Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer met Stefan Groothuis Deel 6 - UWV WERKbedrijf. Werkgeversservicepunt biedt werkgevers oplossing om werkdruk te verlagen

Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer met Stefan Groothuis Deel 6 – UWV

Werkgeversservicepunt biedt werkgevers oplossing om werkdruk te verlagen

Fotografie | Berlinda van Dam

In de videoserie Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Vandaag gaat hij langs bij UWV. Via 35 werkgeversservicepunten (WSP’s) die verspreid zijn over heel Nederland, geeft UWV advies en ondersteuning aan werkgevers bij de werving en het behoud van personeel. Momenteel is de krapte op de arbeidsmarkt het grootste probleem voor werkgevers. Bij een hoge of zelfs te hoge werkdruk, is de kans groot dat personeel psychische klachten ontwikkelt en langere tijd uitvalt. UWV heeft onderzoek gedaan en komt met 34 mogelijke oplossingen voor dat personeelstekort. Deze oplossingen zijn praktisch van aard, zijn al toegepast door andere werkgevers én kunnen substantieel resultaat opleveren, waardoor mentaal verzuim afneemt. Die 34 oplossingen zijn verdeeld over 3 strategieën. Wil je weten welke? Kijk dan hier de aflevering:

Werkgeversservicepunt sparringpartner werkgevers

In deze aflevering gaat Stefan in gesprek met Betsie Gerrits, hoofd werkgeversdienstverlening van UWV Werkbedrijf en met Hester Roosjen, adviseur van het Servicepunt Psychische Gezondheid en Werk. Betsie legt uit dat er bij de regionale werkgeversservicepunten veel kennis en tools aanwezig zijn waar werkgevers kosteloos gebruik van kunnen maken. WSP’s kun je zien als sparringpartner of ook wel strategisch partner voor de 400.000 bedrijven die ons land kent. Als een werkgever zich in de regio meldt bij een WSP omdat ze niet voldoende personeel kunnen vinden, krijgt de werkgever het advies om zich open te stellen voor een doelgroep waar men voorheen niet aan dacht. Bijvoorbeeld mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Werkdruk verminderen door werk anders in te delen

Een andere oplossing kan zijn om het werk anders te organiseren. Ook daar kan een adviseur van het werkgeversservicepunt bij helpen door een bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA) op te stellen. Dit is een wetenschappelijk ontwikkeld instrument waarmee een herverdeling van werkzaamheden kan worden gemaakt. Een analist van UWV brengt dan aan de hand van interviews en observaties de werkprocessen en bijbehorende werkzaamheden in beeld en op basis daarvan komt een advies over hoe de werkzaamheden anders te organiseren. Zo kan het werk passend en duurzaam worden voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat kan helpen om de werkdruk te verminderen.

Met tevreden medewerker minder psychisch verzuim

En als die werknemer dan binnen is, dan wil je hem of haar ook behouden! Betsie: “Door het werk aantrekkelijker te maken, zijn medewerkers eerder bereid te blijven. En daarbij zijn tevreden werknemers goede ambassadeurs voor een organisatie. En aantrekkelijk werk voorkomt uitval door psychische klachten. Maar dat vergt wel veel inzet van de werkgever: wat heeft een medewerker nodig om tevreden aan het werk te blijven?”

Praktische handvatten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken

Ook voor kennis en tools voor het op tijd herkennen en bespreekbaar maken van mentale klachten, kun je terecht bij een WSP. Vanuit het Servicepunt Psychische Gezondheid en Werk worden regelmatig kennissessies georganiseerd voor werkgevers. Hester: “Wat wij van werkgevers horen tijdens kennissessies is dat 40% van hen wel signalen ziet wanneer een werknemer last heeft van mentale klachten, maar niet weet wat te doen. In die sessies wijzen we hen op praktische tools, zoals een handleiding om aan het werk te blijven met psychische klachten. Deze kennis komt naar voren uit wetenschappelijke onderzoeken en wij hebben deze handvaten voor je om er in de praktijk mee om te gaan.” Betsie vult aan: “Met deze kennissessies waarbij de dialoog wordt aangegaan, levert UWV een bijdrage aan het vaardiger worden wat betreft mentale gezondheid. Het is een maatschappelijk probleem waar we allemaal iets aan kunnen bijdragen.”

GEZOCHT: MENTAAL GEZONDE WERKVLOER

Over de serie: Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer

In de videoserie Gezocht: mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Hij gaat voor deze zoektocht langs bij een wetenschapper voor de laatste cijfers op dit gebied, bij ervaringsdeskundigen en bij verschillende bedrijven waar mentale gezondheid hoog op de agenda staat.

Waarom psychische klachten aanpakken op de werkvloer?

In maar liefst 1 op de 3 gevallen van langdurig verzuim ligt de oorzaak in psychische klachten. Werknemers die uitvallen door psychische klachten zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Hoewel deze klachten niet altijd op de werkvloer ontstaan, kunnen werkgevers wel degelijk bijdragen aan de mentale veerkracht van hun werknemers en op die manier wellicht langdurig uitval door psychische klachten voorkomen. In deze videoserie gaat Stefan op zoek naar bouwstenen om werkgevers en leidinggevenden te inspireren en informeren over hetgeen zij kunnen doen om een mentaal gezonde werkvloer te creëren en zo meer grip te krijgen op verzuim door psychische klachten.  

Infographic Stigma psychische aandoeningen en solliciteren

Ben je open tijdens je sollicitatie?

Meer weten over wat je beter wel en niet kan vertellen over je psychische kwetsbaarheid tijdens een sollicitatie?

Klik hier voor de infographic.

  • Je kunt steun en begrip krijgen van leidinggevende en/ of collega’s.
  • Er kunnen werkaanpassingen worden gedaan als dat nodig is.
  • Je kunt jezelf zijn zonder dingen te hoeven verbergen én het draagt bij aan een werkklimaat waarin iedereen meetelt.
  • Minder promotiekansen, soms zelfs ontslag.
  • Minder kans op contractverlenging, minder kans op behoud van werk bij een reorganisatie.
  • Minder kans op (extra) inzet van de werkgever bij re-integratie-inspanningen.
  • Vormen van uitsluiting en loonverschillen.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share