot 140 procent productiever

Volgens het Nederlands Autisme Register (NAR) is 54 procent van de mensen met autisme en een gemiddelde tot hoge intelligentie momenteel werkloos. 54 procent! Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat door negatieve en onterechte stereotypering rondom mensen met autisme denkt het merendeel van de managers dat autistische werknemers moeilijk te managen zijn, veel tijd kosten en problemen zullen veroorzaken binnen teams. Maar het tegendeel blijkt waar: Mensen met autisme zijn gemiddeld namelijk tot 140 procent productiever dan ‘neurotypische’ werknemers!

‘Zo lang deze vormen van discriminatie zich nog voordoen op de arbeidsmarkt is krapte voorlopig óók een probleem wat met name door onszelf gecreëerd is’

Charlotte Melkert, Equalture

Vier tips om talenten met autisme wél aan te nemen

In haar blog geeft ze verder vier tips om talenten met autisme wél aan te nemen. kort gezegd komt het neer op: Laat de sollicitant voorafgaand aan het gesprek een online assessment doorlopen. Vermijd persoonlijkheidsvragenlijsten. Focus tijdens het sollicitatiegesprek niet op de klik, maar op de match met de specifieke skills die nodig zijn voor de baan. Stel gerichte, situationele vragen in het sollicitatiegesprek in plaats van vagere open vragen.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share