Stefan Groothuis: de nieuwe ambassadeur van Sterk door Werk

Filmportret Stefan Groothuis

Voormalig topsporter Stefan Groothuis nieuwe ambassadeur convenant Sterk door Werk


Op 29 januari 2012
 rekende Stefan Groothuis af met een periode uit zijn leven waarin de ambitie om de beste te zijn, eindigde in een depressie. In Calgary werd hij die dag wereldkampioen sprint op de 1000 meter en schaatste hij ook het staande wereldrecord aan diggelen. Twee jaar later, inmiddels 32 jaar oud, deed hij het nog eens dunnetjes over door op diezelfde afstand goud te halen op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji.

Dat zijn weg naar het podium een hobbelige was, had soms te maken met pure pech (blessures, ziekte vlak voor een belangrijke wedstrijd), maar vaker nog met de torenhoge verwachtingen die hij van zichzelf had. Iedere keer dat Stefan de ijsbaan betrad, schaatste hij een wedstrijd tegen zichzelf. En dat was niet vol te houden.

Tijdens het congres Sterk door Werk van 4 november 2021 gaf Stefan een lezing waarin hij vertelde over zijn verbeten strijd om goud te halen, en hoe hij daardoor eerst zijn plezier, en later zelfs zijn complete interesse in het schaatsen verloor. Er was simpelweg geen plek meer voor in zijn hoofd. Door het delen van zijn kwetsbaarheden, het zoeken van de juiste begeleiding en door op een andere manier met zijn ambities om te gaan, kwamen die medailles er uiteindelijk toch.

In de korte documentairefilm die op het congres vertoond is, is te zien hoe Stefan, inmiddels vijf jaar gestopt met schaatsen, tegenwoordig als zzp-er werkzaam is in de bouw. Zijn werk als timmerman vergelijkt hij met topsport: hij werkt altijd aan verbeteringen, en die zitten ‘m vaak in de details. Bovendien heeft hij zijn vak geleerd volgens het ‘meester-gezelprincipe’; doorgewinterde collega’s, zijn ‘coaches’ als het ware, brachten hem de kneepjes van het ambacht bij.

Hoe tomeloze werkambities enerzijds slopend kunnen zijn,  maar hoe datzelfde werk -met de juiste balans en begeleiding- herstel bevorderend kan werken, is waar het convenant mee bezig is, en blijft. En daarvoor zal ook Stefan zich blijven inzetten; vanaf heden is hij de nieuwe ambassadeur van Sterk door Werk! Tijdens het congres trapte hij af in die functie door een workshop te verzorgen over het creëren  van een goede balans tussen ambitie en plezier.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share