Rianne van Wel heeft een psychische kwetsbaarheid waardoor de weg naar werk lastig is. In 2019 komt ze bij een FACT-team van GGZ inGeest terecht. FACT-teams behandelen en begeleiden mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben in combinatie met problemen op allerlei levensterreinen. Rianne krijgt een behandelplan, waar werk een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Ze start met een IPS-traject waarbij herstel en werk hand in hand gaan. Bij haar traject zijn veel hulpverleners betrokken: haar psychiater, de klantmanager van de gemeente, haar casemanager en een IPS-coach. Het is van essentieel belang dat al deze partijen goed samenwerken zodat werk daadwerkelijk als medicijn gaat functioneren. Na een korte zoektocht kan Rianne aan de slag als klantmedewerker bij KPN. Ze moet daarvoor een interne opleiding volgen, en dat vindt ze spannend. Rianne heeft moeite met functioneren in groepen en zoekt, samen met haar coach, naar een manier om daar beter in te worden. Door open te zijn over haar psychische kwetsbaarheid naar haar opleidingsgroep toe, merkt ze dat er begrip komt en rondt ze haar opleiding succesvol af.
IPS helpt ook bij terugval
Een IPS-traject verloopt vaak niet zonder hobbels. Wanneer een werkzoekende een zogenaamde ‘proefplaatsing’ krijgt, bestaat de kans dat de nieuwe baan stress oplevert wat kan leiden tot een terugval. En dat gebeurt bij Rianne. Door te delen met haar werkgever dat haar symptomen weer toenemen, kan er gezocht worden naar aanpassingen in haar werkzaamheden zodat ze bij KPN in dienst kan blijven.
“Ik wil dat andere mensen ook zien dat het nooit te laat is en dat er altijd mogelijkheden zijn”
Rianne van Wel
Voor Rianne is het IPS-traject uiteindelijk een succesverhaal geworden. “Door het vinden van betaald werk ben ik letterlijk en figuurlijk in beweging gekomen. Stilstaan is achteruitgang, en door de Individuele Plaatsing en Steun heb ik de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen.”
Werkbezoek ministers Schouten en Helder
Op 23 januari jl kwamen ministers Carola Schouten en Conny Helder op werkbezoek bij zorgorganisatie Reakt aan de Platinaweg in Den Haag. Doel van het werkbezoek was het laten zien aan de ministers hoe belangrijk IPS is voor de doelgroep en benadrukken dat structurele en bredere financiering hiervoor essentieel is. In het kader daarvan werd deze video over Rianne vertoond. Niet alleen Rianne, maar ook haar behandelaren, klantmanager en IPS-trajectbegeleider komen daarin aan het woord. Op basis van hun eigen ervaringen, zijn zij er allemaal van overtuigd dat werk kan bijdragen aan herstel. De IPS methode is dus niet alleen een wetenschappelijk bewezen, maar ook een in de praktijk goedwerkende re-integratie methode.
De bedoeling van dit filmpje van arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond is om alle betrokken disciplines te inspireren. Het filmportret wordt in deze regio gebruikt bij multi-disciplinaire workshops waarbij de insteek is dat de verschillende organisaties en disciplines elkaar beter weten te vinden.
Contact Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland
Ben je geïnteresseerd in de aanpak rondom de workshop, neem dan contact op met Peter Don: peter.don1955@gmail.com