Hoofdzaak Werk Journaal aflevering2

Hoofdzaak Werk-Journaal 2 regio Midden-Brabant

In het Hoofdzaak Werk-Journaal is het laatste nieuws uit de regio te zien over het project Hoofdzaak } Werk, dat meer baankansen realiseert voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In het journaal ontvangen we gasten in de studio en tonen we filmpjes vanuit de verschillende arbeidsmarktregio’s, zodat regio’s bij elkaar een kijkje in de keuken kunnen nemen en van elkaars ervaringen kunnen leren. Bedoeld voor iedereen die bij dit project betrokken is en zich hard maakt voor meer duurzame banen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

In dit Hoofdzaak Werk Journaal

Biedt arbeidskrapte kansen voor Hoofdzaak } Werk?

In dit tweede Hoofdzaak Werk-Journaal gaan we in de studio in gesprek met Kristel Kepers. Kristel is Procesregisseur van Hoofdzaak } Werk in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant en neemt namens de gemeente Tilburg aan het project deel en  werkt vanuit UWV als Senior Adviseur bij het WerkgeversServicepunt. Dit keer hebben we speciale aandacht voor de krappe arbeidsmarkt en met de vraag of dit de baankansen vergroot voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid.

We praten met Kristel over de bereidwilligheid van werkgevers om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te nemen. We stellen haar de vraag hoe je zorgt dat de match tussen werkgever en werknemer zorgvuldig gemaakt wordt? En of werkgevers bereid zijn daarvoor de nodige aanpassingen te doen aan een functie, werkplek en werktijden?

Verder een reportage van woningcorporatie Portaal. Een mooi voorbeeld van een werkgever die inclusiviteit en diversiteit van het personeelsbestand hoog in het vaandel heeft staan.

Wanneer mensen met een psychische kwetsbaarheid succesvol re-integreren, levert dat een win-win-win op. Het betekent voor de persoon een waardevoller leven, maar het levert de maatschappij en de verschillende instanties die erbij betrokken zijn zoals UWV, gemeenten en zorginstellingen ook veel op. Mensen worden gelukkiger, kunnen in hun eigen onderhoud voorzien, hebben minder zorg nodig en het levert werkgevers gemotiveerde werknemers op.
Het valt of staat allemaal met een goede samenwerking tussen de verschillende instanties die bij een dergelijk traject betrokken zijn. Vanuit het convenant Sterk door Werk wordt al sinds 2012 gewerkt aan een samenwerking tussen ggz, UWV en gemeente om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. Steeds meer partijen hebben zich bij Sterk door Werk aangesloten en dankzij financiële steun van het kabinet is het moment nu daar dat het convenantproject Hoofdzaak } Werk concrete trajecten kan uitvoeren met als doel duurzame plaatsingen.

Kijk hier de fragmenten uit het Hoofdzaak Werk-Journaal

Reportage werkgever Portaal

Als adviseur Human Resource Development bij woningcorporatie Portaal heeft Marscha Ammerlaan inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel staan. Dat is deels het gevolg van de Banenafspraak in 2015, maar meer nog is het de inclusieve wind die door het bedrijf waait. In het filmpje legt Marscha uit waarom de dienstverbanden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (dat kunnen werknemers zijn met een lichamelijke beperking maar ook met een psychische kwetsbaarheid) vaak zo succesvol verlopen bij Portaal. Welke investering doet de woningcorporatie om dit te bereiken? Hoe verloopt de matching? Hoe ziet de begeleiding er uit? En hoe worden de werk-en kantoorruimtes ingericht?

Marscha biedt een blik in de werkomgeving van Portaal en vertelt over de do’s en dont’s van het inclusieve werkgeverschap.

Reportage werknemer Portaal

Suzan is bij Portaal terecht gekomen via een IPS-traject. Na een lange periode van uitval vond ze haar eerste baan door middel van een uitgebreid matchingstraject met de woningcorporatie. Onder begeleiding van haar IPS-coach Anke zette Suzan (opnieuw) haar eerste stappen op de werkvloer. Waar ze voor haar eerste functie binnen het bedrijf nog niet heel prominent aanwezig en zichtbaar was, is dat voor haar huidige baan beslist niet het geval: Sinds kort bemenst Suzan -samen met twee andere collega’s met een psychische kwetsbaarheid- de receptie van het hoofdkantoor van Portaal in Utrecht. Daarmee is ze letterlijk het visitekaartje van het bedrijf geworden; een baan die ze voor zichzelf in het verleden niet voor mogelijk zou hebben gehouden.

Vragen aan Kristel Kepers?

Kristel is Procesregisseur van Hoofdzaak } Werk in de arbeidsmarktregio Midden-Brabanten neemt namens de gemeente Tilburg aan het project deel en  werkt vanuit UWV als Senior Adviseur bij het WerkgeversServicepunt.

Heb je vragen aan Kristel Kepers over de werkwijze in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant? Of wil je meer weten over de mogelijke inzet van het WerkgeversServicepunt bij het matchen van werkgever en werknemer?

Neem dan contact op met Kristel:
Kristel Kepers
T  06 11 03 64 00
E  Kristel.kepers@uwv.nl  | www.wspmiddenbrabant.nl

Wat houdt het project Hoofdzaak } Werk precies in?

Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam en betaald aan het werk. Dat is het doel van het project Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk. In de animatiefilm over het project is te zien hoe gemeenten, zorgverzekeraars, UWV, ggz en werkgevers met arbeidsmarktregio’s samenwerken om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar een baan te begeleiden.

Wist je dat?

Wij op één dag gemiddeld meer prikkels te verwerken krijgen dan iemand 100 jaar geleden in een heel mensenleven

Meer weten over het project Hoofdzaak } Werk?

Chris Bergmans-vragen aan

Vragen aan Cris Bergmans?

Neem dan contact op met:
Cris Bergmans
T  
06-18875012
E  cbergmans@divosa.nl

Vragen aan Jan Markerink?

Neem dan contact op met:
Jan Markerink
T
  06-19616697
E  jmarkerink@divosa.nl

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share