Aflevering 4 Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer: Ministerie van Financiën

Video-serie Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer met Stefan Groothuis

Medewerkersnetwerk zorgt voor meer begrip en verbinding


In deze aflevering gaat Stefan in gesprek met Jan Anne Kalkhoven van de Belastingdienst, die zelf heeft ervaren hoe het is om als werknemer het stempel ‘bedrijfsrisico’ te ontvangen nadat hij zich uitsprak over zijn psychische kwetsbaarheid. Jan Anne vertelt Stefan hoe hij van bedrijfsrisico transformeerde in oprichter van medewerkersnetwerk ‘Vier de Verschillen’. Dit netwerk viert in april 2024 het tienjarig bestaan en zet zich in voor meer begrip en verbinding op de werkvloer. Het medewerkersnetwerk is er inmiddels voor het hele ministerie van Financiën waar de Belastingdienst onderdeel van uitmaakt. Stefan is benieuwd in hoeverre dit medewerkersnetwerk helpt om psychisch verzuim te voorkomen. Wat betreft Jan Anne is dat helder: het netwerk stimuleert openheid op de werkvloer. Dat helpt om ook op het werk jezelf te kunnen zijn. Daarmee wordt de kans op ziek melden en psychisch verzuim kleiner. Waarbij het wel belangrijk is dat een medewerkersnetwerk wordt ondersteund door de top van een organisatie wat betreft tijd en budget.

GEZOCHT:

MENTAAL GEZONDE WERKVLOER

In de videoserie Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer gaat Sterk door Werk-ambassadeur, ex-topsporter en ervaringsdeskundige Stefan Groothuis op zoek naar bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer. Hij gaat voor deze zoektocht langs bij een wetenschapper voor de laatste cijfers op dit gebied, bij ervaringsdeskundigen en bij verschillende bedrijven waar mentale gezondheid hoog op de agenda staat.

In maar liefst 1 op de 3 gevallen van langdurig verzuim ligt de oorzaak in psychische klachten. Werknemers die uitvallen door psychische klachten zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Hoewel deze klachten niet altijd op de werkvloer ontstaan, kunnen werkgevers wel degelijk bijdragen aan de mentale veerkracht van hun werknemers en op die manier wellicht langdurig uitval door psychische klachten voorkomen. In deze videoserie gaat Stefan op zoek naar bouwstenen om werkgevers en leidinggevenden te inspireren en informeren over hetgeen zij kunnen doen om een mentaal gezonde werkvloer te creëren en zo meer grip te krijgen op verzuim door psychische klachten.  

Laag psychisch verzuim door inzet arbeidsdeskundige op Udens College

Het onderwijs is een sector waar veel psychisch verzuim voorkomt, maar op het Udens College- een middelbare school met 2700 leerlingen verdeeld over twee locaties- is een mooie preventieve oplossing gevonden om dat verzuim te voorkomen. Al 17 jaar werkt de school hiervoor samen met arbeidsdeskundige Mieke Rabou. Stefan gaat in gesprek met Mieke en met afdelingsdirecteur Marjolein Vaarda. Volgens Marjolein is samenwerken met een expert als Mieke een belangrijke bouwsteen voor een mentaal gezonde werkvloer. Net als het goed leren kennen van je medewerkers. Mieke benadrukt het belang van de eigen regie van de werknemer.

 SAP Nederland zet fors in op preventie van mentale klachten

In aflevering 2 van Gezocht: Mentaal gezonde werkvloer gaat Stefan Groothuis in gesprek met Health, Safety & Wellbeingofficer Simone Langewouters en leidinggevende Mike Muurmans van SAP Nederland. SAP is een bedrijf dat zich wereldwijd heeft gespecialiseerd in bedrijfssoftware-oplossingen en topprestaties vraagt van de medewerkers. Bij SAP staat de mentale gezondheid van medewerkers hoog op de prioriteitenlijst, sterker nog preventie is bij SAP opgenomen in het beleid. Stefan bespreekt met Simone waarom SAP hiervoor kiest en wat het hen oplevert. Zij geeft aan dat met name voor leidinggevenden een spilfunctie is weggelegd. Leidinggevende Mike doet dit door veel tijd en aandacht in zijn medewerkers te investeren, zo blijven ze mentaal gezond én kunnen ze op topniveau blijven presteren.

De wetenschap over psychisch verzuim

Stefan Groothuis begint zijn zoektocht bij de wetenschap. Het onderzoeksteam Tranzo van de Universiteit Tilburg doet veel onderzoek naar de relatie tussen werk en mentale gezondheid en verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn. Aan onderzoeker Margot Joosen de vraag welke bouwstenen voor een mentaal gezonde werkvloer vanuit de wetenschap naar voren komen. Zoals het openheidsdilemma: is het verstandig om open te zijn over je psychische kwetsbaarheid in een werksituatie? Ook de cruciale rol van de leidinggevende wat betreft de mentale gezondheid van werknemers komt aan bod en waarom het doen van waardevol werk zowel voor de medewerker als werkgever belangrijk is.

Stefan Groothuis en onderzoeker Margot Joosen van Tilburg University over de mentaal gezonde werkvloer

Stefan Groothuis met Margot Joosen


Infographic Stigma psychische aandoeningen en solliciteren

Ben je open tijdens je sollicitatie?

Meer weten over wat je beter wel en niet kan vertellen over je psychische kwetsbaarheid tijdens een sollicitatie?

Klik hier voor de infographic.

  • Je kunt steun en begrip krijgen van leidinggevende en/ of collega’s.
  • Er kunnen werkaanpassingen worden gedaan als dat nodig is.
  • Je kunt jezelf zijn zonder dingen te hoeven verbergen én het draagt bij aan een werkklimaat waarin iedereen meetelt.
  • Minder promotiekansen, soms zelfs ontslag.
  • Minder kans op contractverlenging, minder kans op behoud van werk bij een reorganisatie.
  • Minder kans op (extra) inzet van de werkgever bij re-integratie-inspanningen.
  • Vormen van uitsluiting en loonverschillen.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Total
0
Share