Maureen Oude Oosterik in studio

Maureen Oude Oosterik deelt ervaringen arbeidsmarktregio Twente

“Samenwerken valt of staat met vertrouwen”

Fotografie | Nathan Mooij

Maureen Oude Oosterik is procesregisseur van de arbeidsmarktregio Twente en werkt sinds 2018 mee om de samenwerking tussen ggz en Werk & Inkomen vorm te geven om zo meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden. De eerste jaren was ze werkzaam bij de gemeente Enschede en sinds 2021 bij ggz-instelling Mediant. Ze kent de samenwerking dus heel goed vanuit de ‘zorgkant’ en vanuit de kant van Werk & Inkomen. Een waardevolle ervaring. Maureen is te gast in het eerste Hoofdzaak Werk-Journaal en deelt hier tips uit haar regio.

“Om te kunnen samenwerken, moet je elkaar kennen en vertrouwen.” Dat is volgens Maureen één van de belangrijke tips aan de start van het project. “Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je actief aan werken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld met elkaar in debat te gaan in een opstelling als het televisieprogramma Het Lagerhuis. Of door op werkbezoek te gaan bij de verschillende betrokken organisaties om elkaar en elkaars werk beter te leren begrijpen. Met elkaar een wandeling te maken. Wij hebben gemerkt dat er nogal wat vooroordelen bestaan over de verschillende organisaties en het is goed om dat bespreekbaar te maken. Zorg verder dat de verschillende betrokken organisaties tegelijk van start gaan met dit project. Iedereen moet kunnen meepraten voordat beslissingen worden genomen. Ook is het belangrijk om de cliënt centraal te zetten en weg te blijven van de vraag ‘wie betaalt het?’ want daar loopt menig project op stuk en dat is  jammer.”

Maureen Oude Oosterik is procesregisseur van de arbeidsmarktregio Twente

Sleutelfiguren

“Begin gewoon. Niet gelijk in de hele regio, maar in een gemeente waar energie zit en waar een paar voortrekkers zijn die geloven in deze samenwerking en daar graag een paar passen harder voor willen lopen. In Twente was dat de gemeente Enschede. Daar waren -en zijn gelukkig nog steeds- bevlogen sleutelfiguren die met een paar cliënten aan de slag gingen en wat al snel mooie succesverhalen opleverde waar iedereen nieuwsgierig van werd. Dat was het moment dat we gingen zoeken naar een methodiek die in de hele regio kon worden ingezet. Dat werd ‘Werk als beste zorg’, een methodiek die al succesvol werd ingezet in de regio Drechtsteden. Ook andere arbeidsmarktregio’s kunnen met deze methodiek werken.”

De samenwerking tussen ggz en Werk & Inkomen is zo belangrijk omdat deze instanties met dezelfde cliënten werken. Het werk grijpt in elkaar. Wanneer de ene organisatie iets doet waardoor de situatie van de cliënt verandert, heeft dat ook consequenties voor de andere instantie. In de uitvoerende fase van het project Hoofdzaak } Werk is dat ook merkbaar. Maureen: “Een cliënt heeft vaak meerdere begeleiders vanuit verschillende instanties waarvan het werk van de begeleiders elkaar soms overlapt. Het is belangrijk om goed af te spreken wie wat doet.

Managen verwachtingen

Een ander aandachtspunt is het managen van de verwachtingen van de cliënt. “Wat we nu in Twente zien, is dat trajecten vaak starten vanuit de ggz. Dat betekent dat de cliënt eerst met een ggz-begeleider spreekt over zijn of haar werkwens en pas op een later moment met de begeleider van gemeente/UWV. Dat is niet wenselijk want soms is er een irreële werkwens en dat wordt dan pas duidelijk wanneer de actuele vacatures van Werkplein Twente (dit is een samenwerkingsverband tussen de veertien Twentse gemeenten en UWV Werkbedrijf) niet aansluiten op deze wens. Dat levert nogal eens teleurstellingen en vertraging op. Een oplossing hiervoor is het eerder aanschuiven van de trajectbegeleider en de verwachtingen van de cliënt beter managen.”

