Fotografie | Werkland Rivierenland
Zakaria is met zijn gezin gevlucht uit Syrië. Uiteindelijk kwamen ze terecht in Dreumel. Zakaria volgde een inburgeringstraject en kreeg een uitkering via Werkzaak. Hij wilde graag zo snel mogelijk aan het werk en zocht zelf actief mee naar een werkplek. Via vrijwilligers uit het dorp die vluchtelingen op weg helpen, kwam hij in contact met meubelmakerij DN Design in Dreumel.
Samen met zijn werkcoach van Werkzaak ging Zakaria in gesprek met André, manager van DN Design. Hij kon beginnen met een werkervaringsplek. Dat gaf het bedrijf en Zakaria de tijd om te kijken of ze bij elkaar passen. Inmiddels heeft Zakaria een betaalde baan bij DN Design. Dat is heel belangrijk voor Zakaria. “Ik wil mijn gezin zelf kunnen onderhouden en niet afhankelijk zijn van een uitkering.”

Vertaalapp
Het begin was zwaar. Zakaria werkte in Syrië in de kledingindustrie. Maar met meubels maken en stofferen had hij geen ervaring. Gelukkig heeft hij een klik met een Nederlandse collega. Met veel geduld, doorzettingsvermogen en met hulp van een vertaalapp, leerde die hem stap voor stap hoe hij kussens en hoezen moest maken. Van tekenen, tot knippen en in elkaar naaien. Zakaria maakt vooral onderdelen. Hij wil graag leren om zelfstandig een meubel te maken. Zakaria: “André heeft me een kans gegeven en steunt mij. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
“Ik voel me welkom. André en mijn collega’s staan altijd klaar om me te helpen.”
Privéles Nederlands
André is blij met Zakaria: “Hij is ontzettend gemotiveerd en pikt het vak snel op. En hij is gewoon een fijne, empathische collega. Hij heeft de gunfactor.” André wilde graag Zakaria opleiden tot een volwaardige medewerker. Maar de taal bleef een probleem. “In het contact met collega’s, bij het leren van alle werkzaamheden.” Samen met de werkcoach zochten ze een oplossing.
Nu komt Tanja, docent Nederlands bij Werkzaak, elke week naar Dreumel om Zakaria Nederlands te leren. Tanja: “Zakaria slaat geen week over, zelfs in de vakanties wil hij doorgaan.” Daardoor gaat zijn Nederlands met grote sprongen vooruit. Dat biedt zo veel voordelen dat het bedrijf nu ook zelf een keer per week Nederlandse les aanbiedt aan Zakaria en andere anderstalige medewerkers die graag beter Nederlands willen leren. Ze leren dan vooral Nederlandse vaktermen die ze nodig hebben in hun werk.
Werk als troost
Zakaria voelt zich inmiddels helemaal thuis bij DN Design. “Ik voel me welkom. André en mijn collega’s staan altijd klaar om me te helpen”, vertelt hij. Hij is blij dat hij er nu het vak van meubelmaker kan leren. “Werken is mijn troost. Als ik werk voel ik me goed.”
Voorbeeld
Zakaria wil een voorbeeld zijn voor andere statushouders. “Wij zijn als vluchteling goed geholpen. Mijn kinderen kunnen een opleiding volgen. Dat waardeer ik en dat wil ik laten zien door een bijdrage te leveren aan de maatschappij.”
Meer lezen over het convenant Sterk door Werk
Lees ook alle Sterk door Werk columns:
De partijen van het convenant Sterk door Werk hebben de afgelopen jaren een succesvolle domeinoverstijgende samenwerking tot stand gebracht tussen de domeinen Zorg en Werk & Inkomen, waardoor mensen met een psychische kwetsbaarheid betere kansen maken op het vinden en behouden van werk. Sterk door Werk vindt het nu de hoogste tijd voor structurele financiering van de re-integratietrajecten zoals IPS om ook in de toekomst meer baankansen te garanderen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. En dus trekken de convenantspartijen samen op om de politiek te overtuigen van het belang van deze structureel gefinancierde weg naar werk. In wisselende columns beschrijven zij vanuit hun eigen perspectief de ontwikkelingen hierover.

04/03/2024 4 MIN LEESTIJD
Raymond Puts in Column:
‘Gebrek aan structurele IPS-financiering treft vooral individu’

18/01/2024 4 MIN LEESTIJD
Ruth Peetoom in Column:
’De lakmoesproef van de domeinoverstijgende samenwerking’

27/11/2023 4 MIN LEESTIJD
Jaap van Weeghel in Column: ’Structureel financieren
re-integratietrajecten vergt ijzeren wil’