Ambassadeur Stefan Groothuis over de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar: Blue Monday. Je bent niet alleen!

Ambassadeur Stefan Groothuis over Blue Monday

Ambassadeur Stefan Groothuis op de deprimerendste dag van het jaar, Blue Monday: Je bent niet alleen!

Fotografie | Nathan Mooij

Ik voel helemaal niets, heb totaal geen emotie. Alle kleur is voor mij uit het leven. Het voelt als een hel op aarde. Zo ervaar ik een depressie.
En als ik ertegen vecht, wordt het alleen maar erger en duurt het langer, dat weet ik inmiddels. Het liefst los ik het zo snel mogelijk op, maar dat is juist mijn valkuil: Te veel vergen van mezelf. Dan zet ik er te veel druk op, dat werkt alleen maar averechts en dan wordt het één grote vechtpartij.

Ik heb een aantal keer een depressie gehad. Niet zo’n ‘winterdepressie’ die gekoppeld is aan het weer. Als oud Olympisch schaatser blijf ik de winter een fijne periode vinden. Al mag het voorjaar vaak wel wat eerder komen. Het heeft bij mij meer te maken met te veel druk ervaren. Ik zet mezelf soms langdurig onder druk en denk vooral die druk vanuit mijn omgeving te voelen. Als ik bij aanhoudende stress niet ingrijp, ga ik te lang over mijn grenzen. Ik wil dan iedereen tevredenstellen, maar vergeet mezelf tevreden te houden. De balans is dan helemaal zoek. Dat is even niet erg, maar als het te lang duurt, gaat het fout. Dan komen de negatieve emoties, angstklachten, word ik te streng voor mezelf, waardoor mijn eigenwaarde keldert en dat leidt uiteindelijk tot een shutdown: de depressie.

Het werkt, denk ik, als een natuurlijk afweermechanisme. Het zenuwstelsel is dan zo overbelast. De depressie stopt de stress, maar haalt al het mooie uit het leven. Daarna volgt een enorme herstelfase. Opkrabbelen en weer balans terugvinden.
Ik weet, ook dankzij therapie, wat er met me gebeurt en wat ik moet doen om mentaal stabieler te worden. Beter en op tijd naar de signalen luisteren is een belangrijke en meer mijn grenzen aangeven. Ik besef me dat ik milder mag zijn voor mezelf: Je bent als persoon niet slecht, wees niet te hard voor jezelf. Daar klamp ik me aan vast. Inzicht krijgen helpt. En gelukkig heelt de tijd bijna alle wonden.

Blue Monday zegt me eigenlijk helemaal niets, maar het is goed dat er een dag in het jaar is waarop er meer aandacht naar depressies uitgaat. Meer bewustzijn creëren werkt. Het zorgt voor meer begrip en het steunt anderen die ook last hebben van depressies, want weet dat je niet alleen bent. Je bent geen uitzondering en wees lief voor jezelf! Dus zeker op Blue Monday vraag ik iedereen: wees milder voor jezelf en realiseer: je bent niet alleen!

Blue Monday (deprimaandag) is een naam gegeven aan een datum voor de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar (15 januari 2024). Het is gelanceerd als marketingstunt en niet op wetenschappelijke gronden gebaseerd. Het valt meestal op de derde maandag van januari of op de maandag van de laatste volle week van die maand.

Depressie

Depressie is een ingewikkelde ziekte waarbij verschillende delen van je hersenen betrokken zijn. Kenmerken van een depressie zijn rusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Iemand die depressief is, lijdt mentaal, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen.

Wil je meer weten over een depressie, hoeveel mensen een depressie hebben, of je kunt werken met een depressie en of het verstandig is om open te zijn over je depressie op het werk?

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share