Udens College

Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer met Stefan Groothuis Deel 3 – Udens College

Laag psychisch verzuim door inzet arbeidsdeskundige op Udens College

Het onderwijs is een sector waar veel psychisch verzuim voorkomt, maar op het Udens College- een middelbare school met 2700 leerlingen verdeeld over twee locaties- is een mooie preventieve oplossing gevonden om dat verzuim te voorkomen. Al 17 jaar werkt de school hiervoor samen met arbeidsdeskundige Mieke Rabou. Stefan gaat in gesprek met Mieke en met afdelingsdirecteur Marjolein Vaarda. Volgens Marjolein is samenwerken met een expert als Mieke een belangrijke bouwsteen voor een mentaal gezonde werkvloer. Net als het goed leren kennen van je medewerkers. Mieke benadrukt het belang van de eigen regie van de werknemer.

GEZOCHT:

MENTAAL GEZONDE WERKVLOER

In de videoserie Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Hij gaat voor deze zoektocht langs bij een wetenschapper voor de laatste cijfers op dit gebied, bij ervaringsdeskundigen en bij verschillende bedrijven waar mentale gezondheid hoog op de agenda staat.

In maar liefst 1 op de 3 gevallen van langdurig verzuim ligt de oorzaak in psychische klachten. Werknemers die uitvallen door psychische klachten zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Hoewel deze klachten niet altijd op de werkvloer ontstaan, kunnen werkgevers wel degelijk bijdragen aan de mentale veerkracht van hun werknemers en op die manier wellicht langdurig uitval door psychische klachten voorkomen. In deze videoserie gaat Stefan op zoek naar bouwstenen om werkgevers en leidinggevenden te inspireren en informeren over hetgeen zij kunnen doen om een mentaal gezonde werkvloer te creëren en zo meer grip te krijgen op verzuim door psychische klachten.  

Infographic Stigma psychische aandoeningen en solliciteren

Ben je open tijdens je sollicitatie?

Meer weten over wat je beter wel en niet kan vertellen over je psychische kwetsbaarheid tijdens een sollicitatie?

Klik hier voor de infographic.

  • Je kunt steun en begrip krijgen van leidinggevende en/ of collega’s.
  • Er kunnen werkaanpassingen worden gedaan als dat nodig is.
  • Je kunt jezelf zijn zonder dingen te hoeven verbergen én het draagt bij aan een werkklimaat waarin iedereen meetelt.
  • Minder promotiekansen, soms zelfs ontslag.
  • Minder kans op contractverlenging, minder kans op behoud van werk bij een reorganisatie.
  • Minder kans op (extra) inzet van de werkgever bij re-integratie-inspanningen.
  • Vormen van uitsluiting en loonverschillen.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share