Gezocht Mentaal gezonde werkvloer Body& Fit Pien-Hersman Deel5

Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer met Stefan Groothuis Deel 5 – Body & Fit

Body & Fit vermindert psychisch verzuim van 20% naar 5%

In de videoserie Gezocht: mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Vandaag gaat hij langs bij Body & Fit uit Heerenveen, dat gespecialiseerd is in sportvoeding. Dit bedrijf wist het psychisch verzuim binnen een paar jaar van 20% naar 5% terug te brengen. Weten hoe? Kijk hieronder de aflevering:

Cruciale rol leidinggevenden bij mentaal gezondheid

Stefan gaat in gesprek met HR-directeur Gersom van der Spek van Body & Fit. Inmiddels staat hier de mentale gezondheid van werknemers hoog op de prioriteitenlijst, maar toen Gersom hier in 2019 kwam werken, was het verzuim schrikbarend hoog: meer dan 20%. Met een gerichte aanpak is dat teruggebracht naar minder dan 5%. Het inzetten van een mental health survey gaf inzicht in de oorzaak van het verzuim en de voorbeeldfunctie van leidinggevenden is alles bepalend, aldus Gersom. Wanneer een leidinggevende eigen ervaringen deelt en zich kwetsbaar op durft te stellen, wordt kwetsbaarheid een kracht. Ondersteunend beleid is nodig, maar het verschil maak je met het contact van mens tot mens.

Schaatsen met Pien Hersman: Mentale gezondheid en topsport

Met de verkoop van sportvoeding inspireert Body & Fit uit Heerenveen mensen wereldwijd om fitter en gezonder te leven. Zowel fysiek als mentaal. Om hun boodschap onder de aandacht te brengen, werkt Body & Fit veel samen met topsporters. Eén daarvan is schaatsster Pien Hersman. Pien schaatst bij team IKO en traint in het Thialf Stadion. Deze ijshal was ook jarenlang de werkplek van Stefan en hij weet als geen ander dat topsport en mentale gezondheid best een lastige combinatie kan zijn. Natuurlijk schaatst hij met Pien een trainingsrondje mee en hoort hoe de huidige generatie topschaatsers omgaan met hun mentale gezondheid.

GEZOCHT: MENTAAL GEZONDE WERKVLOER

Over de serie: Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer

In de videoserie Gezocht: mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Hij gaat voor deze zoektocht langs bij een wetenschapper voor de laatste cijfers op dit gebied, bij ervaringsdeskundigen en bij verschillende bedrijven waar mentale gezondheid hoog op de agenda staat.

Waarom psychische klachten aanpakken op de werkvloer?

In maar liefst 1 op de 3 gevallen van langdurig verzuim ligt de oorzaak in psychische klachten. Werknemers die uitvallen door psychische klachten zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Hoewel deze klachten niet altijd op de werkvloer ontstaan, kunnen werkgevers wel degelijk bijdragen aan de mentale veerkracht van hun werknemers en op die manier wellicht langdurig uitval door psychische klachten voorkomen. In deze videoserie gaat Stefan op zoek naar bouwstenen om werkgevers en leidinggevenden te inspireren en informeren over hetgeen zij kunnen doen om een mentaal gezonde werkvloer te creëren en zo meer grip te krijgen op verzuim door psychische klachten.  

Infographic Stigma psychische aandoeningen en solliciteren

Ben je open tijdens je sollicitatie?

Meer weten over wat je beter wel en niet kan vertellen over je psychische kwetsbaarheid tijdens een sollicitatie?

Klik hier voor de infographic.

  • Je kunt steun en begrip krijgen van leidinggevende en/ of collega’s.
  • Er kunnen werkaanpassingen worden gedaan als dat nodig is.
  • Je kunt jezelf zijn zonder dingen te hoeven verbergen én het draagt bij aan een werkklimaat waarin iedereen meetelt.
  • Minder promotiekansen, soms zelfs ontslag.
  • Minder kans op contractverlenging, minder kans op behoud van werk bij een reorganisatie.
  • Minder kans op (extra) inzet van de werkgever bij re-integratie-inspanningen.
  • Vormen van uitsluiting en loonverschillen.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share