Rowena start met een nieuwe baan bij a.s.r. tijdens Corona

Rowena start met een nieuwe baan bij a.s.r. tijdens Corona


“Mensen om me heen raken hun baan kwijt, wat als ik ook moet stoppen? Hoe ga ik daar mee om?”

Fotografie | Nathan Mooij


Interview met Rowena van Manen  werkneemster a.s.r.

Rowena van Manen (29) heeft al haar hele werkende leven ‘baantjes’. Meestal gaat het werk haar goed af, maar de communicatie met haar collega’s en leidinggevende verloopt vaak stroef, waardoor ze nooit lang ergens zit. “Mijn gedrag is anders. Ik kan niet zo goed aangeven hoe anders, maar ik loop er wel op vast. Dat begon al op school. Ik werd veel gepest. Ik ben veel opleidingen gestart, zoals de kunstacademie in Breda, een opleiding museologie in Amsterdam en het grafisch lyceum in Utrecht, maar maakte ze niet af.”

Als Rowena 27 is, krijgt ze de diagnose autisme, dan vallen de puzzelstukjes op z’n plek. Haar proces van zelfacceptatie begint. Langzaamaan weet ze beter wat ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren en leert ze dit ook aan te geven, waardoor haar zelfvertrouwen groeit. “Dat label van autisme heeft me geholpen, sindsdien weet ik dat ik er niets aan kan doen dat mijn gedrag anders is. Ik vraag nu aan mensen: ‘geef het bij me aan, dan praten we erover en komen we er samen uit’.”

Rowena is één van vier medewerkers met een psychische kwetsbaarheid die tijdens de coronacrisis bij a.s.r. kan starten. Midden in de lockdown, wanneer de bedrijvigheid in het a.s.r.-gebouw abrupt tot stilstand komt, medewerkers vanuit huis gaan werken en onzekere tijden aanbreken, krijgt Rowena een halfjaarcontract.
Verzekeraar a.s.r. neemt al jaren actief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op in zijn gelederen. In 2016 hebben ze er zelfs een Participatiedesk voor opgezet. Via deze desk worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen a.s.r. geplaatst en begeleid, met als streven een contract voor onbepaalde tijd. Prijzen viel het bedrijf ten deel, zoals de ‘Alleen Talent Telt’-award 2018 voor de werkgever die de meeste ondersteuning en begeleiding geeft aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook behaalde a.s.r. in 2019 als eerste verzekeraar de eerste trede op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen.

Rowena start met een nieuwe baan bij a.s.r. tijdens Corona

Rowena van Manen

En ook in coronatijd leunt het bedrijf niet achterover om te wachten tot de crisis voorbij is, maar neemt ook nu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan.

Rowena is niet iemand die met een uitkering thuis wil zitten. Ze wil zich nuttig voelen, mensen om zich heen hebben, deel uitmaken van de maatschappij en met een verdiend loon haar leven opbouwen. Ze wil graag samenwonen met haar vriend met wie ze al 8 jaar een relatie heeft.

Op zoek naar een baan leert ze op een banenmarkt Paul van Belzen, coördinator van de Participatiedesk bij a.s.r. kennen en zo komt ze begin dit jaar op de afdeling Financieel Management en Uitkeringen Leven en Pensioenen te werken. Rowena begint in februari aan een proeftijd van twee maanden. Haar werk bestaat uit ondersteunende administratieve taken. Gewapend met een schriftje in de hand gaat Rowena aan de slag. Alles, maar dan ook alles schrijft ze erin op, wat later nog wel eens tot grappige situaties kan leiden, want bij twijfel weet Rowena exact hoe het zit. Ze maakt scriptjes van haar werkzaamheden, zodat ze weet welke stappen ze precies moet doorlopen om haar werk goed te doen. Ze stelt veel vragen, zekerheid en bevestiging blijken key in haar groeiproces in haar werk en binnen a.s.r. is er ruimte om dat te bieden. Het team is klein en hecht en Rowena blijkt er goed in te passen. “Het werk is een beetje eentonig, maar het team is heel fijn en dat is het belangrijkste voor mij. Mijn collega’s zijn heel open. Ik mag alles aan ze vragen. Ik heb echt het gevoel dat ik deel uitmaak van het team. Ik word geaccepteerd en als volwaardige collega gezien. Ze vinden het helemaal niet erg als je een beetje anders bent. Dat merk ik door alle lagen van de organisatie heen. Het voelt helemaal niet als naar werk gaan. Mijn werkplek en het gebouw voelen als een thuis.”