Inmiddels hebben de ggz-organisaties Mediant en Dimence, de veertien Twentse gemeenten en UWV onderling bindende afspraken gemaakt en worden sinds een jaar cliënten begeleid naar een passende en duurzame baan. Op dit moment lopen er zeventig begeleidingstrajecten en zijn er zeventien mensen vanuit een traject aan een baan begonnen. Hoopvolle eerste resultaten dus, maar ook met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het niet vanzelfsprekend dat voor elke cliënt een passende baan is. Het vinden van werk is nu misschien wat makkelijker, maar dat zegt niets over het behouden van een baan. En juist daarvoor is goede begeleiding van zowel de werknemer als de werkgever nodig. Niet alleen bij het vinden van de baan, maar ook daarna. 
Een laatste uit de praktijk geleerde tip uit het mooie Twente:  “Heb je een goede match kunnen maken? Deel dan  die ervaring met de andere regio’s. Want dat is inspirerend en zorgt ervoor dat meer mensen zich in willen zetten voor dit mooie project en net een stapje harder willen lopen om met elkaar te zorgen dat meer mensen met een psychische kwetsbaarheid een fijne, duurzame werkplek vinden!”

Heb je vragen voor procesregisseur Maureen Oude Oosterik? Of ben je benieuwd naar meer ervaringen van arbeidsmarktregio Twente?

Sterk door Werk | Tips van de Maand

VOOR ARBEIDSMARKTREGIO’S

  • Een goede samenwerking start met elkaar leren kennen en vertrouwen
  • Zorg dat alle betrokken personen/instanties vanaf de start betrokken zijn
  • Stel de cliënt centraal
  • Blijf zo veel mogelijk weg bij de vraag wie betaalt wat
  • In de beginfase heb je vanuit de verschillende instanties sleutelfiguren nodig
  • Zorg in een later stadium dat het niet blijft hangen op de sleutelfiguren: borg het breed
  • Samenwerken lukt alleen als het op alle lagen binnen de organisaties gedragen wordt, van hoog tot laag
  • Begin in 1 gemeente waar het enthousiasme het grootst is en deel die ervaring met andere gemeenten
  • Maak gebruik van bestaande methodieken
  • Deel de succesverhalen

Meer weten over het project Hoofdzaak } Werk?

Chris Bergmans-vragen aan

Vragen aan Cris Bergmans?

Neem dan contact op met:
Cris Bergmans
T  
06-18875012
E  cbergmans@divosa.nl

Vragen aan Jan Markerink?

Neem dan contact op met:
Jan Markerink
T
  06-19616697
E  jmarkerink@divosa.nl

Voor Werkgevers 


Meer weten over het aannemen van mensen met een psychische kwetsbaarheid vanuit een uitkering?

Werkgeversservicepunt banner

Een WerkgeversServicepunt (WSP) ondersteunt kosteloos bij de zoektocht naar personeel. Elk WSP heeft een groot netwerk en groot bestand met werkzoekenden, waaronder ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. Werft u via een WSP? Dan werkt u ook aan een divers en inclusief personeelsbestand.

WerkgeversServicepunten | werk.nl

Voor Werkzoekenden & Werknemers 


Kansen op de arbeidsmarkt

UWV-Kansen-op-de-banenmarkt Banner

UWV laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. En in welke beroepen juist minder werk is. Bekijk op deze pagina het overzicht van kansrijke en minder kansrijke beroepen.

https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/kansen-arbeidsmarkt

Werk.nl

UWV-Werk.nl Banner

Op werk.nl, een website van UWV, vind je alles over werk zoeken en succesvol solliciteren. Ook geven we tips om de kans op werk te vergroten. Werk.nl brengt werkzoekenden en werkgevers bij elkaar. 

https://www.werk.nl/werkzoekenden/

Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share