Hoe is het nu met…Morgan-Mae Bibo

Hoe is het nu met…Morgan-Mae Bibo: “Zonder concreet toekomstbeeld meer last van suïcidale gevoelens”

Precies een jaar geleden kwam de autobiografische debuutroman Mistig van Morgan-Mae Bibo (1997) uit. Vanuit haar eigen mentale worstelingen en suïcidale gedachten zette Morgan-Mae met een vleugje humor en zelfspot in Mistig het thema mentale gezondheid onder jongeren op een hele toegankelijke manier neer. Het was haar missie om het gesprek over suïcidaliteit en psychische problemen onder jongeren aan te gaan. Nu een jaar later, staat de mentale gezondheid van jongeren nog steeds onder grote druk, waardoor Mistig nog net zo relevant is. En helaas is voor Morgan-Mae de zoektocht naar een mentaal gezonde balans en het hebben van suïcidale gedachten ook nog steeds realiteit.

Heftigste suïcidale gevoelens ooit

Een jaar geleden leefde ik heel erg toe naar het moment dat het boek uitkwam. Ik was er zo lang mee bezig geweest en was zo benieuwd hoe het ontvangen zou worden. Gelukkig goed! Maar na de boekpresentatie en de eerste interviews, brak een zware periode aan. Het was opeens klaar. En ik had ook het idee dat juist door het schrijven van dit boek en het delen van mijn persoonlijke ervaringen, zowel in het boek als in de pers, iedereen dacht dat ik nu een soort specialist ben op het gebied van mentale gezondheid en dat ik de oplossing weet wanneer ik me somber voel. Maar dat is helaas niet zo. In november van vorig jaar heb ik mijn heftigste suïcidale gevoelens ooit gehad. Het verschil was zo groot met de feeststemming die ik in september bij de boekpublicatie voelde. Mijn therapeut was ook net een paar weken ziek, dus ik had voor mijn gevoel niemand om over deze gevoelens te praten. Het was een donkere periode.

Alleen op reis

Ik moest zelfs mijn vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance stopzetten. Na een korte opname in een kliniek was de overgang van alleen thuis zijn naar werk een te grote stap. Aan de andere kant is het werk bij de dierenambulance heel goed voor me: het geeft me voldoening en dat helpt me beter over mezelf te voelen. Maar de bubbel van mijn eigen huis kan ik soms moeilijk verlaten. Toch weet ik dat letterlijk mijn huis uitgaan en in een andere omgeving zijn, goed voor mij is. En dus heb ik in het voorjaar een spannend besluit genomen: Ik ben gaan reizen! Natuurlijk samen met mijn hulphond Chiel. We zijn twee maanden onderweg geweest, eerst naar Spanje en terug via Frankrijk en België. Dat was best confronterend, want er waren onderweg veel prikkels waar ik last van had, maar het was ook heel fijn. Ik heb twee weken een deel van de Camino Santiago de Compostela gelopen. Helemaal alleen met mijn hond en rugzak. Dat voelde heel vrij. Echt een moment van bezinning. Ik heb uitgebreid teruggekeken op afgelopen jaar en me gerealiseerd dat ik blij word van schrijven en lezingen geven en dat ik daar verder mee wil.

Suïcidaliteit staat toekomst in de weg

Ik heb het afgelopen jaar een paar lezingen gegeven zoals voor UWV, @ease en op het congres een Friese wind door Jeugdzorg.  Dat ging me goed af. En het werkt echt om met elkaar het gesprek aan te gaan en zo inzicht te krijgen in wat iemand nodig heeft, maar ik durf nooit concrete stappen richting mijn toekomst te zetten. En daardoor wordt die toekomst steeds ongrijpbaarder, steeds verder weg. En mijn suïcidaliteit groter en dichterbij. Dan heeft het allemaal geen zin. Daar heb ik eigenlijk al best lang last van: De suïcidaliteit stond vaak voorop waardoor ik helemaal niet dacht aan het creëren van een toekomst. Ik ben inmiddels ook ouder dan ik ooit gedacht had te worden. Deze reis heeft me gelukkig doen inzien dat ik wel aan mijn toekomst moet gaan werken en dat ik deze weg moet gaan. Een weg die ik eigenlijk al een paar jaar geleden ben ingeslagen toen ik mijn verhaal ben gaan schrijven wat uiteindelijk tot de roman ‘Mistig’ heeft geleid.

Een eigen bedrijf

Toen ik na twee maanden weer thuis was, heb ik gelijk mijn bedrijf Welzijn op Wielen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Voor mij echt een enorme stap. Nu kan ik met behoud van mijn uitkering parttime ondernemen in mijn eigen bedrijf. Ik heb van de gemeente hulp gehad met het schrijven van een bedrijfsplan en het opzetten van mijn administratie. Ik kan nu echt aan de slag en aan mijn toekomst bouwen! Zowel als schrijver en als spreker. Ik ben bezig met een vervolg op Mistig, maar werk ook aan een heel nieuw fictief verhaal. En deze maand ga ik verschillende lezingen houden over mijn ervaringen met psychische struggles! Zowel voor professionals die met jongeren werken, als met jongeren zelf. Ik vind het nog steeds spannend, maar ik ben blij met de stappen die ik zet om mijn toekomstbeeld steeds concreter zichtbaarder en grijpbaarder te maken. In de hoop dat mijn suïcidale gedachten daardoor meer en meer op de achtergrond raken en wie weet ooit in de mist opgaan.

Wil je Morgan-Mae inhuren als spreker neem dan contact op met info@sterkdoorwerk.nl en ontvang gratis het boek Mistig.

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share