Werkneemster Rowena van Manen-en-Paul-van-Belzen-van-a.s.r

Rowena van Manen en Paul van Belzen van a.s.r.

En dan op 16 maart neemt a.s.r. het besluit de deuren te sluiten van het Utrechtse kantoor vanwege Corona. Iedereen gaat vanuit huis werken. “In februari kwamen de eerste berichten dat er een nieuw soort griep was waar mensen bang voor waren, maar dat het zo snel zou gaan….”
Het thuiswerken is voor Rowena een lastige omschakeling. Vooral het wegvallen van de structuur vindt ze moeilijk, maar door de intensieve begeleiding die ook nu op afstand gewoon doorgaat, vindt ze haar draai. Rowena’s jobcoach, coördinator Paul, haar directe leidinggevende en het hele team steunen Rowena waar ze kunnen en dan is er natuurlijk nog haar schriftje met de scriptjes, dat haar in de eerste coronaweken veel houvast geeft. “Het zorgt voor duidelijkheid binnen mijn werk. Zo weet ik: ik ga eerst archiveren, dan e-mails beantwoorden en vervolgens weer iets anders doen. Dan vink ik de onderdelen af en weet dat het goed komt.”

“Tijdens Corona leunt het bedrijf niet achterover om te wachten tot de crisis voorbij is, maar neemt ook nu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan”

Vlak voor de lockdown krijgt Rowena mondeling de toezegging dat ze een halfjaarcontract zal krijgen, maar inmiddels is de wereld behoorlijk veranderd. “Ik maakte me veel zorgen. Mensen om me heen raakten hun baan kwijt. Wat als ik ook moet stoppen. Hoe ga ik daar mee om? Het gaat nu op persoonlijk vlak zo goed met me, blijf ik dan nog wel zo stabiel? Ik ben veel banger voor de mentale gevolgen van het verlies van mijn baan dan voor het wegvallen van de baan zelf.” Haar direct leidinggevende laat haar weten geen garantie van 100% te kunnen geven. Er zou waarschijnlijk minder werk voor haar zijn. “Het was een stressvolle periode, maar toen ik eenmaal hoorde dat ik het halfjaarcontract toch zou krijgen, heb ik gehuild van blijdschap. En ondanks dat er inderdaad minder werk is, heb ik toch een contract voor 24 uur per week gekregen. Ongelooflijk, daardoor kan ik uit mijn uitkering, dat wilde ik zo graag.” De uren die Rowena nu nog niet op kan vullen door het tekort aan werk mag ze besteden aan een training voor adviseur. Doorgroeien binnen de organisatie staat hoog in het vaandel van de verzekeraar.

“Ik wil niet meer weg bij a.s.r. Ik heb onlangs ontdekt dat er ook een kunstafdeling is. Daar zou ik in de toekomst wel willen werken. Dan kan ik de kennis van mijn studie ook nog gebruiken.”

Participatiedesk van a.s.r.

Onbeperkt aan het werk bij a.s.r. Daar gaan we voor! Heb jij een arbeidsbeperking en wil je graag aan de slag bij een bedrijf dat jou wil helpen het beste uit jezelf te halen? Bij a.s.r. ben je verzekerd van een leuke baan die je echt verder helpt!

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share