Webinar Jongeren & mentale gezondheid van Programmaraad en Hoofdzaak Werk

Op 4 december vond het webinar Jongeren & mentale gezondheid: ondersteuning in onderwijs en werk plaats, georganiseerd door de Programmaraad  Regionale Arbeidsmarkt in samenwerking met Hoofdzaak } Werk. Het evenement trok ongeveer 400 professionals uit het onderwijs, gemeenten, UWV en de GGZ. Kijk het webinar nu terug.
Op 4 december vond het webinar Jongeren & mentale gezondheid: ondersteuning in onderwijs en werk plaats, georganiseerd door de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt in samenwerking met Hoofdzaak } Werk. Het evenement trok ongeveer 400 professionals uit het onderwijs, gemeenten, UWV en de GGZ. Kijk het webinar nu terug.

Breed gedeelde behoefte aan kennis en samenwerking

Dagvoorzitter Yasmin Ait Abderrahman opende het webinar met de vraag hoe deelnemers vanuit hun organisatie werken aan de mentale gezondheid van jongeren. De respons benadrukte de groeiende behoefte aan meer informatie en een verbeterde samenwerking tussen sectoren om jongeren beter te ondersteunen.

Cris Bergmans, projectleider bij Hoofdzaak } Werk, presenteerde cijfers en trends over de mentale gezondheid van jongeren, onder meer gebaseerd op gegevens van het Trimbos-instituut en het CBS. Hij benadrukte dat meer kennisdeling en samenwerking over mentale gezondheid onder jongeren van belang is.

Jos Blaauboer, ervaringsdeskundige en medewerker bij Divosa, deelde zijn persoonlijke verhaal over mentale problemen en zijn traject naar werk via IPS (Individuele Plaatsing & Steun). Zijn ervaring onderstreept het belang van persoonlijk contact en maatwerk in begeleiding.

Ervaringsdeskundigheid & herstelinitiatieven

Het belang van ervaringsdeskundigheid en herstelinitiatieven werd belicht door Thomas Pruijsen van MIND. Hij deelde verschillende initiatieven en ging met Yasmin in gesprek over hoe je jongeren met mentale klachten centraal zet en hen passende ondersteuning kan bieden. En wat het inzetten van ervaringsdeskundigheid hieraan kan bijdragen.

IPS

Het webinar sloot af met Simone Wienk van Phrenos en Jeanine van Erkelens van GGZ Centraal en regio Amersfoort, over de inzet van IPS, specifiek gericht op jongeren. Zij bespraken hoe deze methode jongeren met mentale problemen kan ondersteunen richting werk en richting een opleiding. Met informatie over IPS voor de gemeentelijke doelgroep, waaronder de subsidiemogelijkheden.

Deelnemers waren benieuwd naar de financieringsmogelijkheden en riepen op tot meer samenwerking tussen het onderwijs, GGZ en gemeenten en UWV als het gaat om de begeleiding van jongeren met mentale problemen richting werk en opleiding.

Simone Wienk

Webinar terugkijken

Het webinar is hieronder terug te kijken. Ook de presentatie van het webinar is beschikbaar. In de digitale goodiebag n.a.v. het webinar vind je aanvullend handige links en praktijkverhalen.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share