Meerdere wegen naar werk in arbeidsmarktregio’s, UWV-ervaringsverhalen

Meerdere wegen naar werk in arbeidsmarktregio’s

Ervaringsverhalen van UWV-professionals

In deze bundel verzamelt het Servicepunt Psychische Gezondheid & Werk van UWV de ervaringen van UWV-professionals uit de verschillende arbeidsmarktregio’s die zich inzetten om mensen met een psychische kwetsbaarheid met een UWV-uitkering te begeleiden naar werk.  Dat doen zij vanuit het project Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk.

Werk als medicijn

Deze samenwerking is opgezet vanuit het gedachtengoed dat werk als medicijn kan dienen.
Wanneer mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol re-integreren, levert dat een win-win-win op. Het betekent voor de persoon een waardevoller leven; mensen worden gelukkiger, gaan uit de uitkering en hebben minder zorg nodig. Het levert werkgevers gemotiveerde werknemers op en het levert de maatschappij en de verschillende instanties die erbij betrokken zijn zoals UWV, gemeenten en zorginstellingen ook veel op. Het valt of staat allemaal met een goede samenwerking tussen de verschillende instanties die bij een dergelijk re-integratietraject betrokken zijn. Vanuit het convenant Sterk door Werk wordt al sinds 2012 gewerkt aan samenwerking tussen ggz, UWV en gemeente om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. Met als groter doel dat we als samenleving naar een tijdperk gaan waarin aandacht voor mentale gezondheid vanzelfsprekend is, waarin we niet meer medicaliseren maar normaliseren en waarin taboes en stigma’s doorbroken worden. En waarin wij nog veel meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan een duurzame plek helpen op de arbeidsmarkt.

Successen en knelpunten in re-integratie

Inmiddels zijn er al veel professionals vanuit de ggz en Werk & Inkomen die samenwerken om zo de baankansen te vergroten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In Meerdere wegen naar werk in de Regio zijn de regionale ervaringsverhalen vanuit het perspectief van UWV gebundeld en worden zowel de successen als de aanwezige knelpunten in het traject naar duurzaam werk benoemd.

Wil je meer informatie?

Boekje Meerdere wegen naar werk in arbeidsmarktregio’s, UWV-ervaringsverhalen

Voor meer informatie kunt u een email sturen naar psychischegezondheid@uwv.nl

of contact opnemen met Manon Draisma via manon.draisma@uwv.nl

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share