Staatssecretarissen-Blokhuis-en-Van-Ark-over-mentale-Gezondheid,-Werk-&-Corona

Staatssecretarissen Blokhuis en Van Ark over mentale Gezondheid, Werk & Corona

Video:
De Staatssecretarissen aan het Woord

In deze film geven de staatssecretarissen Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hun visie op mentale gezondheid en werk in tijden van corona. Werk is voor sommige mensen weggevallen, anderen werken noodgedwongen vanuit huis. Contact blijven houden met dierbaren en collega’s gaat niet vanzelf en voor velen is de dagstructuur veranderd of weggevallen. Terwijl het hebben van werk juist zo goed is voor de mentale gezondheid. Hoe behouden mensen met psychische klachten in deze tijden hun baan? En blijven er ook nu re-integratie kansen op de arbeidsmarkt?

Uit recent onderzoek van het RIVM onder 90.000 mensen blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders meer angst en stress heeft dan voor de coronacrises. En eenzelfde aantal zegt zich somberder en eenzamer te voelen. Eén op de 5 Nederlanders heeft slaapproblemen. Beide staatssecretarissen benadrukken hoe belangrijk het is om hulp te zoeken en niet alleen te blijven zitten met je klachten.

Het voorkomen van psychische klachten bij werknemers is onder de huidige omstandigheden erg belangrijk. Werkgevers zien dat risico, maar weten vaak niet hoe ze daar goed mee om kunnen gaan. Voor concrete handvatten verwijzen de staatssecretarissen naar een nieuwe handreiking van werkgeversvereniging AWVN.

Tot slot geven beide staatssecretarissen aan hoe de capaciteiten van werknemers met een psychische kwetsbaarheid ook in deze coronacrisis kunnen worden ingezet.

Tamara van Ark en Paul Blokhuis zetten zich samen al een aantal jaar in voor werk voor mensen met psychische klachten. Ze zijn nauw betrokken bij het convenant Samen werken aan wat werkt!, dat duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid bevordert.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share